La Gomera: Szerelem egy szempillantás alatt

Áthatolhatatlan őserdő és fekete homokos tengerpart, XXI. századi hippik és UNESCO világörökségi nemzeti park. La Gomera olyan, mint egy miniatűr salátástál, amiben a legmeglepőbb hozzávalók egyedülálló ízvilágot hoznak létre. 10 pillanatkép, 10 hangulat, csupán néhány 10 kilométerre Tenerife partjaitól. Hogy beleszeress.

Tenerife partjaitól csupán néhány 10 kilométerre található a Kanári-szigetek egyik legkisebb tagja, La Gomera, ahol végre igazán kikapcsolhatsz és újra elmerülhetsz a természetben. Legyen szó az Atlanti-óceán háborítatlan és kristálytiszta vizétől a babérerdők sötétjéig, a mindennapok egyszerűsége azonnal rád tör La Gomerán, ahogy megérkezel.

La Gomera számtalan kilátóval büszkélkedhet, már csak azt kell eldöntened, hogy merre szeretnéd vetni a pillantásod: az apró, mindössze 370 négyzetkilométeres sziget is bőven rejteget látnivalókat, de a közeli Tenerife szomszédsága is lenyűgöző. Tiszta időben, amikor a forró afrikai szél, a calima nem veszélyeztet, akár a tengerpartról is tisztán látni Tenerife sziluettjét. Még szép, hogy a csúcsát is, hiszen a Teide nemcsak a Kanári-szigetek, egész Spanyolország legmagasabb pontja.

Fantasztikus völgyek és szurdokok vonzzák évről-évre a kirándulókat La Gomerára, ahol több mint 600 kilométer hosszan találnak gyalogösvényeket. A kérdés már csak az, ki milyen terepre vágyik, La Gomera ugyanis mindenkinek nyújt lehetőséget a túrázásra.

Ahogy egyre feljebb törünk a sziget szurdokai között, ízelítőt kapunk a gomerai emberek állhatatosságáról, akik évszázadokon, évezredeken át művelték a vulkanikus eredetű, sziklás talajt. Ez a teraszos földművelés nemcsak a helyi folklórban, hanem a gasztronómiában is érezteti a hatását. A természet és az ember harmóniájának gyümölcse az utazót is táplálja.

A meredek sziklaszirtek és szurdokok hullámvasútján néhol holdbélinek tűnik a táj, máskor buja és sűrű növényzetbe botlik az egyszeri utazó. Ha pedig nem ismeri kellőképpen a helyi flórát, kevés ismerős sziluettel találkozhat a növények között. La Gomera egésze éppen azért válhatott bioszféra rezervátummá a Kanári-szigetek között, mert számtalan egyedi, csak itt előforduló növényfajnak ad otthont.

Mind közül a legkülönlegesebb mégis az áthatolhatatlan babérerdő, amely a Garajonay Nemzeti Park területén már 1986 óta az UNESCO világörökség részének számít. A világ egyik legfontosabb természetes ökoszisztémája olyan látványt nyújt, amelyben garantáltan elakad a szavad. Itt még a szintén világörökségi védettséget élvező La Gomera-i füttynyelv sem jut messzire. Tátott szájjal ugyanis aligha lehet fütyülni.

La Gomera a túrázás mellett persze a csendes elvonulásra is kiválóan alkalmas: a mindössze 20 ezer állandó lakossal rendelkező szigetet légvonalban ugyan csak néhány 10 kilométer, hangulatban egy világ választja el Tenerife nyüzsgő tengerpartjaitól.

A La Gomera-i tengerpartot a csendes, eldugott öblök és a végtelen óceán jellemzik. A nyugalmat néha legfeljebb egy pár fős, XXI. századi hippi-csoport dobolása zavarhatja meg. De ez sem sokáig tart. La Gomerán ugyanis ők is a csendet, a nyugalmat és a természetet keresik. Ez a sziget egy szempillantás alatt menedéket ad mindenkinek. Csoda, ha könnyű beleszeretni…?

Start typing and press Enter to search