Utazás

Tenerife-trekking a babérlombú erdőktől Spanyolország legmagasabb pontjáig

Kovács Attila | 2017-10-17

„Elég sokat túrázom az Alpok hegyeiben, sőt az Himalája és az Andok sem ismeretlen számomra. Mégis hogyan fordulhat elő, hogy épp Tenerife napfényes szigetén, ahová a ragyogó strandok és a gondtalan nyaralás miatt érkeznek az utazók tömegei, itt keveredem a nem megfelelő felszerelés szégyenébe?\" − Kovács Attila hivatásos világutazó cikke Tenerife ismeretlen oldaláról.

„Elég sokat túrázom az Alpok hegyeiben, sőt az Himalája és az Andok sem ismeretlen számomra. Mégis hogyan fordulhat elő, hogy épp Tenerife napfényes szigetén, ahová a ragyogó strandok és a gondtalan nyaralás miatt érkeznek az utazók tömegei, itt keveredem a nem megfelelő felszerelés szégyenébe?" − Kovács Attila hivatásos világutazó cikke Tenerife ismeretlen oldaláról.

Huszonöt perce toporgok a parkolóban a szép nevű Cruz del Carmen kilátópontnál. Ma már jártam itt, de olyan megdöbbentően rossz idő fogadott, hogy inkább visszakanyarogtam a látványos szerpentinen San Cristobal de la Laguna városába, hogy az Anaga-hegység felé vezető elágazásban található túraboltban vegyek magamnak egy kapucnis polárpulcsit. Az eladó meg sem lepődött aznapi első vásárlóján – nyilván ezek az alulöltözött túrázók tartják el a tökéletes érzékkel elhelyezett üzletet.

anaga

Elég sokat túrázom az Alpok hegyeiben, sőt az Himalája és az Andok sem ismeretlen számomra. Mégis hogyan fordulhat elő, hogy épp Tenerife napfényes szigetén, ahová a ragyogó strandok és a gondtalan nyaralás miatt érkeznek az utazók tömegei, itt keveredem a nem megfelelő felszerelés szégyenébe? A Kanári-szigetek egyik legszebbikén ennyire változatos a táj: hiába sétálgattam előző nap hőségben és papucsban Los Cristianosban az óceánparton, a sziget északi csücskében található Anaga-hegységben bizony fel kell készülni ezekre a szélsőséges körülményekre is.

tenerife-logo
Még több fantasztikus fotó Teneriféről a képre kattintva…

Már nem vacogok, de még mindig csak az erdő legszélső fáit látni, ahogy nyöszörögve hajladoznak a szélben − hófehéren gomolygó felhőzetet, párás hideget passzíroz át a vastagon mohás ágak között a légmozgás. A néhány méteres látótávolság miatt egyre halogatom az indulást, de egyszerre csak a csüggedésbe szó szerint beleragyog a remény. Mintha elvágták volna, a felhőzászló leszakad a hegygerincről és feltűnik az alattunk elterülő mesés látvány: buja erdőktől zöldellő hegygerincek futnak a távolba, ahogy a láthatatlan rendező utasítására elhúzzák a szín elől a párafüggönyt. Most már a csodálkozás miatt állok megilletődötten, mielőtt elindulnék az ösvények egyikén.

teide-park

Tenerife szigete főleg strandjairól és hangulatos kisvárosairól híres a hazai utazók körében. A déli partvonal valóban állandó napfényben fürdik, itt találjuk a legtöbb nyaralóhelyet is. De az ezer arcú sziget sokkal több értéket rejteget – mély kanyonok és Spanyolország legmagasabb csúcsa, a 3718 méter magas Teide vulkán is a sziget természeti látványosságai közé tartozik.

