Kolumbiában már fizetni is lehet Márquezzel

A Nobel-díjas író képmásával mostantól még gyakrabban találkozhatnak majd a kolumbiaiak.

Számtalan köztéri szobor, de még egy múzeum is őrzi az emlékét − a regényeiről nem is beszélve. Csak idők kérdése volt tehát, hogy Kolumbia egyik leghíresebb szülöttjéről mikor mintáznak pénzérmét. Gabriel García Márquez, a XX. századi világirodalom egyik, a mágikus realizmus kétségkívül legismertebb írója messzire repítette a dél-amerikai ország hírét a világban, éppen ezért az augusztusban bevezetett bankjegy egy újabb tisztelgés az emléke előtt.

Gabo

Ahogyan José Darío Uribe, a Kolumbiai Központi Bank vezérigazgatója fogalmazott, az új bankjegy a legszigorúbb minőségi elvárások szerint készül, ami reményeik szerint megerősíti majd a lakosság bizalmát a kolumbiai fizetőeszközben. Kétségtelen, Gabónál kevés megfelelőbb személyt találhattak volna erre a nemes feladatra, vagy fogalmazzunk inkább úgy, a szakemberek szerint valóban nehezen hamisítható bankó egyfajta szimbolikus erővel is bír majd neki köszönhetően.

A népszerű író szülővárosában, Macondóban Aracatacában népünnepély tört ki a bankjegy bevezetésekor, amelyből rögtön 2 ezer darabot küldtek a városba. A García Márquez képmásával − és pillangóival − díszített bankjegy egyébként 50 ezer kolumbiai peso értékkel bír, ami megközelítőleg 4800 forintnak felel meg, és az országban forgalomban lévő második legnagyobb bankjegynek számít. Az új pénz hátoldalán a Sierra Nevada de Santa Marta-hegység őslakosai láthatóak, ám félő, rájuk kevesebb figyelem vetül majd.

Gabriel García Márquezről szóló írásunkért katt a képre

Start typing and press Enter to search