Málaga útikalauz: Picasso szülővárosa A-tól Z-ig

Kinek ne lenne kedve télen is a tengerparton sétálni? A Costa del Sol fővárosában, a napsütötte (nomen est omen) Málagában mindezt bármikor megtehetitek, de igazából Málaga ott kezdődik, ahol a tengerpart véget ér. Andalúzia második legnagyobb városában elég kilépni az utcára, hogy az embert beszippantsa a mediterrán hangulat.

I need Málaga

Málaga sokkal többet rejt, mint gondolnád. A levegőben szálló jázmin illata, Picasso vagy éppen a mór uralkodók öröksége, a ropogósra sült szardella-nyársak a tengerparton, a felejthetetlen kikötői naplementék és a pálmafákkal ölelt sétányok mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Málagára a napfény, a kultúra, a gasztronómia és a sokszínű kikapcsolódás városaként tekintsenek a turisták. A Costa del Sol központját minden ízében bemutatni igazi misión imposible, így ábécé-sorrendben kezdjük az ismerkedést. A folytatást pedig rátok bízzuk…

A

MINT AZ ARAB VILÁG ÉS AZ ALCAZABA

Málagát a föníciaiak alapították a Kr.e. VIII. században, így az egyik legrégebbi város Európában. Később római fennhatóság alá került, majd Al-Andalus arab területén belül egy önálló királyság központja is volt 1487-ig. A mór hódítás évszázadai nem múlhattak és szerencsére nem is múltak el nyomtalanul, de ha van hely, amit Málagán kötelező meglátogatni, az biztosan az Alcazaba. Egész Andalúzia legnagyobb mór erődítménye nem csak a csodás palota és kertjei miatt lenyűgöző, hanem a benne található Régészeti Múzeum föníciai- és római-kori értékei miatt is.

Alcazaba, a mór fellegvár ©turismodemalaga

B

MINT BANDERAS, BARÁTOKNAK CSAK ANTONIO

Málaga egészen példás szülő, ha híres emberekről van szó. Második, vagy sokak szemében talán leghíresebb szülötte a mára színészlegendává nemesült Antonio Banderas, aki az elmúlt évtizedekben nem csak azt mutatta meg a világnak, hogyan lehet Hollywoodot angol tudás nélkül meghódítani, hanem azt is, hogyan kell közben a világraszóló sikert mérhetetlen eleganciával kezelni.

C

MINT A COSTA DEL SOL FŐVÁROSA

Napos part, méghozzá nem véletlenül. A XX. század első felének szörnyű háborúi és megtorlásai után a ‘60-as évektől Málaga a Costa del Sol turisztikai robbanása nyomán óriási növekedésnek indult, és máig is ez a város folytatja a legnagyobb gazdasági tevékenységet Andalúziában. Málaga nem csak a tartomány második legnagyobb városa Sevilla után, hanem a legnagyobb egész Spanyolországban azok közül, melyek nem tartományi székhelyek.

Hullámzás ©turismodemalaga

F

MINT A FRANCO-REZSIM NEHÉZ ÖRÖKSÉGE

Málaga  XIX. századi fejlődése nyomán Spanyolország első iparvárosává vált, az erős munkásjelenlét nyomán pedig a XX. század ‘30-as éveiben a köztársaságpártiak kolostor-égetéseinek egyik fő helyszíne is lett. Ebben az időszakban 43 templomot gyaláztak meg. Franco tábornok hatalomra kerülése után itt zajlott az egyik legkeményebb megtorlás is, az áldozatok számát a történészek 17 000 főre becsülik.

