Egy éves spanyolországi ösztöndíj? Yes!

Spanyolország magyarországi nagykövetségének Oktatási Irodája a 2023/2024-es tanévben is meghirdeti Auxiliares de Conversación ösztöndíját, amellyel a nyertes pályázók egy teljes tanévet tölthetnek spanyolországi oktatási intézményekben nyelvi és kulturális asszisztensként. A fiatal (nem csak tanári!) diplomásoknak, illetve egyetemi hallgatóknak kiírt program keretében az ösztöndíjasok spanyol általános és középiskolás tanulók angol nyelvi készségeinek fejlesztésében vesznek részt, továbbá jelenlétükkel hozzájárulnak a kulturális sokszínűség és tudatosság fejlesztéséhez. (A cikkben szereplő képek illusztrációk.)

Szövérfi Éva tavaly sikeresen pályázott az Oktatási Iroda ösztöndíjára, így jelenleg is egy andalúziai kisvárosban, Aracenában dolgozik. A tapasztalatai Spanyolország déli részére szólnak, így a tavaly bemutatott valenciai ösztöndíjasok, Telléry Márton és Barcsa Orsolya beszámolói után egy újabb autonóm tartományban, Andalúziában töltött ösztöndíj sajátosságait ismerhetjük meg elsőkézből Évától.

cesar-leon-8mIfd93xXgc-unsplash.jpg

Miért ajánlod a programban való részvételt?

A program keretein belül külföldi munkatapasztalatra tehetsz szert, így ha nem vagy már egyetemista, a kapu akkor is nyitva áll: hatvanéves korig nyugodtan pályázhatsz, ha külföldön akarsz dolgozni és hajlandó vagy belelesni a spanyol tanárok mindennapjaiba. Bár a spanyol oktatási rendszer némiképp másként épül fel, mint a magyarországi, rengeteg a hasonlóság is, és így nem nehéz átlátni, hogyan működik.

Hány órát dolgozol jelenleg az iskolában?

Nyelvi asszisztensként 12 hatvan perces órán kell bent lennem (következő tanévtől 14-16 tanóra lesz), amit négy napra szórnak el. Emellett a tanárokkal egyeztetve prezentációval, feladatokkal, játékokkal stb. kell készülni az órákra. Az órán azonban még így is minden felelősség a tanáré, neked nem kell fegyelmezni vagy a tanulókat felmérni és osztályozni.

Emelkedik az ösztöndíj: Változások az idei évtől

Ahogyan Éva is említette, az idei évtől fontos változásokat vezetnek be a program keretében. Ennek köszönhetően a minimum ösztöndíj kerete havi 800 euróra emelkedik (14 tanítási óra mellett). Vannak azonban olyan tartományok, így Madrid és Valencia, ahol az ösztöndíj mértéke ennél is magasabb, 1000 euró lesz a 2023-24-es tanévben. Ehhez ugyanakkor heti 16 tanítási órán való részvétel párosul. További részletek és jelentkezés 2023. április 4-ig az Oktatási Iroda honlapján.

Az órákon az angol az irányadó természetesen, de hogy ítéled meg, szükség van spanyol nyelvismeretre is?

A spanyol nyelv ismerete nem kötelező, de elkerülhetetlen és ajánlott. Mivel spanyol környezetben leszel, óhatatlanul is rád ragad néhány szó és kifejezés. Amennyiben már ismered a nyelvet, akkor pedig ez egy nagyszerű lehetőség, hogy tudásodat gyakorlatba ültesd és elmélyítsd. Ha nem erősséged a spanyol nyelv, légy nyitott!

Mivel a világ minden tájáról várnak C1 vagy anyanyelvi szinten angol, francia, német és portugál nyelvet beszélő jelentkezőket (Magyarországról csak angolt), ezért a közös nyelv a spanyol: már az elején szembesülsz ezzel a jelentkezési, pályázási felületen. De a hétköznapi helyzetekben is szükséged lesz rá hiszen nem minden spanyol tud (akar?) angolul beszélni.

