Txaka baszk ráksaláta! Egy filléres otthoni gasztro-különlegesség, amivel bárkit leveszel a lábáról

Szóvicc ide, szó vicc oda, az alábbi spanyol recepttel senki nem válik majd nevetség tárgyává, azt garantáljuk. Íme egy megdöbbentően egyszerű baszk klasszikus, amivel fillérekből Michelin-csillagos konyhát varázsolhatsz otthonra.

A legmeglepőbb az volt, hogy az elvonási tünetek már néhány nap után jelentkeztek. Még az augusztus sem jött el, a párommal már a következő évi baszk nyaralás járt a fejünkben, és hiába feltételezitek, hogy a San Sebastián-i tengerpart meg a bilbaói Guggenheim múzeum volt a húzóerő, azért nem vagyunk mi akkora beach boy-ok meg kultúrlények, hogy néhány hónapot ne bírjunk ki ezek nélkül. Nem, kérem, az idült állapot okát a konyhában kell keresni, de nem ám a világ (egyik) gasztro-fővárosának számító San Sebastián valamelyik Michelin-csillagos séfjének konyhájában, hanem a legegyszerűbb baszk pintxo-bárok pultjain.

Baszkföldön − ahol a spanyol tapas pozícióját a helyi gasztronómia aprócska mesterművei, a pintxók foglalják el −, a txaka afféle jolly jokernek tekinthető (ennyi ‘tx’ után itt az ideje, hogy megjegyezzük: a furcsa baszk betűkombináció kiejtése egyszerűen ‘cs’). A majonézes ráksalátával leggyakrabban ropogós bagettre halmozva, étvágygerjesztő kanapékon találkozni. Amit az alábbi videót jegyző argentin séf, Gonzalo D’Ambrosio viszont biztosan nem sejt, hogy az Atlanti-óceán varázslatos partvidékén bizony a spanyol tortillát is sokszor txakával töltik, a végeredmény pedig már az első kóstolást követően is ellenállhatatlan függőséget alakít ki.

A baszkföldi kalandok után nem volt hát más lehetőségünk, mint beindítani a hazai txaka-gyártást és kikísérletezni a legjobb receptet, ami végül nem várt revelációkat hozott. Az első kellemes meglepetés, hogy az alapvetően (nem valami bizalomgerjesztő) rák- és hal-pépből készülő fagyasztott surimi rudak − amelyeket Baszkföldön txaka néven emlegetnek −, a nagyobb magyar szupermarketekben gond nélkül beszerezhetőek. A második meglepetés, hogy ráadásul igazán barátságos áron, mindössze pár száz forintért. És mielőtt eszünkbe jutna panaszkodni egy nagyot a fagyasztott alapanyag miatt, itt a harmadik jó hír: a baszk salátát így lehet a legfinomabban elkészíteni.

Txakával a cekkerben a többi már gyerekjáték!

Vannak, akik a majonézes saláta összeállítását finomra vágott hagymával kezdik, ám ettől óva intünk benneteket és a tengeri (íz)világ tiszteletben tartására csak a díszítéshez használunk apróra vágott lila- vagy újhagymát. A legfontosabb trükk és egyben alapszabály, hogy a fagyasztott surimi rudakat csak félig olvasztjuk ki, hogy megmaradjon a textúrájuk és a műanyag csomagolás eltávolítása után minél könnyebb legyen szálakra bontani őket. A lustábbak a kétségkívül monoton szálazást lelógják (lásd: D’Ambrosio videóját), ám a legfinomabb baszk saláta cérnametélt-szerű szálakra bontott rudacskákból, és hasonlóan finomra reszelt kemény tojásból készül.

A majonézes (hazánkban praktikusan tejfölös) alap kikeverése már ízlés dolga, ahogyan a sóval, borssal és extra szűz olívaolajjal való ízesítés is. Két csomag surimire 1-2 főtt tojással érdemes számolni, de semmi baj nem történik, ha megszalad: a fennmaradt főtt tojások sárgáját eltávolítjuk és a tengergyümölcseit kevésbé ambicionáló családtagok számára keverünk belőle egy mustáros töltött tojás-alapot, de pár tojásfelet txakával is nyugodtan megbolondíthatunk. Hiába, nem csak Baszkföldön, nálunk is igazi jolly joker a világ legfinomabb, filléres ráksalátája!

INGREDIENTES PARA 2 PERSONAS:  2 csomag fagyasztott surimi  1-2 pohár 20 százalékos tejföl  majonéz (ízlés szerinti arányban keverve a tejföllel)  olíva-olaj  só, bors 		

Start typing and press Enter to search