55 jótanács, mielőtt felhúznád a bakancsot − Checklist és útmutató a Caminóhoz

Kedves Panni már több mint húsz éve túrázik a Kárpátoktól az Alpokon át egészen a Himalájáig, így alaposan felkészült a Caminóra is. Megdöbbenve tapasztalta, hogy milyen sok zarándok nem ismeri azokat az apróságokat, amelyek nélkül a legcsodálatosabb El Camino zarándoklat is tele lesz kellemetlenségekkel. Útravaló a Caminóhoz, mielőtt nekiállnál bepakolni a hátizsákot.

ÖLTÖZÉK A CAMINÓRA (A HÁTIZSÁKRÓL LENT OLVASHATSZ)

1. Bakancs

Legfontosabb a bakancs. Soha ne indulj el be nem járatott bakanccsal. Sok elhagyott cipőt láttam az Úton, hiába volt jó minőségű, ha tönkretette gazdája lábát. A Camino Francesen nyáron elég egy túracipő, a Primitivón viszont vízhatlan bakancsra van szükség. Legyen egy számmal nagyobb, hogy beleférjen a túrazokni.

Camino-nyereményjáték az Instagramon

A tavasz közeledtével volt és leendő zarándokokat egyaránt szeretnénk lelkesíteni ezekben a fagyos napokban, ezért nyereményjátékot hirdetünk, amelynek nyertese egy Camino-falinaptárral gazdagodik. A naptár képei önmagukért beszélnek, hiszen tavaly ősszel a KultúrTapast is az a megtiszteltetés érte, hogy zsűrizhette őket. De vissza a nyereményjátékra!

A játék az Instagramon kerül megrendezésre, a résztvevők pedig a KultúrTapas Instagram-oldalának követői közül kerülnek ki. Ahhoz, hogy benevezz a nyereményjátékba, nem kell mást tenned, mint feltöltened egy Camino-témájú képet a saját Instagram-profilodra a #kulturtapas és a #camino hashtagekkel megjelölve. A játék március 8-án délben zárul, a nyertest privát üzenetben értesítjük az Instagramon. Sok szerencsét, ¡Buen Camino!

2. Zokni

Kulcsfontosságú a jó minőségű zokni is, mert meg lehet előzni vele a vízhólyagokat. Alapszabály: a zokni legyen száraz. Ha nagyon izzad a lábad, a nap felénél kicserélheted zoknidat, ami biztosítótűvel a hátizsákodhoz erősítve mire megérkezel meg is szárad. Három pár zokni elég, mert ha kettő el is ázik és nincs lehetőséged mosásra, még mindig van egy vésztartalék.

3. Plusz költségek

Ha napokon át esik az eső és már mindened elázott, keress egy olyan alberguét, ahol mosó- és szárítógéppel várnak. Ha soknak találod az árát, szövetkezz egy-két zarándokkal, így oszlik a költség (6-7 euró).

ÍGY KEZELD A VÍZHÓLYAGOT A CAMINÓN

4. Vízhólyag és vérhólyag

Minden zarándok rémálma a vízhólyag. Sokan nem törődnek vele és napról napra rosszabb lesz, míg átalakul vérhólyaggá, begennyesedik vagy befertőződik. Szörnyű fotókat láthatsz a neten. Pedig milyen könnyen el lehet ezt kerülni. Mindig legyen nálad ragtapasz, szerintem az ezüstös a legjobb, mert fertőtlenít és gyorsítja a seb gyógyulását.

5. Ragtapasz és vazelin

Már olyan ragtapaszt is lehet kapni, amit vízhólyagra fejlesztettek ki. Van, aki a vazelinre esküszik, én nem kenegettem a lábam, de minden egyes pihenőnél lehúztam a cipőmet és kitettem száradni a zoknimat. Esténként szeretgesd meg lábadat, nézd meg, hogy minden rendben van-e.

6. Kezelés azonnal

Ha felfedezel egy apró vízhólyagot, azonnal kezeld le. Fertőtlenítsd, majd egy steril tűvel szúrd ki. De ez még nem elég a boldogsághoz. Betadinnal átitatott cérnát fűzz át rajta és hagyd szabadon éjszakára. Reggel ragaszd le, és ha rájöttél, mi okozta (pl. összegyűrődött, nedves zokni vagy kényelmetlen bakancs) változtass rajta. Hidd el, a természetes állapot az, hogy nincs vízhólyagod és nem fáj a lábad. De ehhez tisztelni kell a testedet és odafigyelni minden jelre.

