In memoriam Rakaczki Bence (1993-2014)

10 évvel ezelőtt hunyt el Rakaczki Bence, a Diósgyőr fiatal hálóőre, akinek gyógyulásáért akkor nemcsak a magyar, hanem a spanyol labdarúgó-társadalom is összefogott. Az alábbiakban Bencére emlékezünk.

Míg másoknak az érettségi vizsga talán a felnőttkor küszöbét, egy új élet kezdetét jelenti, Rakaczki Bence más időszámítás szerint élte az életét. A Diósgyőri VTK fiatal portása 2012-ben osztálytársainál néhány nappal korábban „érettségizett”, méghozzá Pécsen, a magyar NB1-ben. Az akkor 19 esztendős kapus rendkívüli idényt tudhatott maga mögött, hiszen először felkerült a DVTK nagycsapatához, majd a bajnokság végén az első osztályban is debütálhatott.

Rakaczki Bence a DVTK kapujában

Az idény végét követően azonban Rakaczki megbetegedett, és hamarosan kórházba került. A vizsgálatok eredménye az egész magyar futball-társadalmat megdöbbentette. Miközben Miskolcon megkezdték a leukémiában szenvedő fiatalember gyógykezelését, csapattársai azonnal összefogtak a gyógyulása érdekében. Egymás után érkeztek a támogató üzenetek az ország minden klubjától, és idővel már nem csak a hazai futballisták érezték fontosnak Bence erkölcsi és anyagi segítését.

A magyar futball követői számára megható volt látni, hogy Diósgyőrből kiindulva hogyan sorakoztak fel egyre többen a fiatal játékos mögé Magyarországon, és légiósaink közbenjárásával külföldön is. DVTK-szurkolók zarándokoltak véradásra, az ultrák gyűjtést szerveztek, a játékostársak egy nyári tornán elért díjazásukat ajánlották fel a Rakaczki családnak. A magyar válogatott akkori kapusai sem maradtak adósak: Bogdán Ádám mellett Király Gábor nemcsak saját, hanem a müncheni Manuel Neuer mezét is elküldte Miskolcra.

Fransisco Gallardo és José Juan Luque a Sport Televízióban

Egy kivételes játékostársnak köszönhetően Rakaczki Bence betegségének híre Spanyolországba is eljutott, ahonnan világsztárok küldtek támogató üzeneteket a fiatal hálóőrnek. Francisco Paco Gallardo, a DVTK akkori andalúz szélsője, korábbi spanyol csapattársait és barátait kereste fel, akik nagyszerű játéktudásuk mellett emberi kvalitásaikról is tanúbizonyságot tettek. Dani Alves, az FC Barcelona jobbhátvédje azonnal mozgósította a katalán sztárokat, akik aláírt mezzel és egy csoportképpel üzentek: „Érte Bence” (sic).

Paco Gallardo azonban Barcelonánál is messzebb jutott. Gyerekkori barátja, a 69-szeres spanyol válogatott Carlos Marchena a La coruña-i Deportivótól küldött csapatképet, miközben a szomorú hírekre az Atlético de Madrid hazai szurkolói is árverésre bocsájtottak egy aláírt dresszt. A Real Madridot már ismét Paco Gallardo kereste fel. Iker Casillas, Raúl Albiol és Sergio Ramos sem tétovázott a szomorú hír hallatán, és azonnal összeállt a miskolci futballistáért. A kép felirata könnyen kitalálható: „Érted Bence”.

 

 

 

Spanyolországban és idehaza is mindenki abban bízott, hogy a sok nagyszerű sportember biztatása valóban erőt ad majd Rakaczki Bencének, egy másik nagyszerű sportembernek. Sajnos azonban a fiatal kapus hiába küzdött sokáig az alattomos betegséggel, végül alulmaradt vele szemben. Rakaczki már nem tudott visszatérni a DVTK kapujába, ahol végül csupán négy mérkőzést adott neki a sors. Búcsúztatásán a szurkolók mégis gondoskodtak róla, hogy a diósgyőri kapu ne maradjon hálóőr nélkül. Bence ugyanis oda tartozott.

Rakaczki Bence (1993-2014)

Start typing and press Enter to search