Az Anaga-hegységben nem csak a köderődben tett túrák, hanem a közlekedés is érdekes – a hegygerincen kanyargó keskeny aszfaltcsíkon nem ijedősöknek való a vezetés. A meredek hegyfalak felett vezető útvonal több kilátópontot is érint, ahol megcsodálhatjuk a sziget kopár, napsütötte déli tájaival éles kontrasztban lévő erdőszőnyeget. A különleges, a jégkorszak emlékét őrző babérlombú erdőkben barangolva, a göcsörtös ágakról szakállként lógó zuzmók mesebeli hangulatot kölcsönöznek a tájnak – hasonló erdőséget az Azori-szigeteken és Madeirán találunk.

anaga-katerina-marsalkova

Az eldugott Taganana falucskáján túl a vad hegyvidék és az óceán találkozásának látványa kínál egyedi élményt, pár völggyel arrébb pedig a Roque de Taborno merész sziklapiramisát kereshetjük fel. Az andezitcsúcs kialakulását a mélyből feltörő magmának és a vulkáni tevékenységnek köszönhetjük, a jellegzetes formáját pedig az erózió faragta ki. Ha a saját szemünkkel látjuk, könnyen beigazolódik az emblematikus csúcs eposzi jelzője: Tenerife Matterhornjának nevezik e sziklát.

sport-a-kanari-szigeteken

A szélsőséges időjárás nem csak az Anaga-hegyégben, a Teide csúcsán is megtréfálhat bennünket. Ha a strandolást vulkántúrával szakítanánk meg, mindenképpen készüljünk meleg ruházattal, sőt az erős napsugárzás miatt naptejjel és ivóvízzel is. A csúcs közelében nem ritka a havazás sem − a vulkán legutóbbi kitörésének lávafolyamainak vörös és fekete,

élettelen vidékét még szürreálisabbá teszi a hópaplan.

Különleges sziklaformák, a Roques de Garcia égre meredő tornya, vörös lávakastélyok és kősivatagok is csak fokozzák azt az érzést, mintha egy idegen bolygó felszínén járnánk. Az alacsonyabban fekvő régiókban már megjelennek a kanári fenyők − az ellenálló növények fokozatosan hódítják meg a kopár vidéket. A Teide csúcsának közelébe felvonóval is feljuthatunk, a csúcs megmászása viszont engedélyhez kötött.

teide

teide-kanari-szigetek

Tenerife egyik legnépszerűbb túráján viszont nem kell aggódnunk amiatt, hogy megfázunk. A Teno-hegységben, a Teide déli nyúlványainál található Masca-kanyon nagyon látványos és könnyű kalandot ígér − egy kis hajókirándulással megfűszerezve. A vulkáni kőzetben vájt mély, meredek falú kanyonokat barranco néven emlegetik, több ilyen túrát is találunk a szigeten, de a Masca a leghíresebb. A túra kiindulópontját busszal érhetjük el a legegyszerűbben, a bérelt autóval érkezők pedig Santiago de Teide falujában hagyhatják a járművet, majd ide térhetnek vissza a kikötőből.

masca

Bár a szurdoktúra nem különösebben nehéz és végig ereszkedik az ösvény, azért érdemes zárt cipőben nekivágni és a napvédelem mellett gondoskodni a megfelelő folyadék-utánpótlásról is. A lenyűgöző, megszilárdult lávából álló falak között kanyargó ösvény végén egy apró öbölben strandolhatunk is, így a fürdőruhát se felejtsük otthon. Innen a Los Gigantes hatalmas sziklafalai alatt szeli a motorcsónak a hullámokat a kikötő felé, ahonnan busszal vagy taxival térhetünk vissza kiindulópontunkra.

faro_punta_teno

Tenerife sokkal több kalandot kínál a strandon napozásnál: magas vulkánok, mesebeli erdők, mély kanyonok közül válogathatunk. Ha ezen a változatos szigeten töltjük a nyaralásunkat, akkor ne csak az egyedi hangulatú kisvárosokat fedezzük fel hanem pakoljunk a csomagba egy túracipőt, hogy a emlékezetes hegyi élményekkel színesíthessük a nyaralást. Indulás előtt pedig ellenőrizzük az utazótáska tartalmát – a strandpapucs mellett legyen polárpulcsi is!

Képeink forrása: Tenerifei Idegenforgalmi Hivatal