Mexikó: Te meddig merészkedsz a felfedezésében?

„Az biztos, hogy soha többet nem megyek vissza Mexikóba − fakadt ki egyszer Salvador Dalí a legenda szerint − nincs szükségem egy olyan országra, amely szürreálisabb, mint a saját képeim.” A figueresi mester a maga módján a lényegre tapintott. Nincs még egy hely a világon, ahol az ízek leírása valódi kihívást jelentene, ahol az ősi kultúrák isteneinek tekintete alatt fürdőzne az utazó, ahol a kristálytiszta tengerparti vizeket és az érintetlen mangrove-erdőket csak egy karnyújtás választaná el, ahol a halál épp olyan élettel teli − mint maga az élet. Mexikó egy valóban egyedülálló világ.

“A kérdés nem az, hogy szeretnéd-e megismerni, hanem az, hogy meddig merészkedsz a felfedezésében” − ismétli Mexikó turisztikai kampányának szlogenjét Patricia Eversbusch, a Mexikói Turizmusfejlesztési Ügynökség regionális hivatalvezető-asszonya. A háttérben futó képeket látva pedig egyre kevesebb kétségünk marad, ha volt egyáltalán. “Nem az a célunk, hogy a Mexikóba látogatók a hotelszobájukban töltsék az időt, azt szeretnénk, hogy felfedezzék és éljék át Mexikót.” − mondja.

“Ha Tulumban jársz például − ami az egykori maja városok közül egyedülállóként közvetlenül a tengerpartra épült − nemcsak a lenyűgöző maja romokkal találod szembe magad, hanem a környéken hallhatod a helyieket is maja nyelven beszélni. Az igazi felfedezés az, hogy a maják nem csak a történelemkönyvben léteznek, hanem közöttünk élnek és az egyik legfontosabb kulturális örökségünknek számítanak. Mexikó ugyanis az élő kultúrák országa. És Mexikót is át kell élni, megérinteni, megkóstolni, megszagolni, megérteni.”

Élők és halottak ünnepe

A világon egyedülálló élményt szerez magának az, aki október utolsó napjaiban látogat Mexikóba. “Bár tisztában vagyunk vele, hogy a halottak napjának vidám ünneplése Európában meglehetősen furcsának tűnhet, ez is jól példázza Mexikó szürrealizmusát.” − mondja Patricia Eversbusch. “Ez a hagyomány a spanyol hódítás előttről ered, és lényegében azóta is érintetlennek számít. Egyes mexikói államokban, például Michoacánban egészen elképesztő élmény ilyenkor ellátogatni egy temetőbe, látni és hallani a sokaságot, a virághalmokat, az ételeket és a zenét. A Disney-meséje például egyáltalán nem túloz, jól mutatja be a halottak napi hagyományainkat.”

Ilyen kulturális örökség mellett talán nem is számít olyan meglepőnek, hogy Mexikóban 187 kiemelten védett archeológiai látnivaló várja a látogatókat, az ország pedig összesen 34 UNESCO világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Ezzel Mexikó elsőnek számít az amerikai kontinensen, és összességében hetediknek az egész világon, miközben csupán Olaszország és Spanyolország előzi meg a világörökségi városok rangsorában. Bármerre is járjon az ember, csodákba botlik.

“Mexikó egy szuper-változatos úti cél, de önmagában még ez sem elég ahhoz, hogy egy ország a Turizmus Világszervezetének listáján az első tízbe kerüljön” − mosolyodik el Patricia Eversbusch. “Mexikóban az idilli természeti környezettel és kulturális örökséggel elsőosztályú turisztikai infrastruktúra is párosul. Idegenforgalmi nagyhatalomnak számítunk, olyan történelmi összevetésekkel és tapasztalatokkal, mint például Cancúné, amely az elmúlt 40 év egyik legnépszerűbb üdülőközpontja volt a világon. Tudjuk, mit hogyan csináljunk, ezért tartanak minket referenciapontnak az idegenforgalomban.”

‘Entre lo dicho y lo hecho, el camino es derecho’, tartja a spanyol mondás, mi mégis kételkedünk benne, hogy ilyen egyszerű lenne mindez. Talán éppen ezért a turisztikai vezető gyorsan hozzáteszi:  A világon mindenütt vannak lenyűgöző helyek, és versenyképes országok is. A titok az, hogyan meséljük el a történetünket a látogatóknak; hogy az utazó mindig tudja, mi várja őt nálunk. Az új kampányunk jól mutatja azonban, a döntés mindig az utazó kezében van: Te döntesz,

meddig merészkedsz a felfedezésben?

A Mexikói Turizmusfejlesztési Ügynökségnél nem vállalnak nagy kockázatot: ha ugyanis az ember egyszer belekóstol Mexikó sokszínűségébe, újra és újra vissza akar majd térni. Akár egy 2-3 hetes mexikói út is szempillantás alatt válik emlékké − igaz, felejthetetlenül. “Nincs szükség arra, hogy kijelentsük: Mexikó mennyi lehetséges úti célt kínál − mondja Patricia Eversbusch. “Mexikó egy egyedülálló világ, ahogy a szlogenünk is mondja, ezért az utazók vágyait követve kínálhatunk új élményeket.”

A kérdés csupán az, mire vágynak a magyarok? 2016-ban több mint 6500 magyar turista látogatott Mexikóba, ami az előző évhez képest 9,3 százalékos növekedést mutatott, míg tavaly ez a szám év végére megközelítette a 15 százalékot. A mexikói szakemberek úgy vélik, ez még közel sem a csúcs. “Nagyon örülünk, hiszen a magyar piac, egész Közép-Európához hasonlóan, fontos számunkra, és biztosak vagyunk benne, hogy még tovább tudunk fejlődni. Ennek az egyik kulcsa a jó légi kapcsolatok, amikről sajnos sokan nem tudnak még.”

A német Condor légitársaság például Németország több városából is indít járatokat Cancúnba: Frankfurtból, Münchenből és Düsseldorfból hetente összesen 8 járattal utazhatunk a maja rivierára, miközben a Mexikó Csendes-óceán-i partvidékén fekvő Puerto Vallartát a helsinki FinnAir köti össze Európával. Mexikóvárosba a legfontosabb kontinentális repülőterek szinte bármelyikén át eljuthatnak a magyar turisták. “Fontos hangsúlyozni, hogy a földrajzi távolság ellenére csupán egy átszállással, kényelmesen el lehet jutni Budapestről Mexikóba. Ráadásul egyre elérhetőbb árakon.” − teszi hozzá Patricia Eversbusch.

És ha mégis fárasztónak bizonyulna az út, az egyedülálló kulturális örökség mellett több mint 11 ezer kilométernyi kristálytiszta tengerpart várja a pihenni vágyókat Mexikóban. “Egy bő kéthetes mexikói út a napfényes tengerparti nyaralás és a kulturális kalandok tökéletes kombinációja lehet, egynapos kirándulásokkal, különleges ízekkel, és akár víz alatti felfedezésekkel is a búvárkodás szerelmeseinek. Mexikóban csak rajtad múlik, hogy megalkosd álmaid nyaralását.”

Talán mégsem túlzás a szlogen: Mexikó egyedülálló világ − az álmaink felfedezésére is.

Start typing and press Enter to search