Toro bravo − a spanyol bika titkának nyomában

Spanyolország napfény és nevetés. Spanyolország szenvedély és fieszták… Ha pedig fieszták, akkor bikaviadalok. Ehhez az évszázados hagyományhoz, mely a spanyol kultúra egyik legerősebb identitásformáló performansza, az emberek eltérő módon viszonyulnak világszerte. Fontos azonban tudnunk, hogy e mögött a hagyomány mögött rengeteg odaadás, szenvedély és végtelen szerelem húzódik, amit a rondai Reservatauro birtokon a látogatók testközelben élhetnek át.

A gyönyörű Ronda városától 5 km-re fekvő farm birtokosa Rafael Tejada, aki maga is torreádor. A projektet 2012 szeptemberében indította el azzal a szándékkal, hogy a toro bravo (vad, telivér bika) és az andalúz lovak nevelésébe bevezessék az érdeklődőket. Céljuk, hogy az emberek lássák azt, hogy ez a spanyol hagyomány mennyivel többről szól, mint maga a corrida de toros, a bikaviadalról.

“A természet új értelmet nyer”

A Reservatauróban szeretnék megmutatni, hogy milyen szeretettel, tisztelettel vannak körülvéve a farmon élő állatok születésük pillanatától kezdve, és megismertetni a látogatókkal az igazi spanyol fiesztát erről az oldalról is. A farmot spanyolok és külföldiek egyaránt nagy szeretettel látogatják, mostanra Ronda egyik legkedveltebb úti célja lett. Kitűnő választás családi-baráti programok részeként, ha valami izgalmasat, újat és értékeset szeretnénk megismerni.

Az állatok a természetes élőhelyükön, a lehető legnagyobb gondoskodás és odafigyelés mellett nevelkednek a farmon. De mitől is különbözik a toro bravo a „hagyományos” bikától? Testtömegét tekintve több mint 500 kg tiszta izom. Az átlagos tenyészmarhától eltérően, amit húshasznosítás céljából nevelnek, a torok bravo esetében mindvégig egy viselkedésformát keresnek a tenyésztők, és ez a különleges viselkedésforma egy teljesen más fizikai megjelenést eredményez.

Vérvonalának és családfájának tisztaságát évszázadok óta óvják-védik, hiszen csak így örökítheti tovább azokat a sajátosságokat, amelyek elengedhetetlenek a bikaviadalok számára. A toro bravo kisebb testfelépítésű, sokkal okosabb és tanulékonyabb más szarvasmarhához képest, és rendkívül gyorsan mozog. Tenyésztése évszázados történelem és szenvedély keveréke Spanyolországban. A toro bravo

4-5 évig él, mielőtt a végső próbára színre lép az arénában.

Fontos tudni, hogy tévhitekkel ellentétben a bika nem a vörös színre figyel – hiszen színvak –, hanem a mozgásra, és mivel nagyon okos állat, hamar megtanulja, hogy amire valójában figyelnie kell, az nem a vörös palást, hanem azt mozgató torreádor. Éppen ezért minden bika csak egyszer alkalmas a viadalra.

Toro bravo

A látogatóknak lehetőségük nyílik belépni a farm szentélyébe a ún. plaza de tientasba (a farm arénája), ahol évről-évre az állatok kiválasztása történik. Itt dől el, melyek alkalmasak a viadalra és melyek azok, akik tenyészállatnak maradnak a farmon − ennek részleteiről a park idegenvezetői és maga Rafael személyesen számolnak be. A farmon fajtiszta andalúz lovak is nevelkednek, amik Európa egyik legnemesebb lovai közé tartoznak, és meghitt szabadságban és harmóniában élnek egymás mellett a bikákkal.

A farmon a látogatók a picaderóba (lovarda) betérve kipróbálhatják magukat, megfoghatnak egy capotét (sárga-lila palást) és egy muletát (piros palást) is, hogy Rafael instrukció szerint imitálják a torreádorok híres mozdulatait. Betekintést nyerhetnek a torreádorok felkészülésének folyamataiba, és megtapasztalhatják azt a rengeteg munkát, ami a viadalok mögött rejtezik.

Rafael Tejada

A farmot egyéni látogatóként és csoportban is be lehet járni, és a csoportok kéréseinek megfelelően lehetőség nyílik tipikus spanyol ételek megkóstolására, egy flamenco műsor megtekintésére, sőt még ún. capeára is. A capea során a kis borjakkal vagy kis bikákkal „vívhatnak” meg a látogatók az arénában, ahol mindenki beleélheti magát egy igazi bikaviadal lélegzetelállító eseményének varázsába, mely örök emlék marad a résztvevők számára.

Rafael szavait idézve, fontos, hogy azok az emberek is megismerjék, megértsék és tiszteljék a munkájukat, akik sosem fognak ellátogatni egy bikaviadalra. Ez volt a Reservatauro születésének alapgondolata. 2 évvel és több mint 50.000 látogatóval később, örömmel és büszkén hirdetik a tauromaquia, a bikaviadal művészetének valódi arcát.

Start typing and press Enter to search