Real Sociedad: Gólok puskadörgésre

A baszk derbi épp olyan különleges, mint Baszkföld maga. Miközben a régió legismertebb klubja kétségkívül a Bilbao, a Real Sociedadot már csak a neve miatt sem mindig tudják elhelyezni a térképen a külföldi drukkerek. A Spanyolország-szerte csak La Realnak nevezett csapat mégis a spanyol labdarúgás emblematikus szereplője, amely időről-időre figyelmet követel magának. Puskaporoshordó, amellyel nem árt vigyázni – a bilbaóiaknak sem.

Mire végre igazán közel kerülhettek a Real Sociedad-drukkerek a csapatukhoz, kitört a világjárvány. Így hiába játszák április 7-én a megújult San Sebastián-i Reale Arenában a baszk derbit, a nézők legfeljebb a tévéből drukkolhatnak a hazai csapatnak. Pedig sokan és sokat vártak Baszkföldön arra, hogy eltűnjön a rekortán a pálya körül és végre igazi katlanhangulat fogadhassa a történelmi ellenfeleket. 2019-ig a San Sebastián-i pálya volt az egyetlen a spanyol bajnokságban, amelyben atlétikapálya „választotta el” a szurkolókat a csapatoktól. De kezdjük az elején.

Bármilyen furcsán is hangzik, Spanyolországban nincs olyan focirajongó, aki valaha is ‘Realnak’ hívta volna azt a világhírű madridi klubot, amit itthon ‘királyiként’ ismerünk. A név ugyanis foglalt, sőt 1920-ban is foglaltnak számított már, amikor a fővárosi klub XIII. Alfonz spanyol királytól megkapta az elismerő címet. Az uralkodó nem fukarkodott a megkülönböztetéssel, hiszen 10 évvel korábban a számára oly kedves San Sebastián csapatának címerébe is korona került.

Nem nehéz megérteni, miért is számíthatott San Sebastián a spanyol király kegyére. A baszkföldi város az 1800-as évek közepétől kezdve a spanyol arisztokrácia, így természetesen a királyi család kedvelt nyári üdülőhelye volt, így magától értetődött, hogy a városban 1902-től éledező futball-láz előbb-utóbb királyi kitüntetésben részesült. A Real Sociedad végül 1909-1910-ben vette fel emblematikus kék-fehér színeit és a királyi jelzőt, ami ma is egyedülálló megkülönböztetője a spanyol futballban: La Real.

Az Európa egyik legszebb tengerpartjának számító Kagyló-öböltől, és a világ legtöbb Michelin-csillagos éttermével büszkélkedő elegáns üdülővárostól egyébként mi sem eshetne távolabb, mint imádott klubjának brusztolós futballja, ami a baszk hagyományokhoz híven az egykori angol futball stílusát idézi. Ám a bilbaói Athletic Clubbal vívott évszázados derbinek még véletlenül sem az öldöklő küzdelem adja a legnagyobb sajátosságát. Az ősi ellenfeleket ugyanis elválaszthatatlanul összeköti a régió, amelyből százmaznak.

A baszk derbik történetének egyik legkülönlegesebb anekdotája egy 1976-ban lejátszott mérkőzéshez kötődik, amin a két csapat az akkoriban tiltottnak számító baszk zászlóval, az ikurriñával lépett pályára. A jelképet végül '77 januárjában legalizálták, de a játékosok döntése jól szimbolizálta a két baszk klub összetartó erejét még egy ilyen kiélezett rangadó előtt is.

A túlzás nélkül (futball)történelmi jelentőségű esemény nem a Real Sociedad mai pályáján, hanem az egykori Atotxa Stadionban játszott derbin történt. Az Atotxától – amelynek a legenda szerint az alapvonalai nem egyforma hosszúságúak voltak, mégis BEK-elődöntőt játszottak benne – végül 1993-ban köszöntek el a txuri-urdin, azaz a kék-fehér klub.

 

Az Anoeta az újonnan épített pályák egyik sajátosságaként a belvárostól távol kapott helyet, San Sebastián déli peremén, ám mégsem ez jelentette a legnagyobb hátrányt a drukkereknek – hanem az atlétikapálya. Az egykori meredeken emelkedő lépcsősorokat és futurisztikus vasbeton kiszögelléseket a 2019-ben befejezett teljeskörű átépítés felpuhította, ahogyan a stadion eredeti, kagyló-alakja is eltűnt – a rekortánnal együtt.

Visszatért ugyanakkor egy régi hagyomány, amely az 1960-as évektől meghatározója volt a Real Sociedad hazai mérkőzéseinek. Miután az öbölben dolgozó halászoknak nem volt lehetőségük minden hazai mérkőzésen buzdítani a hazai csapatot, a txuri-urdin drukker Patxi Alcortának zseniális ötlete támadt: vendégtalálat esetén egy, a hazaiak góljánál két puskalövést kell dördíteni. Így városszerte és a tengeren is tudni fogják, hogy áll a mérkőzés.

 

A hagyomány egészen az Anoetába költözésig, több mint harminc éven át meghatározója volt a La Real mérkőzéseinek, majd évtizedes szünet után a kétezres években ismét bevezették. A hagyományokra ugyanis Bilbaóhoz hasonlóan San Sebastiánban is nagyon vigyáznak. Bár a ’80-as évek aranykora és az Alberto Ormaetxea vezérletével megszerzett 2 bajnoki cím jelenleg messze jár, a klub ismét bombaerős kerettel várja a baszk derbit és az Athletic Bilbaót. Nézők nélkül is szikrázó összecsapás less.

NYERJ MEZT A baszk DERBIVEL

Amikor már azt hinnéd, hogy San Sebastiánban minden a Kagyló-öböl lenyűgöző ívéről, a tenger fodrozódásáról, a bárok pultjain apró vitorlásokként sorakozó pintxókról, vagyis egyszerűen a magaséletről szól, puskalövés dördül és mindenkinek összeszorul a szíve. A második dörrenésre pedig elmosolyodik, hiszen immár fél évszázada ez az egyezményes jel adja tudtára városszerte mindenkinek: vezet a La Real. Ha pedig a baszk derbit játszanak, az öröm is megduplázódik.

A 2020–21-es idényben mi is erős csapatot küldtünk a pályára, a gólokat mégis ti szereztétek: a LaLiga és a KultúrTapas jóvoltából hónapról hónapra felfedeztük a leghíresebb spanyol városokat a labda útját követve, és minden rangadón kisorsoltuk a bajnokok mezeit az Instagramon. Az idény utolsó rangadóján a tét a Real Sociedad vagy az Athletic Club de Bilbao meze, amelyet a nyertes drukker választ. Nem kell mást tennetek, mint követni az exkluzív fotóanyagokat és focisztorikat az Instán, és pénteken részt venni a nyereményjátékon.

Ha már az idei év leszerelte a spanyol utazásokat, közelebb hozzuk nektek Spanyolországot a LaLiga segítségével, mint azt valaha gondoltátok volna.

Start typing and press Enter to search