Magyar karácsony spanyol szemmel?!

A karácsonyfát túl későn állítjuk fel, a halászlének pocsolya íze van, a szilveszteri himnuszénekléstől pedig teljesen ledöbbennek a spanyolok. Várnagyi Márti elárulja, hogy látnak minket az ünnepek alatt a másik oldalról.

Sokat olvashattatok már a KultúrTapasapason a spanyol ünnepi szokásokról, többek között arról hogy a karácsonyi lottózás mennyire népszerű, vagy arról, hogyan hoznak szerencsét az újévben az éjfél előtt bekapott szőlőszemek. Azt a kérdést azonban eddig nem tárgyalták cikkeink, hogy milyennek látják a spanyolok a magyar ünnepi szokásokat. Most a nem reprezentatív, egy-egy bögre forraltbor mellett gyűjtött felmérésem eredményét összegzem.

Későn díszeleg a karácsonyfa

A karácsonyfát Spanyolországban már advent első hetében felállítják. A rendszerint műanyag fa már december elejétől az otthonokban díszeleg. Nem csoda, hogy furcsának találták a megkérdezettek, hogy olyan későn kerül az otthonokba a fenyő Magyarországon. Azon végképp meglepődtek a megkérdezettek, hogy az ajándékot nem a Mikulás vagy a háromkirályok hozzák, ahogy azt Spanyolországban megszokták, hanem Jézuska vagy esetenként az angyalkák. „Nem értem, hogy hozhat az újszülött Jézus ajándékokat, ez nem logikus. Az angyalok még csak-csak…” – lamentált homlokráncolva az egyik megkérdezett.

Halászlé horror

Interjúalanyaim egyöntetűen borzasztónak és iszap-ízűnek találták a halászlevet. Kifejezetten megkönnyebbültek, mikor felfedezték, hogy nem egyedül vannak ezzel a lesújtó véleménnyel. Valahol érthető az Ibériai-félsziget lakóinak ódzkodása, hiszen az édesvízi halak íze merőben más a Spanyolországban fogyasztott tengeri halakéhoz képest. A megoldást erre a gasztronómiai szakadékra az egyik spanyol-magyar pár árulta el. Ők évről-évre a magyarországi karácsony előtt sózott tőkehalat postáznak Magyarországra, így kerül az asztalra egy kis migas de bacalao, azaz tőkehalmorzsa – mindenki legnagyobb örömére.

A lencse és a kolbász snassz

A szilveszteri lencse és kolbász-párost is leszólták a megkérdezettek, számukra ez az étel nem hogy nem ünnepi, hanem kifejezetten snassz. A spanyol szilveszteri vacsora családi körben zajlik és rendszerint bőséges lakomával búcsúztatja mindenki az óévet, hol malaccal, hol rákkal vagy hallal. A lencse és a kolbász általában hétköznapi menü és egyébként sem túl gyakori kombináció.

A himnuszéneklés döbbenetes

Spontán interjúalanyaim egészen furcsának találták a himnuszéneklés szokását is, amit azzal magyaráztak, hogy a spanyol himnusznak nincs szövege és a dallamra írt szövegek gyakran voltak megosztóak. Mikor annak fejtegetésébe kezdett valaki, hogy mi is a magyar himnusz szövege, akkor méginkább elképedtek azon, hogy egy ilyen szomorkás dallal üdvözöljük az új évet.

Favorit a mézeskalács és a forraltbor

Persze nem csak furcsálló és kedvezőtlen vélemények hangzottak el a beszélgetés során. Mindenki kiemelte például, hogy nagyon szereti a karácsonyi vásárok hangulatát, valamint az ott árult forralt bort. A mézeskalácsot nem volt, aki ne hozta volna szóba. Volt, akinek az tetszett, hogy a vendéglátó család apraja-nagyja kivette a részét a mézeskalácsfestésből, volt, aki pedig azt üdvözölte, hogy a keksz nem csak nasi, hanem ehető dísz is egyben. Abban is nagy volt az egyetértés a hazánkban karácsonyozó spanyolok között, hogy az ünneplésnek Magyarországon különleges, meghitt varázsa van.

Start typing and press Enter to search