LaLiga Geographic: Egy spanyol derbi különös becenevekkel

Tulajdonképpen I. Jakab tehet mindenről. Illetve közel sem mindenről, hiszen a valenciai derbi kapcsán annyi állatnév kerülhet elő a közvetítésekben, amennyi egy természetfilmet is elvinne a hátán: denevérek, birkák, borjúk, békák… Kis valenciai futballtörténelem a Levante UD és a Valencia CF beceneveinek nyomában.

Valenciában lépten-nyomon denevérekbe botlik az ember. És ez nem csak annak köszönhető, hogy a tartományban, a levantei partvidéken ezek az állatok különösen jól érzik magukat. A denevér a XIII. századtól kezdve látható Valencia város címerében, így a Turia-parton nemcsak a fákon „lóghatnak” denevérek, hanem a középületek domborművein, vagy éppen a csatornafedeleken is könnyű beléjük botlani. Nem csoda, ha a város legismertebb klubja, a Valencia CF címere felett is magasan repked egy „bőregér”.

  A csapat idei mezét Valencia ikonikus épületei ihlették

A csapatnak ez a beceneve leginkább a LaLiga hazai közvetítéseiből ismer, Spanyolországban a Valenciát „los che”-ként emlegetik leggyakrabban. Ennek eredete meglehetősen prózai: Valencia tartományban a ’che’ szóval szólítják meg a másikat, aminek jelentése: „figyelj!”. Mivel a Valencia CF a tengerparti tartomány leghíresebb csapata, előjoguk volt a becenévre, a rivális szurkolók − elsősorban Levante és a Villarreal híveinek – így nem maradt más, minthogy „choto”-nak (birka, borjú) csúfolják őket. A mai Mestalla stadion helyén ugyanis egykor legelő volt.

Visszatérve a denevérekre, a legenda szerint a valenciai – városi és labdarúgói – címerállat egyébként I. Jakabtól ered, aki mielőtt bevonult volna Valenciába visszafoglalni a várost a mór hódítóktól, tábort állíttatott a Turia folyó partján. Egy éjszaka furcsa zaj ébresztette a sereget, Jakab pedig hálás lehetett a denevéreknek, amelyek szárnysuhogása riasztóként jelezte az ellenség támadását. Valenciában ezért úton-útfélen denevéralakokba botlik az ember – a Valencia címerében láthatót még Hollywoodban is kiszúrták maguknak.

Néhány éve a DC Comics birodalom ugyanis nem átalkodott perrel fenyegetni a spanyol klubot a jogvédett Batman-logó miatt, amely véleményük szerint jogtalanul szerepelt a Valencia mezeken és ajándéktárgyakon. Denevért mondjuk a Levante címerében is találhattak volna a szemfüles amerikaiak, akiknek merész elhatározása a Valencia-szurkolók mellett az egész futballvilág arcára mosolyt csalt. A Valencia Club de Fútbol címerébe ugyanis éppen 100 éve, 1921-ben került bele a denevéralak. Batman természetesen ekkor még sehol sem volt, a városi rivalizálás viszont már nagyon is élt a városban.

Nem csak a Valencia Club de Fútbol és a Levante Unión Deportiva, hanem utóbbi jogelődjei között. A Levante Sport Egyesület ugyanis a spanyol polgárháború zűrzavaros éveiben született, a csapat pedig elődeitől örökölte színeit és becenevét is. A gránátvörös miatt beugratós, de a Levante nem a klubszínek miatt lett „granota”. Ez a történet is lassan 100 éves, a Levante FC és a Gimnástico egyesülése előtti időkből származik. Utóbbi ugyanis a Turia-folyó mentén játszotta mérkőzéseit, a pályára pedig gyakran behallatszott a békakuruttyolás. A „granota” a levantei partvidéken pedig annyit tesz: béka.

  Béka a B-középben

 

Start typing and press Enter to search