Paella múzeum előételnek? – A legérdekesebb spanyol múzeumok nyomában 3.

Rizsmúzeumból legalább annyi van Spanyolországban, mint paprika múzeumból Magyarországon, de lehet, hogy valamivel több is. Ha szívesen hódolsz a kulináris élvezeteknek, esetleg paella fanatikus vagy, ne hagyd ki Valencia, és talán egész Spanyolország legízletesebb múzeumát!

A Valenciai Rizsmúzeum különlegessége, hogy „otthon”, egy rizsmalomban kapott helyet a város Cabanyal kerületében, közel a tengerparthoz. A malom tulajdonosainak nevét viselik ma a környező utcák: a Lluch, a Serra, valamint az Umbert család tagjai nemzedékeken át foglalkoztak a rizs feldolgozásával.
 
 
A rizs, ahogy a selyem is a középkorban, arab kereskedők révén jutott el a városba a messzi Indiából, hogy aztán elsősorban a folyótorkolatokban, mocsaras vízgyűjtő területeken alakítsanak ki számára termőterületet. Ma, Valenciától délre,
 

az Albufera vidékének „gyümölcseit” kóstolhatjuk a helyi ételekben, így a paellában is.

Az Albufera egy része nemzeti park, melynek taván csónakázva remek alkalom nyílik az itt élő vízimadarak mellett a rizsföldek közelebbi megszemlélésére, utána pedig jöhet a termőterületeket összekötő csatornák mentén fekvő falvak egyikében egy autentikus valenciai paella.
 
 
A kulináris élvezetek előtt, vagy után azonban érdemes ellátogatni a rizsmúzeumba, melyben a huszonegyedik század technikája repít vissza az időben csaknem száz évvel korábbra. A pici múzeum egy igazán rövid, több nyelven is elérhető bevezető film segítségével kalauzolja a látogatót a malom ajtajáig, majd három szinten keresztül, gyönyörűen felújított gépek sora mutatja be hogyan lesz a leszedett kalászból a számtalan fajtájú „bolti” rizs.
 
 
Ha tehát a múzeumba és kirándulni is elmegyünk, vagy fordítva, ez után az élmény után nemcsak egy komplex kép alakul ki bennünk erről a növényről, hanem garantáltan másképp fogunk nézni a tányérunkra kerülő apró fehér gyöngyökre… a valenciai paelláról nem is beszélve!
 

Museo del Arroz de Valencia

Calle de Rosario 3, 46011 Valencia
Nyitva: Keddtől – Szombatig 10:00 – 14:00; 16:30 – 20:30
Vasárnap: 10:00 – 15:00 (a belépés ingyenes)

Start typing and press Enter to search