NIE szám kiváltása mosolyogva: Megérkeztem, haza(t)értem Spanyolországba

Két bőrönddel, kis izgalommal és nagy lelkesedéssel nekivágtam a nagy útnak – Spanyolországba költöztem. A repüléstől nem félek, inkább a csomagok miatt izgulok, meg persze attól, hogy lekésem a gépet. Amikor felszálltam, már tudtam, csupán 3 óra választ el az álmomtól.

Amikor megláttam Málaga esti fényeit, már mosolyogtam. Amikor pedig a pilóta és a telefonom is “üdvözölt” Spanyolországban, az maga volt a boldogság. Megérkeztem Spanyolországba, és ahogy  pár óra múlva beléptem a jóval korábban kinézett kis lakásba, úgy éreztem, haza(t)értem.

Benalmádena egy kis város Málagához közel, egyelőre itt lakom. Látom a tengert a teraszról, valamint egy spanyol zászlót is a szomszéd ablakában, amitől mosolyogni támad kedvem. A szomszédok is már üdvözöltek, mondván, hogy milyen jól teszem, hogy újra itt töltöm a nyaram, én pedig még nem árultam el nekik, hogy több lesz ez egy egyszerű nyaralásnál. Élvezem az itteni létem minden percét. Rengeteget sétálok, felfedezve új helyeket és ismerősként üdvözölve a régieket. A tenger még elég hideg, úgyhogy csak térdig merészkedtem be, de a látvánnyal is beérem – egyenlőre.

Már találkoztam KultúrTapas olvasókkal is (¡Hola Nektek innen is!), akikkel a café de bienvenida közben eszmecserét folytattunk a benalmádenai életről. Minden nap foglalkozom kicsit a munkakeresés témával is, remélem, lesz eredménye. Córdobába már elígérkeztem, csak várom, hogy a forrósághullám alábbhagyjon arrafele. Hogy a hivatalos ügyintézésről is ejtsek szót, be kell vallanom, hogy eddig minden meglepően gyorsan ment.

Több fórumon olvastam, hogy néha elég bonyolult a NIE – vagyis a külföldiek azonosító kártyájának beszerzése – ezért kicsit féltem, hogy vajon itt délen mi lesz a trend.

Nos, még otthonról kértem időpontot a helyi idegenrendészetre, ahol az ügyintézés zajlik, és ki is nyomtattam minden papírt, ami kell hozzá. Előtte való nap befizettem a hozzá tartozó illetéket is, ami a harmadik bankban sikerült végül: az elsőben nagyon sokan voltak, a másodikban épp bezárt a pénztár… a harmadikban végre már szerencsével jártam.

Azt mondjuk nem árt tudnotok, hogy az ilyesmik befizetésére elég korlátozott az idősáv, van, ahol csak heti kétszer két óra…  Szóval már felkészülten mentem az idegenrendészetre, ahol két perc vidám csevely és a megfelelő papírok beadása után szóltak, hogy pár nap múlva átvehetem a NIE számom.

Minden rendben tehát, hamarosan újra jelentkezem és igyekszem megosztani veletek a spanyolországi költözés minden örömét, és remélem, minél kevesebb nehézségét. Bánatra nem is gondolok, hiszen most pont ott vagyok, ahol mindig is lenni szerettem volna. Pont ott, ahol boldog vagyok. Spanyolországban.

Start typing and press Enter to search