Egymillió ember és elképesztő rekordok a tenerifei karneválon

Bár senki nem vádolhatja azzal, hogy rövid lenne, mégis lassan véget ér az egy hónapos tenerifei karnevál − méghozzá időről-időre számos rekordot felállítva. Az alábbiakban nemcsak az elmúlt évek meglepő Kanári-szigetek-i adataiból szemezgetünk, hanem visszapillantunk a világ második leghíresebb karneváljának egy hónapig tartó, színpompás forgatagára is.

Egy hónapig tart, mégsem elég belőle soha… − indíthatná a találós kérdést bármelyik farsangozó, aki járt már a világ második legnagyobb karneváli ünnepén a Kanári-szigeteken. A tenerifei karnevál sosem okozott csalódást senkinek, miután az idén január 12. és február 18. közötti mulatozás során kicsik és nagyok egyaránt végtelen szórakozásra leltek. És a 2010-es évek trendjeinek poszt-Covid folytatásaként megfelelően ezt egy percig sem tartották magukban.

A tenerifei karnevál időről-időre éppen ezért úgy vonul be − talán nem a történelembe, de a karnevál múzeumába mindenképp −, mint a legtöbb embert megmozgató Kanári-szigeteki ünnep: nemcsak az utcákon, a közösségi oldalakon is. A statisztikák szerint a kizárólag a karnevál hivatalos oldalaihoz köthető felhasználók száma 2018-ban például elérte a 12 milliót (!), miközben a hivatalos rendezvényeken egymillióan vettek részt.

Miközben a karnevál hivatalos honlapja története során először 2018-ban érte el a másfél milliós havi látogatottságot, a hagyományos médiumok részéről is minden évben elképesztő mértékű az érdeklődés. A nézői és olvasói igényeket egész Spanyolországban alig tudja kiszolgálni a média, így nem meglepő, hogy a karnevál királynőjének megválasztását bemutató nagyszabású gálát közel 5 millióan (!) követik a spanyol- és a Kanári-szigeteki köztelevízióban.

Bár hivatalos adatok az idei karneválról egyelőre nincsenek, becslések szerint a helyiek és a turisták együttesen több 10 millió eurót költenek el a karneváli időszak alatt. A megemelkedett fogyasztás természetesen a másik oldalon is jelentkezik, nem meglepő tehát, hogy a 2010-es évek végén a tenerifei köztisztaságiak összesen 528 tonna (!) hulladékot szállítottak el a karnevál egy hónapja során.

A világ legnagyobb farsangi ünnepeihez mért mulatozás esetében aligha meglepő, hogy az ellátásra szorulók közel 50 százalékát hagyományosan „alkoholfogyasztásból eredő okok miatt” kell ellátniuk az egészségügyi dolgozóknak − így a hivatalos közlemény. A képeket látva túlzás nélkül kijelenthetjük, a tenerifei karneválon az embernek még innia sem kellett ahhoz, hogy beleszédüljön a hatalmas mulatságba.

Fotók és adatok: Carnaval de Tenerife

Start typing and press Enter to search