Milyenek a tapsztalataid a helyiekkel kapcsolatban?

Amennyiben Spanyolországban vagy nyelvi asszisztens, nem csak az oktatási rendszerüket és nyelvüket ismered meg, hanem megtapasztalod a zeneszeretetüket, étkezési szokásaikat, ünnepeiket és azt, hogy úgy általánosságban hogyan viselkednek egymással, másokkal és egyáltalán hogyan állnak az élethez.

sevilla

A legtöbb spanyol szívesen ismerkedik. Így egy reggeli, közös vacsora vagy kávézás közben jól el lehet velük beszélgetni minden témáról. Nagyobb városokban lehetőség van nem csak a helyiekkel, hanem a világ minden tájáról érkező, különböző hátterű embert megismerni. Ez a nyolc hónap kiváló lehetőség egy széleskörű kapcsolatrendszer kiépítésére.

Röviden az ösztöndíjról

Az Auxiliares de Conversación egyedülálló lehetőséget biztosít, ha valaki szeretné kipróbálni magát idegen nyelvi környezetben, felsőfokon beszél angolul és vonzza a tanítás, valamint az iskola világa.

A 2023-24-es tanévre kiírt pályázaton a magyar jelentkezők 13 régió közül választhatnak, a pályázat benyújtásakor 3 régiót jelölhetnek meg, és azt is megadhatják, hogy inkább nagyvárosba vagy kisvárosba szeretnének-e kerülni.

A program fontos eleme, hogy megfelelő angol nyelvtudás mellett nem csak tanárszakosok jelentkezhetnek! Az asszisztensek a program keretében havi 800–1000 eurós ösztöndíjban részesülnek, de a program nem tartalmazza az utazás és a szállás költségeit, arról az asszisztensnek kell gondoskodnia.

Mivel töltöd az időt, ha nem az iskolában vagy éppen?

Mivel a hétfői vagy a pénteki napod szabad, és emellett rengeteg a hosszú hétvége (fontos, hogy Spanyolországban nincsenek ám ledolgozós szombatok!), a szabadidőt kihasználhatod túrázásra vagy híres városok megismerésére, sőt itt délen Portugália és Marokkó is népszerű hétvégi célpontok. Az őszi-téli-tavaszi hónapok (amikor részt veszel a programban) nagyszerű alkalom a kirándulásra, mert a déli részen nincs nagyon hideg, és a belső és külső turizmus sem olyan erős, mint nyáron.

Tippek és jótanácsok Évától

Költségek
Gondos költségvetés esetén meg lehet élni a havi illetményből – a 2023/2024-es tanévben ez 800-1000 euró lesz –  (a program nem állja az utazási és lakhatási költségeket), de amennyiben utazni vagy szórakozni szeretnél, érdemes némi tartalékkal érkezni vagy kiegészítő munkát vállalni (az iskolai órák mellett ez nem megterhelő).
Öltözködés
Amennyiben Andalúziába kerülsz, ne csapjon be az enyhébb, mediterrán tél gondolata! Vigyél meleg ruhát! Bár a hegyeket leszámítva tényleg nincsenek mínusz fokok, a nem szigetelt, csempével burkolt és fűtési rendszerrel nem rendelkező házakban nehéz átvészelni a hideg évszakot. Ebben az időszakban, amennyiben sok eső esik, számíts arra is, hogy a kimosott ruhák is sokkal nehezebben száradnak.
Közlekedés
Amennyiben van lehetőséged magadnak kiválasztani az iskolát, érdemes nagyobb települést (vagy annak környékét) választani. Sajnos a falvak és kisvárosok összeköttetése a nagyobb településekkel nem a legjobb. Erre megoldás lehet a saját autó vagy a BlaBlaCar (telekocsi) használata.

Az ösztöndíjra 2023. április 4-ig nyújthatják be a pályázatukat az érdeklődők. A részletekért kattintsatok az Oktatási Iroda honlapjára.

Start typing and press Enter to search