San Mamés: A spanyol futball katedrálisa

Egy olyan különleges klub, mint az Athletic Club de Bilbao, különleges stadiont érdemel. Olyat, amely hűen tükrözi az értékeit és a klubfilozófiáját. Valahogy így gondolkodhattak a klubvezetők és az építészek is, amikor megtervezték az új San Mamést. Illetve a San Mamést, hiszen a névhez éppúgy ragaszkodnak Bilbaóban, mint a hagyományokhoz. Bemutatjuk a spanyol futball katedrálisát.

a elhangzik a szó, “katedrális”, minden spanyol futballszurkoló tudja, melyik pályáról van szó. Még akkor is, ha a “catedral” helyén már a bilbaói labdarúgás új temploma magasodik. A gyökerei pedig mélyen kapaszkodnak Bilbao városába. Az egykori szürke, lehangoló iparváros talán a poszt-indusztriális megújulás legszebb példája egész Európában. A San Mamés stadion ebben a folyamatban éppúgy építészeti mérföldkőnek számít, mint egykor a világhírű Frank Gehry Guggenheim Múzeuma, amely úgy nyúlik el a Nervión-folyó partján, ahogy egykor a bilbaói hajógyárakban épülő gigantikus uszályok.

A LaLiga egyik legmodernebb, egyben leginnovatívabb futballstadionja a helyiek örök referenciapontját jelentő ría partján magasodik. Ahogy a városukra olyan büszke bilbaóiak mondják: ezt a stadiont csak egy helyen lehetett megalkotni, és az Bilbao. Persze nem csak a folyó miatt. Az egykori San Mamés, amelynek hosszú árnyéka az építés során képletesen és szó szerint is rávetült a szomszédos területen épülő új lelátókra, felejthetetlen örökséget jelent a drukkereknek. A hagyományokhoz pedig ragaszkodtak: Pichichi bronzszobrára ma is virágot visznek a stadionba először látogató a vendégcsapatok, az „új” jelzőről pedig hallani sem akarnak Bilbaóban. San Mamés volt, van, lesz.

 

A stadion tervezésekor César Azkarate építészcsapata a hagyományosan vehemens hazai szurkolókkal is számolt, így a lelátók a biztonsági előírásokat figyelembe véve a lehető legközelebb kerültek a pályához. Oroszlánbarlang épült – híven az Athletic játékosainak becenevével. Ez is egy legenda a sok közül: miután a régi stadion a közeli Szent Mamasz kolostor szomszédságában épült, a bibliai szentről kapta a nevét, akit a legenda szerint oroszlánok elé vetettek, mégis sikerült megszelidítenie a vadállatokat. A bilbaói szurkolókat szinte lehetetlen, így a meredek lelátók és a fedett nézőtér különleges futballhangulatot ad a San Mamésban.

A fanatikus belsőt ugyanakkor finom külső takarja. A stadion felületét adó 2500 pikkely, vagy vitorla nemcsak a napfényre kelt érdekes hatást, hanem sötétedés után is. A LED fényeknek köszöngetően a felület ugyanis egy 30.000 pixeles képernyővé változik, amely bármilyen történetet a bilbaói skyline-ra tud varázsolni. Nem csoda, ha az átadást követően a stadion több nemzetközi építészeti fórumon is díjazták, valamint Szingapúrban elnyerte a kitüntető „Best Sports Building in the World” címet 2015-ben. A stadion a koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020-as Európa-bajnokság spanyolországi helyszíne is – nem véletlenül.

Start typing and press Enter to search