BCN insider: egy nap Barcelonában

A friss tengeri szél, a századfordulós épületek, a hangulatos kávéházak és Gaudí mindenkit elkápráztat. Most olyan helyeket mutatunk be Nektek Barcelonában, amiről egy átlagos turista a legtöbbször mégis lemarad. Te ne maradj le róla!

Barcelona és a katalán életstílus rendkívül nívós és eredeti. Olyannyira, hogy még a reklámok és a felhívások is színes foltjait képezik a városnak. A gyalogátkelőhelyek többségében figyelmeztetés olvasható, ami a felelősségteljes közlekedésre és a közúti balesetek mindennaposságára hívja fel a járókelők figyelmét. A lámpaoszlopokon „társadalmi célú hirdetések” függenek, amik a katalán kormány városi lakosságnevelő programjának a részei és arra ösztönzik az embereket, hogy figyeljenek a másikra. Barcelonában az együttélés nem csak púp a háton, hanem legtöbbször kölcsönös segítőkészségen alapszik.

Zavarba ejtő gyümölcsválaszték a Boqueria piacon

Miután kigyönyörködtük magunkat az utcák szépségében, térjünk be a Santa Caterina- vagy a Boqueria piacok standjai közé, hogy megannyi finomságból válogathassunk. A mi délelőtti kedvencünk egyértelműen a paradicsomos tonhalas péksütemény, az empanada. Ha a Ramblán jártok, mindenképpen nézzetek be a Boqueriára és ha időtök engedi, akkor vegyetek egy finom, friss empanadát az egyik árusnál. Igazán megéri elveszni egy kicsit a sorok és a színes portékák között, mert itt valóban extravagáns kinézetű és ízű gyümölcsöket, vagy éppen édességeket láthatunk és kóstolhatunk.

A piacozás után pedig jöhet egy kellemes séta a város egyik kevésbé felkapott parkjában. Kétségtelen, hogy a Güell parkot semmi sem múlja felül és a Sagrada Família épületével is csak kevés másik vetekedhet, de egy kellemes sétára a Born éppolyan megfelelő, parkja ráadásul ingyenesen látogatható. Meghökkentő, hogy belépés után az ember rögtön a katalán nép legnagyobbjait ábrázoló graffiti fallal találkozik. Érdemes egy kört tenni a pálmaházakban is a katalán parlament épülete előtt, aztán megkerülhetjük a nagy tavat és a mamut szobra mellett megérkezhetünk a park legnagyobb szökőkútjához, ami monumentalitásával és smaragdzöld színű vizével káprázatos látványt nyújt.

Jótanács, hogy a parkot az Estació de França (Francia pályaudvar) felé vezető kijáraton hagyjuk el, mert így könnyebben eljutunk a Santa Maria del Mar nevű monumentális katedrálishoz, ami szintén nem a turisták fő célpontja. Pedig minden benne van, amitől borsódzani szokott az ember háta, pláne, ha valaki esetleg olvasta is Ildefons Falcones, kortárs katalán író A tenger katedrálisa című könyvét. A fantasztikus egyházi épület nem más, mint a katalán bestseller egyik központi eleme.

Aki szereti az egyedi dolgokat és akar valami igazán alternatív, de annál helytállóbb ajándékot vinni a városból, az csak sétáljon végig az Argenteria utcán, ahol a katedrális is található és térjen be a színesebbnél színesebb üzletekbe. Személyes kedvencünk a Natura és a Vaho boltok, amik természetbarát felfogással alkotnak igazán stílusos és egyedi termékeket a könyvektől egészen a pénztárcákig. És még mielőtt visszamennénk a város szívébe, tegyünk egy kitérőt és igyunk meg egy jó feketét az Antic Teatre már-már romkocsma jellegű művészbárjában, ahol a kiszolgálás és a kulturális programok is kifogástalanok.

Ez is BCN: Salvador Dali egy kioszk redőnyéről figyel minket

Ha nincs kedvünk kávézni, de már kinézelődtük magunkat a Tallers utcában (melegen ajánljuk a Holala nevű boltot), és persze elmúlt négy óra, akkor mindenképp nézzünk be a Nevermind deszkás helyre, ahol egy jó hideg sört mindössze egy euróért adnak, a pattogatott kukorica meg egyenesen gratis. És még nem is beszéltünk a hely legnagyobb látványosságát nyújtó skate-pályáról, ami a bár hátsó felében van, a deszkatemetővel együtt. Hamisítatlan élmény az igen kedves és szemet gyönyörködtető kiszolgálás után az italodat kortyolva nézni a mutatványozó srácokat és a deszkatemető legérdekesebb darabjait. Egy csipetnyi szabadság, egy csipetnyi Barcelona.

Stílus. Önirónia. Barcelona.

Start typing and press Enter to search