Athletic Club Museoa: A spanyol foci Guggenheim Múzeuma

Ha régóta követsz minket, biztosan emlékszel Apáti Anna Zita vendégszerzőnk legérdekesebb spanyol múzeumokat bemutató sorozatára. Zita járt már paella- és selyemmúzeumban, lebegett a Santanderi-öböl felett Spanyolország egyik leghíresebb kortárs központjában és most bevette az egyik legjobb focimúzeum kapuját Bilbaóban.

Vannak dolgok, amiket nehéz frappánsan lefordítani, bár a jelentésüket közelebb lehet hozni. Ilyen a bilbaói Athletic Club egyik leghíresebb csatakiálltása, az „Alirón, Alirón, el Athletic es campeón!" – mellyel kedvenc focicsapatukat ünneplik a bilbaóiak. A furcsa rigmust mára legendák övezik, az egyik szerint eredetileg az angol fémbányászok „all iron” felkiáltása ihlette, míg egy másik szerint századeleji kuplé. Ami biztos, hogy a labdarúgást valóban az angolok hozták el Spanyolországba (először az andalúziai Huelvába, majd) az északi bányavidéken is elterjesztve a sportot.

A Vizcayai-öböl mentén ugyanis a XIX. század végén jó minőségű érclelőhelyre bukkantak a brit bányamérnökök, akik a rohamosan terjedő „foot-ball sportot” is magukkal hozták a Nervión-folyó partjára. Ezek után természetes, hogy az Athletic Club 1898-as megszületését is a britekhez kötik, a klub neve és a mezek is angol mintára, sőt egyenesen Nagy-Britanniából érkeztek. A XX. század első évtizedeiben az éledő baszk nacionalizmus jómódú támogatói szintén Anglia-felé tekintgettek, a mágnások gyermekei elit albioni oktatásban részesültek, így a sport és az Athletic Club fejlődése szinte magától értetődött.

Persze az Athletic Club, a bilbaói labdarúgás, és tulajdonképpen a spanyol futball kalandos kialakulásának történetét nehéz olyan szemléletesen bemutatni, mint a San Mamés stadionban. Az AC Museoa, vagyis a klubmúzeum a 2013-ban átadott új stadionban, az egykori „Katedrális” helyén található, a hangulat ennek megfelelően magával ragadó. A focimúzeumba lépve az ember azt gondolná, éjszakai bárba tévedt: a kiállító termekhez vezető út ugyanis egy neonvörös fényekkel megvilágított, zenével és szurkolói hangbejátszásokkal kísért mozgólépcsőn keresztül a visz.

A hangulatot tovább fokozza a XIX. századi Bilbaót idéző, fekete-fehér, falra vetített film, melyből gyorstalpalót kapunk az iparváros kialakulásáról és fejlődéséről. Az itt található „alironos" csillét pedig a látogató akár tologathatná is – ha bírná szusszal. Ennyi bemelegítés után jöhet a futballklub történetét bemutató termek sora mezekkel, iratokat, bajnoki győzelmeket bemutató elegáns vitrinekkel. És persze mindenhol zene és hangbejátszások, valamit vetítések segítenek megidézni az adott korszakot. Olyannyira hatásosan, hogy a végén már a látogató is oroszlánként rohanna ki a pályára.

Különösen jó volt látni, hogy a klub összes volt és jelenlegi játékosát felvonultató teremben a férficsapat mellett a női labdarúgókat is számon tartják. Bilbaóban ugyanis legalább olyan büszkék a három bajnokit nyert lányokra is, mint fiúkra… És egykori nagyjaikra természetesen, akik közül nem maradhatott ki az 1926-28 között trénerkedő, magyar származású Hertzka Lipót sem. Hertzka nemcsak bajnoki címmel dicsekedhetett, hanem ő ismertette meg Bilbaóval a közép-európai, ún. Duna-menti iskola által képviselt rövid passzos játékot az addig domináló, angol típusú „kick & rush” futballal szemben.

A múzeumból persze nem hiányozhattak az interaktív játékok sem, így a sok információ után bátran gyakorolhatjuk a kapura lövéseket egy életnagyságú, ám virtuális kapura lőve valamelyik Athletic játékos bőrébe bújva. De nem csak emiatt nehéz elszakadni a múzeumtól: a stadion kávézójába jól esik megpihenni, a helység üvegportáljain keresztül még hosszú percekig figyelni a pályát néhány ízletes baszk miniatűr, vagyis pintxo társaságában. A komolyabb falatokra vágyók sem fognak persze csalódni, miután az stadionban található elegáns étterem vezetője nem más, mint a Michelin-csillagos Fernando Canales.  

Ja, majdnem elfelejtettem, hogy a városban van még valami Guggenheim Múzeum is, amiről azt mondják, érdemes megnézni. Persze csak ha marad rá idő a San Mamés után…

  ATHLETIC CLUB MUSEOA    Cím: Rafael Moreno Pitxitxi s/n, Puerta 20, 48013 Bilbo, Bizkaia  (San Mamés Stadion, 22 kapu)  Nyitva tartás: Kedd – Szombat: 11:00 – 20:00  Honlap: www.athletic-club.eus/san-mames/ac-museoa

Start typing and press Enter to search