Derbi: 5 tipp, ha meccsre indulsz Madridba

Az ember izgul. Szurkol. Kiabál. A góloknál meg természetesen diadalittasan a levegőbe csap és elmorzsol néhány imát a futballistenekhez. Mert hát a szurkoló már csak ilyen, ennek a lélektanáról esszéket, vagy talán versesköteteket kellene írni. Futballromantika − határon innen, határon túl. Vagy mondjuk inkább azt, a Pireneusokon innen és túl. Egyre több magyar drukker lelkesedik ugyanis a spanyol klubokért, akik izgulnak, szurkolnak, kiabálnak és − kitaláltátok, ugye? − diadalittasan csapnak a levegőbe egy-egy gólnál. Madridiaknál, de nem mindegyiknél. Számukra a szentélybe eljutni olyan… mintha egy szentélyben lennének. Róluk és nekik szól ez a cikk.

Miközben a Real Madrid mindenkori otthonának számító Santiago Bernabéu stadion éppen épül, a világ meg azon igyekszik, hogy a koronavírus leépüljön, az idény első madridi derbije sem várathat tovább. A Real Madrid – Atlético rangadó előtt természetes, hogy a hazai drukkerekben is felpezsdül a vér, ahogyan Spanyolországban is mindenki a képernyő előtt ül majd szombat este. Noha a koronavírus-járvány miatt a meccseket a LaLigában is zárt kapuk előtt kénytelenek rendezni, a derbi az derbi marad, a világ legjobb bajnokságában pláne.

Azt mondja ugyanakkor Székely Bálint, a hivatalos magyar szurkolói klubnak számító Peña Atlética de Hungría elnöke, hogy a felfokozott várakozás nem csak a madridi derbi napjaiban volt gyakori a karantént megelőző időszakban: „Bár a Vicente Calderónban tapasztalható egyedi hangulat már a múlté, a járvány előtti időben rengetegen kerestek meg minket, vagy tettek fel kérdéseket arról, hogyan lehet megnézni a helyszínen egy Atlético-meccset. Mi abban bízunk, a madridi utazásról a tavaszi idényben már nem kell lemondania senkinek.”

Nos igen, az utolsó városi rangadót a matracosoknak 1966 óta otthont adó Vicente Calderón stadionban már rég lejátszották, a vírusról pedig senki nem tudja, meddig marad még velünk. Az egykoron a lábainál csordogáló folyó miatt Manzanares stadionnak nevezett Calderón fél évszázad után búcsúzott – vagy talán inkább úgy helyes, búcsúztak tőle az Atlético szurkolók. „Szerencsére azért minden más helyén marad a városban” − jelenti ki Bálint, akinek meccsrejáró tippjeit az alábbiakban Gyertyánági András, a városi rivális hivatalos magyar szurkolói klubjának alelnöke egészítette ki a sportbarátság, meg persze a madridisták szájíze szerint.

(A javaslatok a vírus előtti állapotokra vonatkoznak. Bízunk benne, ezen a téren is hamar visszaáll majd a normális kerékvágás. – a szerk.)

  Az egykori Vicente Calderón

1. tipp: Kiutazás Madridba

Az első és legfontosabb (a meccs után természetesen…) a kiutazás, ahol szerencsére madridisták és matracosok egyaránt irigylésre méltó választékból válogathatnak a budapesti közvetlen járatoknak köszönhetően. „Több légitársaság is indít járatot Madridba, az Ibéria kényelme mellett a legolcsóbbak természetesen a fapados gépek lesznek, a WizzAir és a RyanAir is naponta indít gépeket a spanyol fővárosba. Az érkezés a Barajas − mostmár Adolfo Suárez − repülőtérre történik, ahonnan szerencsére metróval könnyen be lehet jutni a belvárosba függetlenül attól, hogy melyik terminálon landolunk.” − mondja Bálint igazolva a tételt, mely szerint most már az Atlético szurkolók is a metrót választják.

Egy furcsa pár a meccsen

Lassan 15 éve, hogy a madridi metró egy félresikerült reklámkampányával Atlético-szurkolók milliót sértette vérig. A tévéreklámban egy madridista és egy matracos szurkoló igyekszik a Bernabéu stadionban rendezett derbire, a jól öltözött hazai drukker metróval, a dugóba kerülve idegesen pöfékelő vendég pedig autóval. Ilyen szinopszissal nem csoda, hogy a kampány nem futott be nagy karriert, még szerencse, hogy ezt a metróhatóságok is hamar belátták.

