„Újraélni az utazás és a kikapcsolódás örömét” – Interjú Rocío Martín Repoller spanyol turisztikai tanácsossal

“Tenerife a fenntartható turizmus egyik legjobb példája, hiszen híres és jól karbantartott strandjai mellett széles turisztikai kínálatot tart fenn az új élményekre vágyó érdeklődőknek.” – Egy különös év utolsó nagy sikerű sajtóútját követően a Spanyol Nagykövetség turisztikai tanácsosával, Rocío Martín Repollerrel beszélgettünk, aki egyben Spanyolország közép-európai idegenforgalmi népszerűsítésének a felelőse is.

KultúrTapas: A Turespaña bécsi turisztikai irodája (Oficina Española de Turismo de Viena) a közép-európai piac felelőseként az idei évben két study tourt szervezett a magyar idegenforgalmi szakma képviselői számára. A második utazás azt a csodálatos tenerifei desztinációt mutatta be, amelyet Spanyolország hazai szerelmesei már jól ismernek. Miért esett a választás éppen Tenerifére a pandémia okozta szünetet követően?

Rocío Martín Repoller: Ez egy olyan sajtóút volt, amelyet már 2020 óta terveztünk annak tudatában, hogy Tenerife milyen fontos szerepet tölt be Magyarországon az úti célok között és milyen súllyal bír a közvetlen járatok terén is. Sajnos a COVID-19 járvány, a magyar határok lezárása sokáig nem tette lehetővé, hogy valóra váltsuk az utat, de végül sikerült.

A jelenlegi helyzetben, amikor a turisták mindennél jobban szeretnék maguk mögött hagyni a pandémia legrosszabb pillanatait

és – a szükséges óvintézkedések betartása mellett – újraélni az utazás és a kikapcsolódás örömét, olyan úti célt akartunk bemutatni, amely Magyarországról elérhető távolságra, néhány órás repülőútra fekszik; az év ebben a szakában is irigylésreméltó időjárással büszkélkedik; valamint változatos turisztikai látványosságokat kínál mindenki számára. De mindenek felett egy biztonságos desztináció, ahol a turista biztos lehet benne, hogy egy esetleges fertőzés esetén is első osztályú orvosi ellátásban részesül – mint Spanyolországban mindenütt.

KultúrTapas: Az októberi szakmai út, amelyet a Turismo de Tenerife és a Via Sale Travellel együttműködésben valósítottak meg, valódi „degusztációs menüvel” szolgált a résztvevők számára. Mi a véleménye, melyik Tenerife idegenforgalmi kínálatának fő fogása?

RMR: Nehéz ezt megmondani, hiszen már önmagában a gasztronómiai kínálat rendkívül széles: fekete malac sült, halételek, vagy éppen a helyiek kedvenc gofio kásája… anélkül, hogy megfeledkeznénk persze a híres mojo szószba mártott gyűrött burgonyáról (papas arrugadas). Én a vörös mojo szószt ajánlom, de a koriander szerelmesei biztos azt mondanák, hogy a zöld mojónak nincs párja (nevet).

KT: A fantasztikus klímának köszönhetően a Kanári-szigeteken a téli időszak is főszezonnak számít. Hogy látja, az idei télen ismét a pandémia előtti fényében ragyoghat Tenerife?

RMR: Ezt bátran ki merem jelenteni, igen. Természetesen a továbbiakban is nagy odafigyeléssel kell fenntartanunk az egészségügyi óvintézkedéseket, a távolságtartást, a csökkentett befogadó kapacitást stb., de ezek olyan dolgok, amelyeket nemcsak jól fogadnak az utazók, hanem értékelnek is azoknál az úti céloknál, ahová utazni kívánnak.

KT: Tenerifét és általánosságban a Kanári-szigeteket is úgy ismerik Magyarországon, mint tipikus tengerparti nyaralóhelyet, ám a szakmai út résztvevői megbizonyosodhattak Tenerife változatos idegenforgalmi kínálatának másik arcáról is. Mi volt a céljuk a program összeállításakor és mi az, amely a legnagyobb meglepetést okozhatja a szigetre látogató magyar turistáknak?

RMR: Az egyik célunk immáron évek óta, de különösen a pandémiát követő időszakban, a fenntartható turisztikai desztinációk népszerűsítése. Olyan helyekre gondolok, amelyek az év során egyenlő eloszlásban fogadnak látogatókat, a lehetőségekhez mérten így is csökkentve egyes földrajzi területek túlterhelését.

Tenerife a fenntartható turizmus egyik legjobb példája, hiszen híres és jól karbantartott strandjai mellett széles turisztikai kínálatot tart fenn az új élményekre vágyó érdeklődőknek: a bálnalessel egybekötött hajókirándulástól a Teide Nemzeti Parkban található holdbéli tájig; a szigetet koronázó fenyvesektől az Izaña csillagászati megfigyelőállomásig; La Orotava csodás óvárosától a botanikus kertig, és természetesen a UNESCO világörökségi San Cristóbal de la Lagunáig.

