Fuerteventura: Télen imádunk csak igazán a Kanári-szigeteken nyaralni!

A legtöbbünket hidegrázással tölti el a gondolat, hogy még az egész tél előttünk van, és ezen a karácsony is legfeljebb csak szépségtapasz lehet. Még jó, hogy Spanyolország ilyenkor is a segítségünkre siet, sőt a Kanári-szigeteken olyan forró telünk lehet, amilyenről nem is álmodtunk volna. Néhány év kihagyás után ráadásul decembertől ismét közvetlen járat repít Budapestről Fuerteventurára, a Kanári-szigetek strand és persze szörf-paradicsomába. Mutatjuk.

Nem akarunk senkit lelombozni, de sajnos a karácsonyi ünnepek után a sötét és eseménytelen január vár minket, sőt, hátra lesz még a február is, mielőtt végre a vastag pulóvereket és a csizmát lecserélhetjük valami tetszetősebbre és a rosszkedvünk is eloszlik egy kicsit. De lehet „csalni” is, és karácsonyra megajándékozni egymást egy hét napsütéssel. Fuerteventura olyan utókarácsony, amit aligha felejt el egykönnyen az ember. A szigetcsoport legrégibb tagja (a geológusok szerint 22 millió éve kezdett kiemelkedni az óceánból), egyben a legújabb közvetlen spanyolországi járat Budapestről.

December 4-én nyílik az Adventi kalendárium

Biztosan van, akinek egy nyaraláson a  szabadság egyet jelent a koktélcseresznyével való időtlen szemezéssel, amikor az ember életét leginkább meghatározó kérdés élesen hasít a nyaralás mindennapjaiba: medence vagy tengerpart? Vannak ilyen nyaralók, sőt, néha mi is ilyen nyaralóvá válunk a lét elviselhetetlen könnyűsége alatt, hogy aztán ránk kacsintson a Kanári-szigetek és egy olyan szabadságérzetet adjon, amivel ritkán találkozni tengerparti üdülőhelyen. Ha nekivágunk a végtelennek Fuerteventurán és a forró szél az arcunkba vágja a Szahara homokját, na akkor érezzük majd igazán, hogy élünk.

Fuerteventurán az aranyló homok, a hihetetlen sziklák és a vulkánok öröksége egyszerre mutatja meg magát. Ahol a Szahara felől érkező homok nem vonja lepel alá, az utazó vulkánok hátán sétálgat, ahogy a fekete szikláknak csapódó tarajos hullámok sem csupán azt a tengerparti látványt nyújtják, ami elsőre felrémlik a Kanári-szigetek hallatán. És ez az igazán fantasztikus Fuerteventurában. A sziget közel 150 kilométer stranddal kápráztatja el látogatóit, a dilemma pedig mindig ott lesz bennünk: melyiket is válasszuk? Akárhogy is, aligha ér majd csalódás…

A világ legjobb klímája

A napsütés nem csak a növényeknek kell, hanem az embereknek is: segít a boldogsághormon, az endorfin termelésében, és segít a szervezetnek D vitaminhoz jutni. Szerencsére napsütésben nincs hiány Spanyolország legdélebbi pontján. Mindenki tudja, hogy ha egy kis hangulatjavító napsütésre van szüksége, a ragyogóan napos szigetvilág a legjobb úti cél. Már csak azért is, mert sokan nemcsak a telet, de a kánikulai hőséget sem szeretik. A Kanári-szigetek ellenben a világ legjobb klímájával dicsekedhet: örök tavasz, még inkább kora nyár jellemzi, a napsütéses napok száma pedig a 350-et közelíti egy évben!

A WizzAir néhány év kihagyást követően tér vissza Fuerteventurára, így ismét a Kanári-szigetek 3 legnagyobb tagjára utazhatunk közvetlen járattal Budapestről. Tenerife szépségeiről az elmúlt hetekben sokat olvashattatok nálunk, és Gran Canaria is sorra kerül még, de sokak szerint a szigetcsoport második legnagyobb szigetén, Fuerteventurán találhatóak egész Európa legszebb strandjai. A türkiz partok és lenyűgözően változatos hegyek; a zavartalan strandolás és az extrém sportlehetőségek miatt tökéletes utazási célpont szingliknek, pároknak és családoknak egyaránt.

 

Karneváli hangulatban

A téli évszakban különleges látnivaló is várja a Kanári-szigetekre utazókat: februárban Tenerifén ünneplik Európa legnagyobb karneválját a tenerifei Santa Cruzban, amikor egész éjszaka utcai koncerteken lehet táncolni a jelmezbe öltözött helyiekkel. Az ünnepről mindent elmond, hogy hatalmas felvonulásai és grandiózus díszletei miatt a világ legnagyobb farsangi ünnepei között tartják számon, közvetlenül a Rio de Janeiró-i karnevál után. Az egy hónapos mulatság kialakulása a történeti feljegyzések szerint a Kanári-szigetek európai hódítására vezethető vissza, és könnyen lehet, hogy hamarosan már az UNESCO Kulturális Világörökségének védelmét is elvezheti.

Bioszféra- és csillagfény-rezervátum

Bármerre tekintsen az ember Fuerteventurán, káprázatos látnivalóban lesz része. A sziget 2009 óta bioszféra rezervátumnak számít, amely a Kanári-szigetek fenntarthatóságra való törekvésének egyértelmű jele. A sziget(-csoport) sajátos flórájának és faunájának védelme olyan cél, amelyet a helyiek és a turisták is magukénak kell, hogy érezzenek, különben Fuerteventura egyedülállóságát hagynánk elveszni… Ám nem csak nappal, éjszaka is csodálatos élményekben lehet része az utazónak, elég csak felemelni a tekintetünket az égre. Csillagok milliónyinak apró fénypontja világítja meg az eget egy olyan szigeten, ahol a fényszennyezés ismeretlen fogalom. Nem StarWars, Starlight-rajongás.

Nem igaz tehát, hogy kedvetlenül kell végigvacognunk a következő hónapokat, hiszen akár egy pár óra alatt eljuthatunk a téli hidegből a nyári melegbe és napsütésbe. Még éppen időben vagyunk, hiszen nem igazán tudunk olyat elképzelni, aki ne örülne egy fuerteventurai nyaralásnak a karácsonyfa alatt. Ha egy igazán felejthetetlen élményt szeretnél adni karácsonyra, szerintünk már nem is kell tovább keresgélned (ha pedig elég ügyesen ajándékozol, még te is lehetsz úti társ). Ki tudja, lehet, hogy egy hét fuerteventurai lubickolás után már hiányozni is fog az itthoni tél…?!

Start typing and press Enter to search