Főhajtás a spanyol diplomata előtt

Ángel Sanz Briz spanyol diplomatát a „budapesti angyal” néven ismerhetjük a magyar történelemből. A II. világháború alatt több, mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg azzal, hogy számukra spanyol útlevelet biztosított. Miguel Ángel Pallarés és Dobos Erzsébet holokauszt-szakértők április 20-án az ő életét helyezik fókuszba a Cervantes Intézetben.

Ángel Sanz Briz kereskedelmi ügyvivőként dolgozott a budapesti Spanyol Nagykövetségen a II. világháború alatt. Egy több mint négyszáz évvel korábbi történelmi esemény alapján spanyol útleveleket és védleveleket adott a Magyarországon élő szefárdi zsidóknak. A jeruzsálemi Jad Vashem 1966-ban ismerte el a holokauszt során tanúsított hősiességét, megkapta a Világ Igaza címet. 1973-ban egy újságírónak elmesélte a teljes történetet is, amelyből könyv született. A Magyar Állam 1994-ben posztumusz ismerte el tetteit. Szülővárosában, Zaragozában utca viseli nevét és emlékművet is állított a város a hősének.

Április 20-án a Cervantes Intézetben az Ángel Sanz Briz felé közeledve című eseményen az ő életét ismerhetik meg az érdeklődők

Dobos Erzsébet professzor, író és Ángel Pallarés, a Desperta Ferro Ediciones spanyol kiadó alapítója és igazgatója segítségével. A kiadó hadtörténeti, valamint a második világháború történetével kapcsolatos könyvekre szakosodott. Pallarés Holokauszt-szakértő: több kötete jelent meg már, például az „El Holocausto en la Europa ocupada por los nazis” (Holokauszt a náciuralom alatti Európában) és az „El Holocausto en el cine y la televisión” (A Holokauszt filmen és a tévében). Pallarés elkötelezte magát amellett, hogy a Holokauszt ne merülhessen feledésbe. Azért küzd, hogy az emlékezés megakadályozza a holokauszt-tagadás terjedését. Fáradhatatlanul dolgozik, hogy pontos és igazolt tények terjesztésével segítse e témák megismerését Spanyolországban és más országokban.

További információ: Ángel Sanz Briz felé közeledve

Start typing and press Enter to search