Mediterrán űrközpont Spanyolország legismertebb látványosságai között

Elég egy séta a Turia medrében, hogy az ember úgy érezze magát, mint Alice csodaországban. Spanyolország legnagyobb közparkja rengeteg meglepetést és egésznapos kikapcsolódást tartogat, az igazi áll-leesős-pillanatok azonban a séta végén, a Művészetek és Tudományok Városában érik az embert. Vannak Valencia látványosságai, és van a Ciutat de les Arts i Ciències.

Santiago Calatrava a kortárs spanyol építészet legismertebb alakja, és bár gyakran éri az a kritika, hogy épületei önmagukat ismétlik, a látvány minden alkalommal lenyűgöző. Sorsszerűnek tűnik, hogy a valenciai születésű építészmester egyik legismertebb alkotása szülőföldjén található: a valenciai Tudományok és Művészetek Városa – Ciudad de Las Artes y Las Ciencias – 20 évvel az átadás után is olyan szürreálisnak hat, akár egy mediterrán űrközpont.

De kezdjük inkább a Jardí del Turiánál: a várost félbeszelő parkot a Turia-folyó régi medrében alakították ki, a folyót ugyanis az 1957-es nagy árvizet követően végleg el kellett terelni. Az októberi áradás a város legnagyobb részét elöntötte, a természeti katasztrófának megközelítőleg 100 halálos áldozata volt. Városszerte ma is lehet látni a házak falán apró táblákat, amelyet az akkori vízszintre emlékeztetnek. Az eltereléssel Valencia veszített egy folyót, ugyanakkor a biztonság mellett egy fantasztikus lehetőséget is nyert.

Az óriási zöld terület, ami egykor a Turia medre volt, ma nem más, mint Spanyolország legnagyobb összefüggő parkja: kilenc kilométer hosszú, a Tudományok és Művészetek Városától (hivatalosan valenciai nyelven: Ciutat de les Arts i Ciències) indul és egészen a Bioparc állatkertig ér. Önmagában Calatrava mesterművének látogatása tökéletes arra, hogy az egész napot eltöltsük. Az 1990-es évek végétől több mint 10 éven át szakaszosan átadott épületegyüttes hét nagyobb látnivalója bőven tartogat meglepetéseket.

(Bár gyakran csak előbbi neve szerepel,) Santiago Calatrava és Félix Candela által tervezett komplexumban egy interaktív természettudományi múzeum, egy planetárium, egy nyitott kiállítótér, egy rendezvényközpont, a Művészetek Palotája és Európa legnagyobb akváriuma is helyet kapott. A múzeumrajongók szerencsés helyzetben vannak, mert számos más kiállítótér is akad a városban, a Turia medrében viszont a környezet önmagában is olyan látványosság, ami a múzeumoktól idegenkedőket is leveszi a lábáról.

A Művészetek és Tudományok Városa még el sem készült teljesen, amikor 2007-ben beválasztották Spanyolország 12 csodája közé. A Córdobai Mecset-Katedrális, az Altamirai barlangfestmények, a Sevillai-, Zaragozai- és a Santiago de Compostelai katedrális, az Alhambra, a Sagrada Familia, a San Sebastián-i Kagyló-öböl és a bilbaói Guggenheim Múzeum mellett a valenciai Művészetek és Tudományok Városának sincs szégyenkezni valója. Spanyolország joggal lehet büszke fenti látványosságaira – és a mediterrán űrközpontjára is.

Start typing and press Enter to search