10 mágikus pillanat a magyar El Caminóról

A Szent Jakab-út közelebb van, mint hinnéd. A magyarországi Szent Jakab Baráti Kör az elmúlt években sokat tett azért, hogy a Camino ne csak a lelkekben találjon magának ösvényt, hanem a természetben is. Mára elmondható, a Szent Jakab-zarándokút magyarországi szakasza testben és lélekben összeköt minket Santiago de Compostelával. Utóbbinak csodálatos tanúköveit nyújtják Zdolik János fényképei, amelyet a Baráti Kör idei zarándoklatán készített.

Egy zarándoklat kellékei, avagy a fizikai terhelésviselés legfontosabb összetevői hálás fotótémák is egyben.
A vasztélyi várdomb alatt visz az utunk, amely a Szent Jakab-zarándokút egyik legszebb része.
A vasztélyi kultikus pihenőhely, kis bolttal, mely évekig szolgálta a zarándokokat. Ma már zárva van, de ki ne állna meg egy picit pihenni?
Július végén megszokott látvány a szalmabála, jót lehet vele gurigázni.
A mini-Meseta: A Mány utáni rövidebb szakasz ugyan nem ér fel a „töki egyenes” hosszával, de a befelé forduláshoz éppen elég hosszú.
A Szent Jakab-út, és a Camino itt lélekben összekapcsolódik.
Egy pont, ami minden évszakban más, attól függően, hogy mit vetettek a táblákba.
Az előző napi eső után-reggeli harmatban ideális viselet a szemetes-zsákból készült kamásli. Figyelem: egyszer használatos.
Zarándokmise a zsámbéki katolikus templomban
A Szent Jakab-zarándokút első napi állomásán található a zsámbéki Árpád-kori romtemplom, az utolsón Szent Jakabé Lébényben. Augusztus végén ünnepelte alapításának 810. évét. Méltó kerete, célja a magyarországi Szent Jakab-zarándoklatnak.

Start typing and press Enter to search