G

MINT GIBRALFARO ÉS EGY FELEJTHETETLEN KÉPESLAP

Az embernek könnyen olyan érzése támadhat, hogy minden második, Málagáról készült képeslapot a Gibralfaro várból fotóztak. És még az is lehet, hogy ezzel nem túloz. A csodaszép kilátást nyújtó mór várat egy falrendszer köti össze az Alcazabával, alatta pedig elénk tárul a tengerparti nagyváros minden gyönyörűség, a La Malagueta bikaviadal-arénától a La Farola tengerparti sétányon át egészen a távoli hegyekig. Ha gyalog megyünk fel a Gibralfaróhoz, mindenképpen érdemes megpihenni félúton, ugyanis a kilátóból lehet a legszebb képeket csinálni a kikötővárosról.

Ez a kilátás megér egy kis lépcsőzést ©Kökény Dóra

H

MINT A HÍRES MÁLAGAI ÉJSZAKA

A mediterrán könnyedséghez hozzátartozik, hogy az álmos délelőttök legalább olyan hosszúak, mint azok a híresen pezsgő éjszakák. Spanyolország már csak olyan, hogy ha teheti, későn fekszik és későn kel, ráérősen kávézik, ebédel és sziesztázik a nyári (gyakran tavaszi és őszi) forróságban, hogy aztán az éjjel bizony soha ne érjen véget. Ha igazán pezsgő éjszakára vágyunk, érdemes a Plaza de la Merced bárjai közelében keresgélni, nem fogunk csalódni.

K

MINT KATEDRÁLIS

A belvárosban járva-kelve nehéz lenne eltéveszteni a csodálatos reneszánsz katedrálist, amelyet a városban csak „La Manquita”, vagyis „Félkarú” néven emlegetnek befejezetlen jobboldali harangtornya miatt. 250 éven keresztül építettek, minek köszönhetően az épület reneszánsz, gótikus, barokk és neo-klasszicista elemeket is magán visel. A kikötőben 1817 óta álló fehér világítótoronnyal együtt a katedrális a város egyik jelképe, ám nem csak ezt érdemes meglátogatni a belvárosi templomok közül. A XV-XVIII. század között épült Szent Jakab-templom (Iglesia de Santiago) tornya például a mudéjar építészet lenyűgöző példája.

MÁLAGA ©Kökény Dóra

M

MINT MÚZEUM-DÖMPING

A szépművészetek szerelmesei könnyen találnak maguknak elfoglaltságot Málagán, ahol Picasso mellett (lásd a P-nél) is számos kitűnő múzeum és képtár található. Érdemes ellátogatni a Centre Pompidou és a Centro de Arte Comtemporáneo (CAC) kiállításira, amik igazi kultúrcsemegét jelentenek nemcsak a modern művészetek, hanem az építészet iránt rajongóknak is. Utóbbi egyébként egész Andalúzia legtöbbet látogatott múzeuma.

Kikötői fények ©turismodemalaga

P

MINT PABLO PICASSO 

Málaga (talán) leghíresebb (lásd a B-nél) szülötte Pablo Picasso, akinek szülőházában természetesen múzeum és életműve megismertetésén dolgozó alapítvány működik. A Málagai Picasso Múzeumban ma a világhírű spanyol festőművész több, mint 200 alkotását tekinthetjük meg. Fontos, hogy a város leghíresebb tere, a Plaza de la Merced egyik sarkán pedig Picasso szülőházát (Museo Casa Natal de Picasso) találjuk, ami ma szintén múzeumként látogatható.

MINT PIACOZÁS

Ha jártunk már a barcelonai Boquerián és a madridi Mercado San Miguelen, akkor nem maradhat ki a sorból a málagai Mercado Central de Atarazanas sem. Neve arzenált jelent, ami az arab „addár assán’a” szóból származik, ugyanis a XIV. században ezt a funkciót töltötte be, a tenger egészen odáig elért. Mára csak a hatalmas mór kapu emlékeztet minket erre. A piac hétfőtől szombatig, délután három óráig látogatható, sőt, egyenesen kihagyhatatlan, ha friss halra, zöldségre vagy gyümölcsre vágyunk, esetleg csak szeretnénk megkóstolni a helyi aszalt fügét vagy olívabogyót.

