Csúcstámadás: Aktív kalandok Tenerifén

Legyen szó az Atlanti-óceán háborítatlan és kristálytiszta vizétől Spanyolország legmagasabb pontjáig, a babérerdők áthatolhatatlan párafüggönyétől az egész évet átölelő tavaszi napsütésig; a fekete homokos tengerpartról, évezredek hagyományairól, XXI. századi hippikről és az UNESCO világörökségi helyszíneiről… A Kanári-szigetek olyan, mint egy fantasztikus salátástál, amiben a legmeglepőbb hozzávalók egyedülálló ízvilágot hoznak létre. Mert Tenerife nem csak azt a végtelen tengerparti pihenést és napozást nyújtja, amiről elhíresült. Itt az ideje belekóstolni a saláta legmeglepőbb összetevőibe, hidd el, nem lesz elég egy falat!

1. Spanyolország tetején

Spanyolország csúcsát a félszigettől több mint ezer kilométerre kell keresnünk, 3718 méter magasan. A tenerifei Teidét mégsem lehet csökönyös földrajzi-rekordként leírni. Spanyolország legnagyobb (egyben a világ harmadik legnagyobb) vulkánja több mint fél évszázada nemzeti parki védelmet élvez, alighanem ez a világ egyik legnagyobb sziklakertje is.

Ha a kondink nem teszi lehetővé, érdemes az „alaptáborból” a csúcsra 10 perc alatt repítő lanovkát (aka teleférico) választani a meghódítására.

Akár gyalog, akár felvonóval, akár a kettőt kombinálva tervezed a látogatást, egyre mindenképpen érdemes felkészülnöd: engedély nélkül nem lehet feljutni a Teide legtetejére, ugyanis az utolsó 200 méter előtt egy sorompónál ellenőrzik a csúcsratörők papírjait. Naponta csak 200 engedélyt állítanak ki, ezért ha biztosra akarunk menni, akkor azt előre, hetekkel az utazás előtt igényeljük meg.

2. Trekking a babérerdőben

Talán meglepő, hogy top10-es listánk elején ez már a második, aktív túrát ígérő kaland a Kanári-szigetekről – valljuk be őszintén, Tenerifét inkább a tengerparttal és a napsütéssel szokás azonosítani. A kanári-életformának viszont nagyon is része a túrázás. A XX. század első feléig ugyanis utak helyett sétaösvények szelték keresztül Tenerifét, mivel a hatalmas szintkülönbségek (lásd még: Teide) miatt aligha lehetett volna például a szekereket felhúzni…

Szerencsére nekünk sem erre kell vállalkoznunk, az Anaga-hegység túraútvonalai viszont olyan kilátókat rejtenek, amikért megéri fáradni.  Megcsodálhatjuk a sziget kopár, napsütötte déli tájaival éles kontrasztban lévő erdőszőnyeget: a babérerdőket. A különleges, egy jégkorszak emlékét őrző babérlombú erdőkben barangolva, a göcsörtös ágakról szakállként lógó zuzmók mesebeli hangulatot kölcsönöznek a tájnak – hasonló erdőséget csak az Azori-szigeteken és Madeirán találunk.

3. Csillaglesen

Nyugodtan döntse el mindenki, hogy a csillagok alatt sétálni mennyire számít aktív időtöltésnek a medenceparti ejtőzés és a kite-surf között elterülő tízes tenerifei skálán… Mi csak annyit mondunk, az élmény, amikor az Atlanti-óceán közepén egyszerre rád szakad az égbolt, és vele milliónyi apró fénypont, leírhatatlan és megdöbbentő. A világegyetem valószínűtlen térképe rajzolódik ki felettünk, az igazi végtelen, amit nem lehet bérelt autóval, tengerjáró hajóval vagy fapados járattal átölelni. De még kite-tal sem…

4. Hajókirándulás

Listánk végére két olyan programot hoztunk, ami az egész családot könnyen kimozdítja a medence- és/vagy tengerpart mellől, sőt a kisebbek számára is könnyen megugorható aktivitást jelent. Tenerife szigetének déli csücskének kikötőiből rengeteg lehetőségünk van arra, hogy kihajózzunk és szervezett keretek között, biztonságosan fürödhessünk az óceán lagúnáiban, persze csak miután kigyönyörködtük magunkat a pilóta bálnák és kisebb cetfélék barátságos rajaiban (talán az általánosból még emlékeztek rá, magyarul nem is rajnak, hanem bálnaiskolának hívjuk őket).

Tenerifétől mindössze 45 percre található komppal La Gomera szigete, a két vulkanikus kiemelkedés között pedig nemcsak a mélykéktől egészen a türkizes árnyalatokat felvonultató Atlanti-óceán fodrai, hanem a felszínre gyakran feljövő, a szigetek között táplálkozó kistestű bálnák is fantasztikus látványt nyújtanak – kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A hajókirándulások kapcsán érdemes tájékozódni, hiszen nagyobb társaságok számára egyedi bérlésekre is lehetőség van, míg a „konfekció” szolgáltatásokban sokszor étkezési lehetőség, korlátlan üdítőfogyasztás is benne foglaltatik.

5. Az állatok királysága: Loro Parque

 

A Puerto de la Cruz külvárosában, a tengerpart közvetlen közelében található park botanikai szempontból is kiemelkedőnek számít, hiszen az állatok tulajdonképpen egy trópusi növényrezervátumban élnek. Nem csoda, ha a Covid lezárásai alatt becslések szerint 2 millió dolláros költséget jelentett a park fenntartása − minden olyan, mintha a Paradicsomban lennénk. Érdemes rászánni tehát legalább egy napot a látogatásra, hiszen a kicsiket biztosan elvarázsolják az állatok, és bizony a szülőket is könnyen elbűvölheti egy-egy állatshow, vagy akár az otthoni benjamin-ficus 10-15 méteres nagytestvére a park egyik szegletében.

Start typing and press Enter to search