Feria de Abril: Ezt érdemes tudni Sevilla legnagyobb fiesztájáról

Újra kigyúltak a fények Sevillában, méghozzá az „alumbrao” fényei, amelyek büszkén tudatják ország-világgal: Sevilla egy héten át ismét ünnepel.

Sevillában pontosan egy éve várnak erre a hétre; azóta, hogy a fieszta végét jelző tűzijáték fényei tavaly kialudtak a város felett. A Feria de Abril nemcsak Andalúzia, hanem az egész Spanyolország egyik legismertebb ünnepének számít. Noha Andalúziában nemcsak a Guadalquivir-folyó fővárosában szokás tavasszal vásárt tartani, a legnagyobb figyelem mégis hagyományosan a sevillaiak ünnepét kíséri.

Az egy héten át tartó vigadalom gyökerei az állattartó gazdák évenkénti találkozóira nyúlnak vissza, innen a „vásár”, vagyis a feria név is, ami mára a kereskedést hátrahagyva csupa-csupa vigaszság. Ami megmaradt, az a lovak és a fogatok jelenléte, hiszen lóháton járni a mai napig bevett szokás a ferián, sőt, fogatot bérelni is, természetesen kocsissal. A feria 275 000 négyzetméteres, hatalmas területén jól megférnek a kocsizó urak és úrhölgyek, de a közlekedés eme kényelmes formája csak este 8 óráig áll rendelkezésre.

A nappali és az éjjeli feria hangulata nem is lehetne eltérőbb, elég, ha csak a hétfő éjfélkor először felgyújtott végtelen égősorok (alumbrao) varázslatos fényére gondolunk. A 15 utcát és 25 “háztömböt” alkotó pavilonokban, a casetákban este bizony megpezsdül az élet, a vacsorát kísérő hamisítatlan andalúz zene pedig könnyen táncra perdíti a hétköznapokban sem éppen halvérű andalúz vendégeket.

A feria pavilonjai hagyományosan zárt körűek a helyi egyesületek, társulatok vagy éppen vállalatok meghívottjai számára. A látogatók vagy turisták számára az utóbbi évek nagy újdonsága a nyitott caseta, amely a sevillai polgármester szavai szerint a város vendégszeretetének reklámja is egyben.

A hírek évről-évre mintegy 1000 (!) pavilonról szólnak, amelyek közül alig tucatnyi nyilvános a nagyközönség számára. Ám valószínűleg azokat sem ér majd idén csalódás, akik a feria utcáit járva merülnek el a hamisítatlan andalúz hangulatban. Ennek fontos része a flamenco- vagy helyi népviselet, amely az állandó kellékek (stóla, hajdísz) ellenére az aktuális divatot is követve évről-évre változik.

5 érdekesség a Feria de Abrilról

Végül lássunk további 5 meglepő tényt, amit aligha gondoltál volna a Sevillai vásárról.

1. A caseták mellett a feria területén egy hatalmas vidámpark is helyet kap, amelyet a beszédes nevű Calle del Infiernóban találhatnak meg a “pokoli élményekre vágyó” mulatozók.

2. A feria területét a bikaviadal-arénákban is használt különleges homok fedi, amely kitűnő vízelvezető képességgel bír, ám garantáltan nyomot hagy a fesztiválozók lábbelijén.

3. A feria egyik hagyományos étele a sült apróhal (pescaito frito), amely az alumbrao estéjének hagyományos fogása. A legnépszerűbb italnak egyértelműen a rebujito számít, amely a közeli Jerez de la Frontérából származó sherry és valamilyen citromos üdítő könnyed és becsapós keveréke.

4. A feriával párhuzamosan Sevilla nagy hírű, a világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró bikaviadal arénájában is ünnepi hét zajlik. A Maestranza áprilisi viadalait − a legjobb torreádorok fellépéseivel − hagyományosan kiemelt érdeklődés övezi.

5. A feria divat-trendjeit követő hölgyek és urak bizony kénytelenek áldozni a legnevesebb tervezők új ruhadarabjaira, vagy kétségbeesésükben az erre szakosodott helyi szabókhoz fordulni, gyakran több ezer eurót spórolva.

Start typing and press Enter to search