¡Hijoleee! Mexikóvárosból szeretettel

Az úgy van, hogy lelkes szerzőtársunk egyszer csak dobbantott Mexikóvárosba, mi meg itt maradtunk.

Közvetlenül a 18 órás utazás, a hajnali érkezés és az első nap szédelgős kóválygása után még észre sem vettük, hogy nemcsak otthonos welcome-vacsora vár a húszmilliós nagyvárosban, ahol eddig egyetlen helyit sem ismertünk, hanem ráadásul mindez az egyik kedvenc mexikói filmünk díszletei között történik.

A napkeltében suhanó taxiból megfigyelt óriási betonkerítések és szögesdrótok rideg fogadtatását ugyanis estére a véletlenül pont ugyanekkor, ugyanide utazó német barátaink és újdonsült mexikói lakótársaik európai gyomorra szabott sajtos tésztája váltotta fel.

A vacsora után nagyjából úgy bámulhattunk az Integración Latinoamericana egyik magaslati lakásából Mexikóváros végtelen látképére, mint az itt forgatott Güeros szereplői (fekete-fehér képek).

güero: mexikói spanyol kifejezés a világos bőrű és hajú emberekre, külföldiekre

Egy lelkes spanyol nyelvű cikk az általunk sokszor idegenvezetőként használt filmben megjelenő Mexikóvárosról.

A blog képeivel, beszámolóival és ajánlóival mi is megpróbáljuk átadni az otthonról érdeklődő güeróknak azt a fejkapkodós felfedezésélményt, amit az itt eltöltött napok adnak nekünk, illetve felhívjuk a figyelmet a Campus Mundi programra, ami nélkül mi sem élhetnénk ezt át.

A blog nevét pedig az UNAM Filmotecájának egyik munkatársától vettük kölcsön, aki mérhetetlen türelemmel és lelkesedéssel állt neki ötletelni, amikor a segítségét kértem a doktori kutatásommal kapcsolatban (erről később), de éppen nem jutott eszébe egy klasszikus mexikói film címe, melyben központi motívumként tűnik fel a háztartási munka.

UNAM: Universidad Nacional Autónoma de México, Latin-Amerika legnagyobb egyeteme, 350 ezernél is több hallgatóval és egy sok fejtörést okozóan hatalmas kampusszal (erről is később), ahol az itteni doktori kutatóutam jelentős része zajlik.

Filmoteca: az UNAM filmmegőrzéssel, -kutatással, -archiválással foglalkozó intézete. Könyvtár, filmkölcsönző lehetőség és egy szerény filmtechnikai kiállítás otthona, filmtörténeti szakemberek gyűjtőhelye.

¡híjole!: meglepetést vagy csalódást kifejező mexikói spanyol felkiáltás

(ejtsd: “íhole”)

Ha nem szeretnétek lemaradni egyetlen tortilla-morzsáról sem,  itt követhetitek Marciék lat-am. kalandozásait. 		

Start typing and press Enter to search