Zidane vs Simeone: Kinek hoz szerencsét a tizenharmadik madridi derbi?

A madridi derbi nemcsak a pályán, a kispadokon is komoly küzdelmet ígér: Zinedine Zidane és Diego Simeone 13. alkalommal feszülnek egymásnak a Real Madrid – Atlético találkozón, ami az utóbbi évek legélesebb csatáját hozhatja.

A francia és az argentin ikon rivalizálása a madridi derbik igen jelentős történetében sem számít elhanyagolhatónak, hiszen eddig egyszer a pályán, 11 alkalommal pedig a kispadokon csaptak össze. Sőt, távol a spanyol főváros stadionjaitól nyolcszor szintén találkoztak a Serie A aranykorában. Zidane természetesen a Juventus, míg “Cholo” az Internazionale és a Lazio színeiben.

Klubikonok a pályán

A világfutball egykori két kiemelkedő egyénisége, a brilliáns Zidane és a gyémánt keménységű Simeone karrierje épphogy fedte egymást Spanyolországban. A 2003. decemberében lejátszott derbi volt tehát az egyetlen, ahol a később klubikonokká vált futballisták találkozhattak. Egyikük sem felejti egyhamar azt a napot, amely a derbik történetének leggyorsabb gólját – és alighanem az Atleti-drukkerek legsebesebb infarktusát – hozta. Ronaldónak (az igazinak) csupán 16 másodperc kellett, hogy kitömje a matracosok kapuját és megalapozza a Real Madrid 2:0-ás győzelmét. Apropó, azt a kaput, amelyet Germán “A Majom” Burgos, Simeone állandó segítője őrzött.

“Cholo” azon az estén – meglepő módon – középhátvédet játszott, és hatástalannak bizonyult Zidane ellen, aki a gól előkészítésében is jeleskedett. Ha azon az estén nem is, összességében mégis kiegyenlített a két egykori ász örökmérlege: 4 Zidane győzelem mellett 2 döntetlen és 3 Simeone-siker szerepel a statisztikákban. A mérleg a kispadokon is a francia felé billen, miután öt győzelmével szemben Simeone csak kétszer örülhetett (négy döntetlen mellett). Van azonban valami, amit az Atlético szurkolói kizárólag az argentin javára írnak, ez pedig nem más, mint a remény felvillantása.

Riválisok a kispadon

A 2003-as derbi egy olyan kor közepén jött el, amikor a párharcot egyértelműen a Real Madrid dominálta. 1999 és 2013 között a Real Madrid nem ismerte meg a vereség keserű ízét, miközben az Atlético-szurkolók legendás – és gyakran karikírozott – fogadkozása évről-évre elkeseredettségbe fordult. Simeone viszont megtörte az átkot, méghozzá egy olyan mérkőzésen, ami komoly téttel bírt. A Király Kupa 2013-as döntőjében megszületett a “Cholismo”, a klubikon egycsapásra az Atlético-szurkolók lelki vezetőjévé vált. A matracosok pedig átvették a kezdeményezést a derbiken is, olyannyira, hogy Zidane a 2015-16-os derbijét azonnal elveszítette, méghozzá a Bernabéuban.

Azóta persze sok víz lefolyt – az egyébként nem túl széles – Manzanares-folyón, a nagy kérdés mégis az, vajon a szombati összecsapáson melyik papírformának hihetünk? Ha ugyanis a két szakember örökmérlegét, vagy éppen az elmúlt 20 év összecsapásait nézzük, a mérleg nyelve inkább a Real Madrid-felé billen. Az elmúlt találkozók statisztikái, és a derbi hagyományosan kiélezett légköre persze inkább döntetlent sejtet, miközben egyvalami aligha fordult meg mostanában: a tabellára tekintve a párharc egyértelmű esélyese az Atlético. A piros-fehérek magabiztosan vezetik a LaLiga tabelláját, ha pedig nyernek, 9 pontra léphetik le a nagy riválist. Kell ennél jobb motiváció egy “hat pontos” derbi előtt?

nyerd meg a csapat mezét!

Amikor már azt hinnéd, hogy Madridban minden a magaskultúra katedrálisairól, a Pradóról, a Reina Sofíáról és a Thyssen-Bornemiszáról szól, előtűnnek a futball katedrálisai és megdobban a madridi emberek szíve. A madridiak szíve amúgy is másként dobban: tiszta fehérben vagy vörös-fehérben, és mindannyian lélegzet-visszafojtva szurkolnak az övéinek az örök rivális ellen.

A 2020–21-es idényre mi is csapatot építünk, de nyerni biztosan ti fogtok: a LaLiga és a KultúrTapas jóvoltából hónapról hónapra felfedezzük a leghíresebb spanyol városokat a labda útját követve, és minden rangadón kisorsoljuk a bajnokok mezeit az Instagramon. Következik a madridi derbi a királyiak és a matracosok gyönyörű mezeivel. Ne maradj le róluk, vasárnap sorsolunk az Instán!

Start typing and press Enter to search