7. Camino mezítláb

Nem is gondolná az ember, hogy milyen sokat segít a „földelés”, pedig mindenki szeret mezítláb sétálni a tengerparton. Az emberi test arra van kitalálva, hogy közvetlen kapcsolatban legyen a földdel, de a műanyag talpú cipők megakadályozzák ezt. Ha elég bátor vagy, megpróbálhatsz pár lépést (vagy pár kilométert) cipő nélkül gyalogolni.

8. Patak-kúra

Sok helyen azt állítják, hogy bármennyire is csábító, nem szabad belegázolni a hűs vizű patakokba. Én pont az ellenkezőjét tanácsolom. Valósággal újjászületik a bakancsból kiszabadult láb egy kis pancsikolástól. A 40 fokos melegben belefő lábad a bakancsba, láttam olyan zarándokot, aki az alberguébe érkezve alig tudta kiszabadítani feldagadt, kipirosodott lábát a cipőjéből.

Egy tipp az hospitaleróktól

Nekem végig nagyon jó állapotban volt a lábam, igaz, minden nap patak-bulit rendeztem. Az elején csak csodálkozva néztek a többiek, aztán egyre többen csatlakoztak hozzám. Egy dologra kell figyelni: ha befejezted a fürdést, vagy töröld meg a lábad alaposan vagy adj magadnak még 5-10 percet, hogy megszáradjon a napon. A hatást lehet fokozni, ha este egy tál sós vízbe áztatod fáradt lábadat – ezt a trükköt a hospitaleróktól tanultam. Ha erre nincs lehetőség, jót tesz a lóbalzsam vagy valamilyen hűsítő kenőcs.

EGÉSZSÉG ÉS BETEGSÉG A CAMINÓN

9. Pihenő

Sokan nem foglalkoznak problémáikkal, csak legyintenek a fájdalomra, majd elmúlik magától. De mivel folyamatos terhelésnek van kitéve a sérült testrész, csak egyre rosszabb lesz. Amit az elején egy kis jógával, masszírozással vagy fél napos pihenővel helyre lehetett volna hozni, abból egy héttel később lehet, hogy kórház lesz.

10. Nyújtás

Minden futó számára egyértelmű, hogy az edzés végén nyújtani kell. A Caminón viszont csak kevesen vannak ennek tudatában. Az izmok bemerevednek, megrövidülnek, deformálódnak és ezen az esti sörözés nem fog segíteni.

11. Masszázs

Sok ember aszimmetrikus, amit otthon észre sem vesz, de az egész napos gyaloglás előhozza a problémákat. Én is csak a jógaoktatói tanfolyamon jöttem rá, hogy a rossz állapotban levő izmok, inak és szalagok milyen sok kárt tudnak okozni (pl. tönkretehetik a csípő vagy térízületet). Saját tapasztalat: egy jó masszőr és csontkovács sokat tud segíteni.

12. Kilométerek

Egyik ismerősöm hiába rendelkezett sokéves hegymászó múlttal, annyira túlhajtotta magát az első héten, hogy komoly gondjai lettek, fel kellett adnia az egészet. Nem szabad napi 40-50 kilométert tervezni, mert előbb vagy utóbb kikészül tőle a szervezet.

13. Teljesítménykényszer

Meglepődve figyeltem azokat az embereket, akit pont úgy, mint a valós életben, a Caminón is teljesítménykényszerrel küzdöttek, már-már önsanyargatásba fulladt az egész. Rossz volt nézni, milyen sok ember került bajba: bokaficam, térdfájás, ínhüvelygyulladás, csonthártyagyulladás, váll- és csípőproblémák, vízhólyagok.

14. Fáradásos törés

A legdurvább a fáradásos törés, ami szörnyű fájdalommal jár, de van, aki így is folytatja. Hát megéri ilyen szenvedések árán eljutni Santiagóba utána pedig két hónapig gyógyulni? (Erről sajnos nagy sikerű Camino-sorozatunk szerzője, Vági Édua is keserű tapasztalatokat szerzett, ahogyan azt a képre kattintva olvashatjátok. − a szerk.)

