Egymillió ember és elképesztő rekordok az idei tenerifei karneválon

Bár senki nem vádolhatja azzal, hogy rövid lenne, mégis véget ért a 2018-as tenerifei karnevál − méghozzá számos rekordot felállítva. Az alábbiakban nemcsak a meglepő Kanári-szigeteki adatok közül szemezgetünk, hanem visszapillantunk a világ második leghíresebb karneváljának egy hónapig tartó, színpompás forgatagára is.

Egy hónapig tart, mégsem elég belőle soha… − indíthatná a találós kérdést bármelyik farsangozó, aki járt már a világ második legnagyobb karneváli ünnepén a Kanári-szigeteken. A tenerifei karnevál 2018-ban sem okozott csalódást senkinek, miután a január 18. és február 18. közötti mulatozás során kicsik és nagyok egyaránt végtelen szórakozásra leltek. És a 2010-es évek trendjének megfelelően ezt egy percig sem tartották magukban.

Tudj meg mindent elsőkézből a tenerifei karneválról (katt a képre!)

A 2018-as tenerifei karnevál éppen ezért úgy vonul majd be − talán nem a történelembe, de a karnevál múzeumába mindenképp −, mint a legtöbb embert megmozgató Kanári-szigeteki ünnep: nemcsak az utcákon, a közösségi oldalakon is. A statisztikák szerint a kizárólag a karnevál hivatalos oldalaihoz köthető felhasználók száma is elérte a 12 milliót (!), miközben a hivatalos rendezvényeken egymillióan vettek részt.

A megdöbbentő adatoknak azonban nincs még vége. Jól mutatja a tenerifei karnevál iránti sosem látott érdeklődést az is, hogy a hivatalos Facebook-oldalra feltöltött videók közel másfél millió megtekintést értek el, míg a valamivel kisebb (…) érdeklődést vonzó hivatalos Twitter és Instagram fiókokat 137 ezren látogatták rendszeresen az ünnep alatt.

Miközben a karnevál hivatalos honlapja története során először érte el a másfél milliós havi látogatottságot, a hagyományos médiumok részéről is elképesztő mértékű érdeklődés mutatkozott. A nézői és olvasói igényeket egész Spanyolországban igyekezett kiszolgálni a média, így nem meglepő, hogy a karnevál királynőjének megválasztását bemutató nagyszabású gálát összességében 4 és fél millióan (!) látták a spanyol- és a Kanári-szigeteki köztelevízióban.

Bár hivatalos adatok egyelőre nincsenek, becslések szerint a helyiek és a turisták együttesen mintegy 35 millió eurót költöttek el a karneváli időszak alatt, ami a tavalyihoz hasonló adat annak ellenére, hogy a fieszta első heteiben az időjárás nem kedvezett a mulatozóknak. A megemelkedett fogyasztás természetesen a másik oldalon is jelentkezett, nem meglepő tehát, hogy a tenerifei köztisztaságiak összesen 528 tonna (!) hulladékot szállítottak el a karneváli során.

A világ legnagyobb farsangi ünnepeihez mért mulatozás esetében alighanem örömhírnek számít, hogy az ellátásra szorulók száma 15 százalékkal csökkent, és az ún. karneváli kórházban mindössze 620 embert kellett ellátni: nem meglepő módon közel ötven százalékukat „alkoholfogyasztásból eredő okok miatt” − így a hivatalos közlemény. A képeket látva túlzás nélkül kijelenthetjük, a tenerifei karneválon az embernek még innia sem kellett ahhoz, hogy beleszédüljön a hatalmas mulatságba.

+ 8

Fotók és adatok: Carnaval de Tenerife

Start typing and press Enter to search