A lét elviselhetetlen könnyűsége ©turismodemalaga

Ñ

MINT HAMISÍTATLAN SPANYOL ÑÜZSGÉS 

A város nyüzsgő hangulatát mi sem adja vissza jobban, mint a Calle Larios, Málaga legfontosabb sétálóutcája, mely divatos üzletek és fagyizók sorát kínálja, ugyanakkor érdemes néha letérni is róla, hogy cél nélkül bolyonghassunk a belváros romantikus kis utcácskáin. A Palmera de las Sorpresas kikötői sétányon igazi mediterrán hangulat vesz minket körül: az egyik oldalunkon a park hatalmas pálmafái, a másikon pedig a tenger az óceánjárókkal, meg persze a város egyik jelképe, a világítótorony.

Ö

MINT TÖRTÉNELMI ÖRÖKSÉG

Maga a Málaga elnevezés, így a város gyökerei is egészen a föníciaiakig nyúlik vissza, akik Malaka első lakosai voltak a Kr. e. VIII. századtól. Ha a város történelmi és művészeti öröksége iránt érdeklődünk, a Museo del Patrimonio Municipal (MUPAM) lehet a tökéletes választás, de érdemes ellátogatni a Museo de Málagába is, ami a szépművészeti és a régészeti múzeum összeolvadásából jött létre. Jelentős festészeti gyűjteményében a XVII. század mestereitől egészen késő XIX. századi alkotók képeiig számos remekmű megtekinthető.

A római teátrum, felette a mór fellegvár ©turismodemalaga

SZ

MINT SZARDELLA

Csillámló napsütés, a Földközi-tenger lágy habjai és végtelen mediterrán finomságok a tányérokon – és a stadionban. A Málaga futballcsapatának és szurkolóinak beceneve nem véletlenül lett „szardellák”, hiszen a régió egyik közkedvelt fogása a hagyományosan tengerparti nyársakon pirított friss és ropogós ezüst apróhal.

Ezüstös élmények ©turismodemalaga

T

MINT TAPAS, TAPAS, TAPAS

Ha Spanyolországban járunk, elképzelhetetlen, hogy ne tévedjünk be egy tapas bárba se. Málagában és egész Andalúziában hatalmas bőség fogad minket, ráadásul Spanyolország észak-keleti és néhány északi régiójától eltérően itt az italunkhoz is megajándékoznak minket néhány falatkával. A málagai belváros számtalan lehetőséget nyújt arra, hogy kipróbáljuk a helyi specialitásokat, Pepa y Pepe étterme vagy a Tragatapas csak egy a sok közül.

MINT TENGERPART

Természetesen nem maradhat ki a látnivalók sorából Málaga fantasztikus homokos tengerpartja sem, amely közül talán a Malagueta fürdőszakasza a legismertebb. A hírnév azonban sokszor terhes is tud lenni, ha tehát szeretnénk egy kicsit kevésbé zsúfolt helyen (nap)fürdőzni, érdemes más, a turisták által kevésbé látogatott partszakaszok után nézni. Szerencsére a város környékén Estepona, Nerja és Vélez-Málaga sem fog csalódást okozni, bár az egész partszakaszon jellemző, hogy sokan kapnak kedvet a fürdéshez egyszerre.

Malagueta, a város emblematikus strandja ©Kökény Dóra

Z

MINT ZÖLD MÁLAGA

Málaga leghangulatosabb helyei közé tartozik az Alameda park és a Botanikus Kert, amelyek a belváros forgalmas utcái között, a kikötőhöz közel varázsolnak paradicsomi állapotokat a sétáláshoz és a pihenéshez.. A Botanikus Kertben a világ különböző tájairól meghonosított növények biztosítanak árnyékot még a legforróbb nyári melegben is, így bármilyen hihetetlen, a tengerpart mellett nem csak a tengerparton frissülhetünk fel. Málaga kényeztet.

A város tüdeje ©turismodemalaga

Start typing and press Enter to search