Erasmus Spanyolországban − 1 életre szóló élmény

Évente több százezer egyetemista és több tízezer tanár használja ki az Európai Unió által létrehozott nemzetközi ösztöndíjprogram lehetőségeit. A következő hetekben bemutatjuk Nektek a lehetséges spanyol Erasmus-célpontokat, tanácsokat adunk a szállás, a közlekedés és a spanyol tanulás kapcsán is, hogy magabiztosan vághassatok neki életetek egyik legnagyobb élményének. Légy Te a következő erasmusos Spanyolországban!

Az egyetemisták számára valószínűleg ismerősen cseng az Erasmus szó, ha másért nem, hát a nagy sikert arató Lakótársat keresünk című film kapcsán biztosan. Az új barátok, az önállóság megtapasztalása egy másik országban, a legfontosabb káromkodási formák elsajátítása más nyelveken, a tematikus vacsorák és nem mellékesen az egyetemi lét az, ami vonzza a legtöbbeket.

Az Erasmus program célja a nemzetközi mobilitás és a felsőoktatás fejlesztése. 1987-ben hívták életre, azóta pedig az Unió Life Long Learning (Élethosszig Tartó Tanulás) tervezete integrálta. Mára 31 ország majd 3000 egyeteme várja a tanulni vágyókat Európa szerte, beleértve Norvégiát, Izlandot, Törökországot, Macedóniát és Liechtensteint.

Az általános feltételek között szerepel, hogy a jelentkező legalább 2 félévet elvégezzen az egyetemen, mielőtt külföldre menne, ezen kívül a résztvevő országok valamelyikének állampolgára kell, hogy legyen. A kiválasztottak a partneregyetemen tölthetnek egy vagy két szemesztert és az ott elvégzett tantárgyak beleszámítanak az otthoni egyetemi előmenetelbe.

Az Erasmus összehozza az embereket

Ezen felül a program anyagi támogatást is nyújt, ezt a diákok lakásbérlésre és az egyéb felmerülő költségek fedezésére kapják. Természetesen legalább az angol nyelv ismerete elengedhetetlen, azonban minden országban van lehetőség arra, hogy a helyi nyelvet is megtanuljuk, ugyanis mindenhol szerveznek nyelvtanfolyamokat egészen kezdő szinttől.

Az elmúlt évek statisztikáit böngészve kiderül, hogy minden évben egyre többen élnek Európa-szerte az ösztöndíj lehetőségével, hat országot kivéve mindenhol nőtt a résztvevő diákok száma. (A legnagyobb növekedést Málta és Ciprus produkálta.) Spanyolország stabilan vezet mind a küldött, mind a fogadott diákok számában, őket követi Franciaország és Németország. Ami pedig a pénzügyi részt illeti, az ösztöndíj mértéke emelkedett, idén átlagosan 253 euró volt a havi támogatás összege.

A legnépszerűbb célpont Spanyolország

A jövőre nézve érdemes kiemelni, hogy 2014-ben startolt az Erasmus+ program, amelyre a következő hat évben 15 milliárd eurót szánnak (ez 40 százalékkal több, mint az előző időszakban). Továbbá lehetőséget kínálnak arra, hogy célország lehessen akár Európán kívüli ország is. Az ösztöndíjak elosztása igazságosabb és átláthatóbb lesz, minimum és maximum összeget is meghatároznak. Mindennek az a célja, hogy megnövelje az ösztöndíjban részesülők számát és minél több diák élhessen a lehetőséggel, hogy külföldön tanul vagy dolgozik.

…and choose Spain!

Magyarországon a Tempus Közalapítvány felelős az Erasmus-program lebonyolításáért, az ösztöndíjak elosztásáért. Azonban a különböző egyetemek más-más szempontrendszer alapján választják ki azokat a tanulókat, akik elmehetnek egy vagy két félévre, akár szakmai gyakorlatra is a külföldi partnerintézményekhez.

Bővebb információt a Tempus Közalapítvány oldalán találhattok, ahol részletes összefoglalót olvashattok a különböző ösztöndíj-lehetőségekről, illetve megtalálhatjátok az egyetemeteken dolgozó kapcsolattartókat is, akikhez minden intézmény-specifikus kérdéssel fordulhattok. Ezen kívül néhány kedvcsináló gondolatot is találtok és a további szakmai lehetőségekről is értesülhettek. Sőt, még arra vonatkozóan is kaphattok tanácsokat, hogy hazatérés után hogyan illeszkedjetek vissza a szürke hétköznapokba.

Tehát kalandra fel, próbáljátok ki magatokat és tapasztaljátok meg, milyen egy másik országban, másik kultúrában élni! A legnépszerűbb spanyolországi célpontokat itt a KultúrTapason is sorra vesszük, hogy lássátok, mire számíthattok. Erasmus Valenciában vagy Sevillában, esetleg irány a mesés Barcelona vagy a nyüzsgő Madrid…? Segítünk dönteni!

1. Erasmus Valenciában (katt a képre!)

2. Erasmus Barcelonában (katt a képre!)
3. Erasmus Madridban (katt a képre!)
4. Erasmus Sevillában (katt a képre!)
5. Spanyol szlengszótárak (katt a képre!)

Start typing and press Enter to search