Az Enrique Iglesias-jelenség: az örökifjú latin lover 15 titka

Enrique Iglesias mellett lehetetlen elmenni. Pláne most, hogy néhány napon belül Budapestre is elhozza a latinos életérzést, ráadásul két ízben: március 11-i koncertje akkora népszerűségnek örvendett, hogy azonnal teltházat produkált, így mindjárt szerveztek egy második felvonást március 12-re is. Az elmúlt 25 évben egyre-másra megújuló kisfiús spanyol macho mégsem ettől számít egyedinek: ez csak az Enrique Iglesias-jelenség velejárója.

Az elmúlt évek alaposan felbolygatták a zenei világ kissé leülepedett állóvizét. Az unásig pörgetett angol nyelvű dalok rengetegébe fokozatosan bekúszni látszik a latinos hangzásvilág − annak jellegzetes stílusirányzataival, mint a reggaetón vagy a latinos pop –, valamint a temperamentumos dallamossággal átitatott spanyol nyelv, aminek talán nemcsak a spanyolul tanulók örülnek nagyon.

A latinos szárnyalás ékes bizonyítéka, hogy korábban angolul éneklő, ám spanyol anyanyelvű, vagy spanyol/latin-amerikai gyökerekkel bíró előadók is egyre gyakrabban választják a spanyol nyelvet. Ott van mindjárt Shakira és Enrique Iglesias, olykor Selena Gomez, de nem mehetünk el amellett sem, hogy 2017 nyarának kultikus slágerében rögtön meglátta a potenciált Justin Bieber, és a később Luis Fonsival kollaboráló Demi Lovato is (utóbbi amúgy mexikói gyökerekkel is bír).

A fenti paletta talán legsokoldalúbb előadója éppen a Budapestre érkező Enrique Iglesias, az énekes − és spanyol mém-világbajnok − Julio Iglesias fia. Zenéje az elmúlt huszonöt évben folyamatosan átalakult: nők millióinak szenvedélyes és mélyen-érzelmes macsója idővel Pitbull-lal, Usherrel és Akonnal karöltve tört be az amerikai zeneiparba, mindig magáévá téve a kortárs popirányzatokat. Bár korábban is számos spanyol nyelvű dalt jegyzett, mégis az utóbbi évek spanyol hullámain találta meg igazán a helyét. Könnyűnek tűnik, pedig nem mindig volt az:

Enrique

1. Horoszkópja: spanyol bika

Bár Enrique Iglesias leginkább az Egyesült Államokban tevékenykedik, és emiatt sokan gondolhatnák, hogy dél-amerikai gyökerekkel bír, valójában Spanyolországban született, Madridban, 1975. május 8-án, három testvére közül a legfiatalabbként.

2. Alma a fájától

Virtuozitását édesapjától, Julio Iglesias spanyol zeneszerzőtől és énekestől örökölte, aki 2013-ban a legkeresettebb „latin” előadó lett több mint 300 millió eladott lemezzel világszerte. Emellett karrierje során körülbelül 5000 koncertet adott 60 kontinensen.

3. Nehéz évek

A családot megrendítette, amikor Enrique Iglesias nagyapját 1981-ben elrabolták a baszk szeparatista szervezet, az ETA tagjai, és közel egy hónapig fogságban tartották. Ennek következményeként Enrique Iglesiast biztonsági okokból az akkor már Miamiban élő apjához küldték. Szülei válása, valamint Julio Iglesias elfoglalt életvitele miatt a fiú legtöbb idejét dajkája, Elvira Olivares társaságában töltötte, aki első demóját fizette.

4. A nyelvész

Akcentusa miatt számos kritika érte legfőképpen nemrég megjelent El Baño című dala után. A kritikák között említik többek között, hogy andalúz, dominikai és kolumbiai jegyek is fellelhetők beszédében, de volt, aki szerint feltalálta a kasztíliai és a latin-amerikai spanyol keverékét: nemes egyszerűséggel a „castelatinot”. Az énekes bár Madridból származik, élete és munkássága túlnyomó részét az Egyesült Államokban töltötte, nem mellesleg pedig párja, a világhírű ex-teniszező, Anna Kurnyikova orosz anyanyelvű, kiejtését ezek egyvelege formálta.

Spanyol gyöngyszemek

Nekem, mint az andalúz akcentus nagy rajongójának nincs ellene semmi kifogásom, és amíg olyan szavakkal bővíti a spanyolnyelv-tanulók szókincsét, mint a pana (ami több dél-amerikai országban is ugyanazt jelenti, mint az amigo), hadd keverje csak azokat a nyelvjárásokat…

5. Señor Martínez

Zenei karrierjét édesapja segítsége nélkül, sikereitől elhatárolódva akarta beindítani, ezért híres vezetéknevet lecserélte, és kezdeti zenei próbálkozásaival, demóival Enrique Martinez néven kilincselt a producereknél. Első kazettája egy spanyol és két angol nyelvű dalt tartalmazott. Nem várt sikert hozó 1995-ben megjelent debütáló albuma végül saját nevét viselte, olaszul és portugálul is megjelent, és 1997-ben elnyerte a Legjobb Latin Pop Albumnak járó Grammy-díjat ezzel előrevetítve az énekes karrierjének későbbi szárnyalását.