A madridisták honlapjának mindenre kiterjedő GYIK-ja szerint is a repülős út a leginkább kézenfekvő, és egyben talán a legolcsóbb is: „Személyes tapasztalataink alapján mi a repülős utat ajánljuk akkor, ha valaki nem szeret sok időt utazással tölteni. Körülbelül két és fél óra alatt meg lehet tenni a Budapest – Madrid távolságot. Autóval ugyanez akár napokig is eltarthat, azonban ha valaki egy hosszabb túrát tervez, útközben gyönyörű tájakban gyönyörködhet. Lehetséges opció még a buszos utazás, azonban ez legalább 2 napig tart, árban pedig még olcsóbb is lehet egy repülős út.”

2. tipp: Közlekedés a spanyol fővárosban

Madrid egy igazi metropolisz, az Európai Unió harmadik legnagyobb városa. Mondhatnánk, nem csoda tehát, ha két ilyen sikeres spanyol klubnak is otthont tud adni, de ez már csak a szurkoló hangja bennünk, zárójel bezár. Ha meccsre érkezik az ember egy ekkora városba, bizony a közlekedésre is gondolnia kell, pláne, hogy csak a madridi metrót évente valamivel több mint 20 millió (!) utazó veszi igénybe. A 12+ vonal óramű pontossággal szolgálja ki fővárosiak igényeit és bár magyar szemmel a tömeget néha bizony nehéz megszokni, kétségkívül ez a legpraktikusabb közlekedési mód Madridban. A reggel 6-tól éjjel fél 2-ig közlekedő szerelvényekkel nincs olyan hely, ahová ne lehetne eljutni, de minden másra ott vannak a nappali és az éjszakai buszok is.

Szerencsére a Metropolitano stadion és a Santiago Bernabéu is könnyen megközelíthető, előbbihez persze egy jó kis túrát kell tennünk a földalatt, míg utóbbihoz elég egyszerűen a Santiago Bernabéu állomást keressük a sötétkék 10-es vonalon. Itt már nem hibázhatunk. „A metrómegállókban és a repülőtéren automatákból lehet megvásárolni a jegyeket, amik aprót, papírpénzt és bankkártyát is elfogadnak. Egy átlagos turista megelégedhet a Madrid Tourist Travel Pass nevű jeggyel, ami minden madridi tömegközlekedési eszköz használatára feljogosít” − vallják a madridisták, míg az Atléticónál inkább a 10 alkalmas jegyet ajánlják, ami elég lehet egy Madridban töltött hétvégére.

nyerd meg a csapat mezét!

Amikor már azt hinnéd, hogy Madridban minden a magaskultúra katedrálisairól, a Pradóról, a Reina Sofíáról és a Thyssen-Bornemiszáról szól, előtűnnek a futball katedrálisai és megdobban a madridi emberek szíve. A madridiak szíve amúgy is másként dobban: tiszta fehérben vagy vörös-fehérben, és mindannyian lélegzet-visszafojtva szurkolnak az övéinek az örök rivális ellen.

A 2020–21-es idényre mi is csapatot építünk, de nyerni biztosan ti fogtok: a LaLiga és a KultúrTapas jóvoltából hónapról hónapra felfedezzük a leghíresebb spanyol városokat a labda útját követve, és minden rangadón kisorsoljuk a bajnokok mezeit az Instagramon. Következik a madridi derbi a királyiak és a matracosok gyönyörű mezeivel. Ne maradj le róluk, vasárnap sorsolunk az Instán!

„Mivel az új stadion nagyon messze van a belvárostól – a Calderónnal ellentétben – ide szinte csak metróval tudunk kijutni." – mondja Székely Bálint. „Szép kis út kifelé, de ha időben elérjük az esetleges csatlakozást, röpke 35-40 perc alatt a Metropolitanónál lehetünk. Két metróvonalon is odajuthatunk, elsősorban a 7-es (narancs színű) metró útvonalán, ahol az Estadio Metropolitano megállónál szálljunk le (az itteni megálló látnivalónak sem semmi, és nem csak a mérete miatt, hanem a falakat díszítő Atlético-címerek miatt is), ez közvetlenül a stadion alatt van."

Látnivalóból viszont van más is a környéken, ahogy Bálinték felhívják rá a figyelmet: „A másik metróvonal, ami a stadionhoz viszonylag közel tehet le minket, a 2-es (piros színű). A Las Rosas megállót, ami egyben a végállomás is, az célozza be, aki a meccs előtt egy kicsit iszogatni, tapasozni szeretne. A Calle Sofía-n lefelé haladva az elmúlt években a nagyszámú szurkolóknak is köszönhetően megnyitott pár spanyol kocsma, ahová érdemes beülni a sok csíkos mezes szurkoló közé. Ezen a szakaszon van magyar vonatkozású látnivaló is, a Calle Budapest sarkán látható az '56-os magyar emlékmű."