“Hidd el, akkor leszel igazán szabad, ha nem érdekel mások véleménye” (Cikkünkért katt a képre)
ÍGY PAKOLJ A CAMINÓRA

15. Alapszabály

Komolyan kell venni a szabályt: a hátizsák súlya tested súlyának tíz százaléka legyen.

16. Hátizsák

Nem érdemes régi hátizsákkal elindulni, mert nagyon nehéz tud lenni, az újak úgy vannak kialakítva, hogy a lehető legkevesebb legyen a súlya, de sok zseb legyen rajta.

17. Ruházat

Esőköpeny, esőnadrág és védőhuzat a hátizsákra, vagy poncho. Jó, ha a ruháid zacskóban vannak, így biztosan nem áznak el. Kell egy váltás ruha: nadrág, polár pulóver és egy plusz póló pizsamának. Hegymászó boltokban árulnak nagyon vékony, könnyű, gyorsan száradó túraruházatot.

18. Papucs

Egy pici műanyag papucs, esti sétához vagy a zuhanyzóba.

19. Hálózsák

Könnyű hálózsák (elhagyható, mert szinte mindenhol lehet kérni takarót). Aki elborzad attól, hogy nem mossák az egyneműt, vihet egy pici hálózsákbélést (szintén hegymászóboltokban kapható).

20. Kalap

Melegben kalap napszúrás ellen, hidegben buff – sálnak és sapkának is jó.

21. Bicska

Bicska – nem is gondolná az ember, milyen gyakran van szükség rá.

22. Szappan

A hagyományos szappan könnyebb és nem folyik ki, ha kell sampon helyett is jó.

23. Törölköző

Nagyon vékony túratörölköző.

24. Madzag

Madzag és pár csipesz, mert néha már nincs hová teregetni ruháidat.

25. Naptej

Kisméretű naptej – nagyon erős a spanyol nap.

26. Jegyzetek

Jegyzetfüzet és toll – nem tudhatod, mikor fog megszállni az ihlet.

27. Fejlámpa

Fejlámpa, mert lehet, hogy napfelkelte előtt vagy napnyugta után úton leszel.

28. Szent Jakab-kagyló

Miért viselnek kagylót az El Camino zarándokai?

29. Füldugó

Füldugó, mert sokan horkolnak.

ÉTKEZÉS A CAMINÓN

30. Élelmiszer

Nem érdemes ételt cipelni, mert mindenhol vannak éttermek és üzletek. Ha mégis szükséged van rá, magokat és aszalt gyümölcsöt ajánlok. Főként szilvát, mert el lehet kerülni vele a székrekedést.

31. Fűben-fában

Ha megéhezel az erdőben, mindig találsz valami finomságot: madársóska, salátaboglárka, gyermekláncfű, tyúkhúr, vadsóska és akácvirág.

32. Spanyol (déli)gyümölcsök

Nagyon finomak és nem drágák a spanyol gyümölcsök és zöldségek (sok egzotikum is van).

33. Víz

Nagyon fontos a víz, mindig legyen nálad legalább fél liter és idd meg a napi három liter vizet. Sok zarándoknak lesz problémája amiatt, hogy nem iszik, esetleg kiszárad és kórházba kerül.

34. Csapvíz

Mindenhol iható a csapvíz és a forrásvíz, de a biztonság kedvéért legyen nálad egy kis propolisz vagy ezüstkolloid (650 bacit és vírust tud kiölni).

35. C-vitamin

Én minden reggel megittam egy citrom vagy lime levét – C-vitamin, kálium és magnézium van benne. Sok izomprobléma hátterében magnéziumhiány van. Fáradtság és izomláz ellen is jó.

APRÓ JÓTANÁCSOK ÉS LELKI ÚTRAVALÓK

36. Indulás és érkezés

Ha teheted, indulj San-Jean-Pie-de-Port-ból és szánj 35-40 napot az útra, így nem kell sietned és Santiagóból még el tudsz menni Finisterrébe, a világ végére.

37. Tömeg

Évről-évre több a zarándok, ha el akarod kerülni a tömeget tavasszal vagy ősszel indulj.