#UtazzSpanyolországba, bátorít Spanyolország budapesti nagykövete

Az októberi sajtóút résztvevőit az a megtiszteltetés érte, hogy a turisztikai delegációt maga Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország budapesti nagykövete vezette, aki az alábbiakban megosztotta velünk tenerifei tapasztalatait:

“Ezekben az egyre rövidülő és egyre sötétebb novemberi napokban, az időjárás lassan télire fordul, amikor Magyarországon hideg van és a napsütötte órák száma is csekély, úgy érzem különösen érdemes felhívni a figyelmet a Kanári-szigetekre, ahol egész évben kellemes hőmérséklet uralkodik.   Ez olyan idegenforgalmi célpont, ahol mindenki megleli, amit keres: kiváló strandok, érdekes városok, változatos és lélegzetelállító természet, kitűnő konyha, finom borok, érdekes látványosságok, gazdag kultúra és folklór várja az idelátogatókat.

Nagy öröm volt számomra október közepén elkísérni Tenerifére azt a magyar utazási irodák és médiumok képviselőiből álló válogatott kis csoportot, amely közvetlenül tapasztalhatta: a spanyol turisztikai kínálat nem szorítkozik csupán az Ibériai-félszigetre.  Az Idegenforgalmi Irodánk által szervezett gazdag és átfogó program minden résztvevőt meggyőzőtt arról, hogy a Kanári-szigetek vonzó célpont, és mely Magyarországról három közvetlen járattal is elérhető.

Abban a három évben, melyet spanyol nagykövetként Magyarországon töltöttem, számtalanszor tanúja voltam a magyarok Spanyolország iránti szeretetének. Ez a rajongás, sokszor egy jól sikerült spanyolországi vakáció boldog és feledhetetlen emlékéből táplálkozik, ezért arra bíztatom Önöket, hogy látogassanak a Kanári-szigetekre! Megéri. #utazzspanyolországba”

KT: Tenerife valódi természeti paradicsomnak számít, amely a fenntarthatóság mellett a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektet. Mely látványosságok voltak a legnagyobb hatással Önre?

RMR: Minden kétséget kizáróan az út a Teidén át La Orotava és Puerto de la Cruz felé. Ahogy az ember egy sivatagos, vulkanikus világból szinte azonnal átlép egy sűrű, zöldellő erdőbe, amely alatt csak a felhők óceánja látszik. Néhány kilométerrel később ismét változik a táj, és ahogy a szubtrópusi növényzet ránk köszönt, az olyan élmény, amit érdemes megtapasztalni.

KT: Tenerife mellett Magyarországot 11 közvetlen repülőjárat köti össze Spanyolországgal, amelyen a világjárvány alig változtatott. Minek köszönhető ez az irigylésreméltó helyzet?

RMR: Annak a pozitív képnek és a magyar turisták érdeklődésének, amelyet Spanyolország iránt táplálnak, és amely a pandémia után, ha lehet, csak erősödött. Ez a növekvő kereslet az, amely nemcsak újabb desztinációk megnyitására sarkallják a légitársaságokat, hanem a meglévő járatok gyakoriságának a növelésére is. Éppen ezért Spanyolország részéről rendkívül hálásak vagyunk azért a fogadtatásáért, amit a magyar piacon tapasztalunk, mint úti cél.

Az interjú végén záporozzon néhány rövid kérdés

Tenerife déli és északi része rendkívül különböző? Melyik tetszett Önnek jobban?

Lehetetlen választani. A vulkanikus táj éppoly lenyűgöző és megbabonázó, amennyire a buja, szubtrópusi növényzet színkavalkádja.


Tenerife az aktív és a nyugalmat kereső turisták számára egyaránt rengeteg lehetőséget kínál. Ön melyiket választaná: egy nyugodt nap a tengerparton vagy kite-szörfözés az Atlanti-óceánon?

Miután nem kedvelem igazán a szelet, egy jó könyv mellett inkább egy csendes napot töltenék a tengerparton, és élvezném az Atlanti-óceánt. De megértem azokat is, akik olyan meghatározó élményekre vágynak, mint a kite-szörf. Tenerifén egyébként is nagy az extrém sportok kínálata.


A nemzeti parkok és az élményparkok egyaránt világhírűek a szigeten, így adja magát a kérdés: séta a természetben vagy séta a Loro Parque élményparkban?

Ez csak az utazó érdeklődésétől függ, hogy a sziget mely világhírű látnivalói vonzzák inkább. A bizonytalanoknak viszont mindig ott a lehetőség, hogy gond nélkül kombinálják a programokat.


A felvonóval vagy gyalog hódítaná meg a Teide csúcsát?

Gyalog, persze csak ha lehetséges.


Vörös vagy zöld mojo szósz?

A vörös, ez nálam nem is kérdés.

Start typing and press Enter to search