Beavatás a flamenco hullámzó valóságába

„..arról a lázról beszélnék, ami táncosok, zenészek, énekesek százait arra késztet, hogy a világ bármely pontján – legyen az Japán, Anglia, Oroszország, Brazil vagy Marokkó – teljességgel feladja életét és Spanyolországba igyekezzen, hogy az anyaföldön szívja magába a flamenco esszenciáját, miközben így-úgy kénytelen ellavírozni az életben, ki könnyedebben, ki gyötrelmes küzdelemmel.” Mit tud a flamenco, honnan ez az erő, ami emberek életét ilyen könnyedén képes gyökeresen megváltoztatni? – Keck Mária flamenco-táncművész gondolatai a flamenco természetéről és meghívása egy különleges flamenco tanfolyamra.

Flamenco-örvény

Adott egy olyan mély, delejes, komplex ritmikai világ, ami rabul ejt. Nem is lehet igazán megmagyarázni, hogy mikor és hogyan, de egyszer csak a bőrünk alá férkőzik és ott lüktet feltartóztathatatlanul, egy párhuzamosan hullámzó valóságba vonva minket. Ami azonban ennél erősebb, az az átváltozás, amit azoknak nyújt, akik már gyakorlottabb művelői.

A flamenco közösségi műfaj, körbe fogja az átváltozó egyéneket. A kör mágikus, ősi forma, a közösség figyelmét a körben lévő egyén gyújtópontjába vonja. Az, aki bemegy a körbe (akár egy szó szerinti körről beszélünk egy bárban, egy kertben vagy egy konyhában, akár a színpadon a közönség és a színpad többi résztvevője által határolt körről), kikapcsolódik a mindennapi realitásból és bekapcsolódik egy kollektív, rituális valóságba, ami lehetővé teszi az átváltozást, egy önazonos állapotot:

a zenében, ritmusban való önátadó feloldódást.

Ez a jelenség a flamenco eredetére vezethető vissza, de ma nehezen elérhető a műfaj elidegenedése, popularizálódása miatt. A flamenco évtizedeken keresztül megközelíthetetlen volt kívülállók számára, ösztönösen örökítették generációról generációra legfőképpen családon belül és ennek az eredménye máig erősen érezhető. Az esszenciához ma is rögös az út, a valódi nyelvezet szinte mindig saját tapasztalat útján tanulható csak meg, ami többnyire nehézkes, kényelmetlen és vakon tapogatózó.

A flamencóval elkötelezettek legtöbbje mégis vállalja ezt a kellemetlenséget, mert érzik az erőfeszítések mögött rejlő gyönyörteli ígéretet. Esetemben egyfajta életcéllá vált, hogy minden arra vágyót a flamenco ösvényének mélyére vezessek, tudatosan és módszeresen. Tizenhat éve tanítok flamencót, nyolc éve élek Madridban, ahol az óráimra külföldiek és spanyolok egyaránt járnak, mert a tánctechnika és koreográfiák tanításán kívül, máshol nem jellemző módon vezetem be a tanítványaimat a flamenco nyelvezetének ismeretébe.

Ezt tulajdonképpen egy beavatásnak is tekinthetnénk, hiszen az individuum megmutatkozását, létjogosultságát bátorítja, megteremtve egy olyan fizikai, mentális és érzelmi felkészültséget, ami lehetővé teheti az átváltozást. A tanulás nem feltétlenül egy rövid és egyszerű folyamat, de a jutalom megéri a fáradtságot. A munka nagyobb része természetesen mindig a tanulóé, végülis neki kell keresztül törnie magát a korlátain, megtalálnia a saját módját, ahhoz, hogy ezen az ösvényen kényelmesen tudjon járni, én csak útmutató vagyok.

Flamenco tánckurzus Budapesten

Budapesten másodszor kerül megszervezésre egy három hónapos flamenco tánckurzus sorozat élő zenével, kezdő, középhaladó és haladó szinten, márciusban, áprilisban és májusban egy-egy hosszú hétvége erejéig, ahova olyan érdeklődőket várok, akiket vonz a flamencónak ez a fajta megközelítése és akik bátrak és nyitottak arra, hogy magukban elmerülve kutassanak és új tájakat fedezzenek fel. A kurzus sorozatot Böröcz Petra táncművésszel/táncoktatóval szervezzük közösen, aki a havi kurzusok között heti rendszerességű óráin fejleszti tovább, mélyíti el az addig tanultakat.

További információk a kurzus FB-oldalán.

A képeket készítették (sorrendben): Pedram Yazdani, Robert Moya, Marei Nissen, Molnár Ani

Start typing and press Enter to search