6. ¿Bailamos?

Az angol nyelvű zenei piacra 1999-ben tört be, olyan latin előadók nyomdokaiba lépve, mint Ricky Martin és Gloria Estefan. Ebben az évben Will Smith kérésére Bailamos címmel dalt írt a Vadiúj vadnyugat című filmhez, amely amellett, hogy az USA zenei tabellájának dobogójára juttatta, számos lemezkiadó ajánlatát is magával hozta, hogy aztán megszülethessen első teljes angol nyelvű albuma, az Enrique.

7. A hős megújul

Sokan azt gondolták, karrierje csúcsára érkezett az előbb említett lemezzel, ám két évvel később megjelent a kultikus Hero című számot tartalmazó Escape, amely még magasabb eladási számokat produkált, és tovább repítette a lejátszási listák élére.

8. A latin lover magánélete

Az album a siker mellett szerelmet is hozott az énekesnek. A névadó dalhoz készült klip forgatása során Iglesias megismerkedett az orosz teniszcsillag Anna Kurnyikovával. Annak ellenére, hogy az énekes napjaink egyik férfiszimbóluma, szerelmük azóta is töretlen. Kapcsolatuk intim részleteit igen nagy titok övezi, közös képek csak elvétve születnek róluk, a bulvársajtót a lehető legtávolabb tartják magánéletüktől.

9. Anna & Enrique

Enrique és Anna nagy meglepetést okoztak a rajongóknak azzal, hogy 2018. januárjában képet közöltek decemberben született ikerbabáikról. Felröppentek pletykák a házasságukat illetően is, a pár azonban tagadja, hogy sor került volna az esküvőre, sőt Iglesias úgy nyilatkozott, nem hiszi, hogy egy darab papír változtatná meg kapcsolatukat. A házasságról alkotott konvencióktól eltérő nézetét leginkább szülei válásának tulajdonítja.

10. Enrique & Julio

Az énekes apjával való kapcsolata gyakran felmerülő, kiaknázhatatlan témát szolgáltat a sajtónak. A fiatalabb Iglesiast sokszor kérdezik arról, választását, hogy zenei pályára lép, befolyásolta-e apja hírneve, zenei háttere. A válasz nyilvánvalóan igen: saját bevallása szerint nem valószínű, hogy más családi háttérrel a zene világában köt ki.

Emellett szárnyra kaptak pletykák kapcsolatuk komplikált mivoltáról, az azt jellemző távolságtartásról. Julio Iglesias egy ízben így nyilatkozott erről: „Semmihez sem fogható az érzés, amikor ragyogni látom. Nem egyszerű a kapcsolatunk, mert Enrique nagyon öntudatos, nem fogadja el a javaslatokat. Amikor egymással beszélgetünk, az sokszor csak felületes. De igazi bajnok, és szerintem nagyon hasonlít rám.”

11. El baño

Enrique elmondása szerint első gyerekkori emléke, hogy egy gázbojlernek köszönhetően megégette magát a fürdőkádban, és kórházba került. Combjának belső része azóta is emlékként őrzi az ekkor szerzett sebeket.

12. A híres anyajegy sorsa

Egykor védjegyének számító anyajegyét, amelyre biztosan sokan emlékeznek, nem hiúságból, sokkal inkább egészségügyi elővigyázatosságból szedette le, orvosa szerint ugyanis rákot okozhatott volna.

13. Radio Damaszkusz

Az énekes 2007-ben Szíria fővárosában, Damaszkuszban lépett fel. Három évtized után ő volt az első nyugati előadó, aki 10 000 ember előtt adott teltházas popkoncertet az országban.

14. A pilótafülkében

Iglesiasnak halálfélelme támad a repüléstől, amit az információ és az irányítás lehetőségének hiányával magyaráz. E stressz-faktor legyőzésének érdekében 2002-ben pilótaleckéket vett, hogy kezébe vegye az irányítást.

15. A jó ügy érdekében

Iglesias hírnevét nem felejti el jótékony célra fordítani: számos szervezetet támogat, és rajongóit is erre buzdítja. Ilyen többek között a hajléktalanokat segítő Habitat for Humanity, az Irakból hazatért sérült katonákat támogató Help for Heroes, vagy a rák és egyéb életveszélyes betegségek kezelését kutató City of Hope.

Fotók: enriqueiglesias.com

Start typing and press Enter to search