38. Társaság

Legjobb, ha egyedül indulsz. Azt mondják, a Camino vagy nagyon megerősíti a párkapcsolatokat vagy szétzúzza őket. Ugyanez érvényes régi barátságokra is. Érdekes módon viszont, akivel a Caminón összebarátkozik az ember, azzal nagyon egy hullámhosszon van.

39. Pesszimizmus

Vannak zarándokok, akik folyamatosan panaszkodnak, megtalálják a legkoszosabb szállásokat, legrosszabb éttermeket vagy legantipatikusabb hospitalerókat. Én ennek pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Tanulság: te teremted saját valóságodat. Ez fokozottan érvényes az Úton.

40. Idő

Ha bárhol azt érzed, maradnod kell pár napot, mert a testednek vagy a lelkednek szüksége van rá, akkor maradj.

41. Spanyol

Tanulj meg pár szót spanyolul: gracias, por favor, menu peregrino, cama, dónde? Persze sokkal jobb, ha rendesen beszéled a nyelvet, mert mindig jó a helyiekkel barátkozni.

42. Légy nyitott

Légy nyitott, segíts, ott ahol szükség van rá és bízzál benne, hogy mindent megkapsz, amire szükséged van.

43. Rejtekutak

Érdeklődj a helyiektől vagy nézd meg a térképen, hol vannak alternatív útvonalak. Igaz, hogy hosszabbak és néha nehezebbek, de meseszép helyeken visznek keresztül.

44. Szállásfoglalás a Caminón

Felesleges szállást foglalni, kivéve, ha tudod, hogy kevés az albergue és későn fogsz megérkezni. A magán szállásokon szívesen telefonálnak, és előre lefoglalják neked a következő alberguét, csak akkor nem tudsz improvizálni, el kell menned addig a helységig.

45. Egy nyugodt éjszaka

Ha már nagyon belefáradtál a zarándokszállások hangzavarába, ajándékozd meg magad egy nyugodt éjszakával (vannak egy- vagy kétszemélyes szobák is a privát alberguékben). Merészebbeknek ajánlom a szabad ég alatt éjszakázást vagy a sátrazást, fantasztikus érzés a csillagtakaró alatt aludni.

46. Egyházi szállások

Nem vagyok katolikus, ennek ellenére az egyházi szállások voltak a kedvenceim. Mindig jó a társaság, lelkesek az önkéntesek, finom a vacsora és ráadásul donativo azaz adomány alapú.

47. Ágyi poloska ellen

Az út tele van diófával. Bolha és poloska ellen legjobb a diófalevél – egyszerűen beteszed a lepedő alá.

48. Internet

Ha kibírod, ne használj internetet, inkább fedezd fel, milyen sok új barátra tehetsz szert.

49. Játék az élet

Engedd meg a benned levő gyereknek, hogy előbújjon. Ha úgy esik jól, feküdj le a fűbe, ússzál a folyókban, hintázz a játszótereken, másszál fel bárhová, cigánykerekezz, énekelj, nevess tiszta szívből és csodálkozz rá minden szépségre.

50. Sírj

Ha azt érzed, sírnod kell, hagyd, hogy jöjjön, sok éve elfojtott szomorúságtól szabadulhatsz meg.

51. Lassulj le

Lassulj le. Gyönyörködj a természet szépségeiben, élvezd a spanyol városok varázsát és a templomok csöndjét. Én minden templomba bementem meditálni és csodákat éltem át.

52. Magány

Minden rajtad múlik: ha magányra vágysz, légy egyedül, ha viszont társaságra, keresd a pozitív embereket, akik szárnyakat adnak. Azért mindenképp legyenek magányos napjaid vagy óráid, hisz így tudsz közelebb kerülni a lelkedhez.

53. Komfortzóna a Caminón

Hallgass az intuíciódra, és bátran lépj ki a komfortzónádból.

54. A Camino őrangyalai

Ne félj, semmiért se aggódj, a Camino őrangyalai vigyáznak rád.

55. Légy hálás mindenért.

Borítóképünkért köszönet: Turismo de Santiago
A cikkben látható képeket Terry Martin készítette.

Start typing and press Enter to search