3. tipp: Hol aludjunk?

Madridban rengeteg hotel, hostel, panzió (spanyolul: hostal) és más különböző hely kínál szállást, amelyek kiválasztásánál természetesen csak a pénztárcánk szab határt a lehetőségeknek. Ahogy a hazai Atlético szurkolók mondják, a nagy távolságok miatt érdemes a belvárosban foglalni, mert a megfelelő helyet kinézve az ár itt sem feltétlen megfizethetetlen, viszont minden a közelben van. „A mi ajánlatunk a Hostal La Casa de La Plaza, szinte a belváros közepén, rögtön a Plaza Mayor mellett. Nagyon olcsó hely, a személyzet jó fej, és már respektje van ott a magyar szurkolóknak. A legkeresettebb szállásfoglaló oldalon könnyű a foglalás, de itt is időben kell foglalni, mert az ára, és az elhelyezkedése miatt nagyon kedvelt hely a turisták körében.” − mondja Bálint.

4. tipp: A legfontosabb

„Meccsre ugye jeggyel megy be az ember.” − jön a magas labda, és rögtön egy odaszúrás is a matracosoktól. „Sokan kérdezik tőlünk, hogy lehet-e a meccs napjára hagyni a jegyvásárlást. A válasz: igen, kivéve a két divatcsapat ellen, azokra minden bérletes elmegy és az utazási irodák is felvásárolnak minden tikettet. Ettől eltekintve szinte biztos, hogy kapunk még jegyet a Metropolitanónál. A jegyiroda a stadion alatt, az ajándékbolt mellett található.” Ahogy az várható, a "szomszédban" egy kicsit másként mennek a dolgok. Bár a kisebb presztízsű meccseken a Real Madridnál sincsen táblás ház a 80 ezres Bernabéuban, érdemes elővigyázatosnak lenni.

Ha egyesületi tag vagy nálunk” − írják a madridisták „akkor a belépőket névértéken kapod meg. Ezeket általában a megszokott helyeinkre kérjük, a 4. szint rövid vagy hosszú oldalára (40-60 euró körüli összeg), vagy a pályához közel, szintén a rövid vagy hosszú oldalra (90-120 euró körüli)”. Persze azt a blancóknak is figyelembe kell venniük, hogy minden meccs más és más, a Peña Madridista Húngara 3000 forintos tagsági díja még nem jelent kedvezményt egy-egy rangadó igencsak borsos jegyáraiból a szentélybe.

5. tipp: Meccshangulatban

Könnyű megérteni, miért ragadja magával az embert a spanyol futball a képernyők előtt. A spanyol futball hangulatát azonban csak az értheti meg, aki járt már meccsen a Pireneusokon túl. Hallotta a tízezres tömegek morajlását, könyökölt a spanyol késdobálók szűk meghittségében és érezte a legendás pályák tribünjeinek apró remegését a mindent eldöntő pillanatban. „Ha este nyolckor van a meccs, arra már legalább délután négykor érdemes elindulni. Útba kell ejteni pár kocsmát, parkot, és érdemes elidőzni a stadion-környéki árusok sátrai között is.” − mondja Székely Bálint. „Ezek a sátrak azért is jók, mert sok olyan apróságot árulnak, amit a hivatalos ajándékboltban nem kaphatunk meg, vagy megkapunk, de sokkal drágábban. Egy példa rá: egy sál a Tienda Oficialban 15-17 euró, a sátrakban ugyanazt megkaphatjuk 10-11 euróért.”

Természetes, hogy meccs előtt és meccs után a madridi bárokat sem szabad elkerülni, ezt a madridista és a matracos oldal sem bízhatja a véletlenre. Mivel a Bernabéu a városközpont északi részén, a Metropolitano pedig messze keleten található, a környékek jól elkülönülnek. A Bernabéu stadion környékén nem szenvedhetünk hiányt kocsmákban, a Melancólicos sétány említésekor a matracosok képviselője is melankolikussá válik. „Sajnos a törzshelyünk, az egykori Bar Casa Ángel pár éve bezárt… és a Calderón sincs már. A varázs a Calderónnal együtt elveszett. A Metropolitano sem rossz feeling, de egyelőre más."

A vírust követő első mérkőzés feelingje így is, úgy is különleges lesz. Ezt a spanyol főváros lila-fehér és piros-fehér felén is érzik…

Stadion statisztikák

  A közreműködésért köszönet Gyertyánági Andrásnak és Székely Bálintnak.

Start typing and press Enter to search