Tényleg csupa szieszta meg fieszta? Íme 17 tény, ami jó néhány spanyol sztereotípiára rácáfol

Spanyolországról és a spanyolokról rengeteg tévhit kering. Vannak ártalmatlan és ártalmas sztereotípiák is; olyanok, amiken Spanyolország szerelmeseiként jókat nevetünk, és olyanok is, amiket a Spanyol Országimázs (Marca España) hivatalból is próbál ellensúlyozni. A Müpa ‘Bridging Europe’ spanyol szimpóziumán számtalan sztereotípiáról derülhetett ki, hogy nem más egy lejárt szavatosságú féligazságnál. Te tudtad, hogy…?

Spanyolország…

 1. …nem kevesebb, mint 15 000 non-profit szervezettel rendelkezik, ami jól mutatja, hogy az Ibériai-félszigeten nem csak üres szólam a társadalmi szolidaritás.

 2. …világelső a szerv-adományozás terén, vagyis itt van a legjobb esélyük a betegeknek arra, hogy sikeres szervátültetés után újra teljes életet élhessenek.

 3. …46 UNESCO világörökségi helyszínnel rendelkezik, ami a világon a 3. legtöbbnek számít, de az immateriális világörökség része például a mediterrán konyha és a tapas is.

  Tudj meg mindent a spanyol tapasról, kattints a képre!
 4. …lakosságának körülbelül másfélszeresére jutna egy-egy turista évente, miután a 48 milliós országot csak az elmúlt évben 75 millióan tűzték ki úti céljuknak.

 5. …az északi-félteke legtöbb kék besorolású, azaz legjobb minőségű strandjával rendelkezik.

 6. …az érthetően népszerű tengerparti idegenforgalom mellett elsősorban kulturális kínálatával nyűgözi le a turistákat, miközben rohamosan növekszik a nyelvtanulóként érkezők száma is, akik jellemzően több mint egy hónapot töltenek Spanyolországban.

 7. …olyan sok látnivalóval vonzza a turistákat, hogy a látogatók 82 százaléka másodszor, 60 százaléka harmadszor és közel 50 százaléka negyedszer is ellátogat Spanyolországba.

 8. …fantasztikus kulturális kínálata mellett a sport-turizmus is egyre kiemelkedőbbnek számít: Madrid második leglátogatottabb turista-célpontja a Prado képtár után nem más, mint a Santiago Bernabéu stadion, a Real Madrid otthona.

 9. …az európai egyetemisták körében is kiemelkedően népszerű, évente 25 000 Erasmus-hallgató választja ösztöndíjas célországának, természetesen nem csak a kitűnő felsőoktatási színvonal miatt.

  Erasmus Spanyolországban? Kattints a képre!
 10. …az euró-zóna 4. legnagyobb gazdasága Spanyolország, ami 2017. júliusában ismét elérte válság előtti méretét és a nehéz éveket hátrahagyva továbbra is gyors ütemben növekszik.

 11. ..gazdaságának számos szektora a világon is meghatározónak számít, elég bank-rendszerének (Banco Santander), textiliparának (Inditex) és vasútközlekedés-iparának (CAF) kiemelkedő szereplőire gondolnunk.

  Már Budapesten is futnak spanyol villamosok (Cikkünkért kattints a képre!)
 12. …autóipara európai viszonylatban számít kiemelkedőnek, miután Németország mögött a második legtöbb gépkocsit gyártják a földrészen, többek között Franciaországot is megelőzve.

 13. …a Stanford Egyetem korábbi tanulmánya szerint az IKEA mellett a Zara volt az a márka, amely az elmúlt években alapjaiban változtatta meg az emberek otthoni mindennapjait.

 14. …területén található a legtöbb nemzeti park Európában, ami nemcsak az Ibériai-félsziget kiemelkedő természeti kincseire világít rá, hanem a spanyolok környezetről alkotott képéhez is közelebb visz minket.

 15. …teljes energiafogyasztásának 20 százalékát zöld energiából fedezi, szélerőműveinek kapacitása pedig Németország mögött második az Európai Unióban.

 16. …a lakosságának számát tekintve csupán a 4-5. helyen van a hispán országok között a spanyolul beszélők számát tekintve, miközben a világon 550 millió spanyolajkú él.

 17. …és a spanyolok gyér munkakedvét statisztikai adatok nem, csupán a sztereotípiák „támasztják” alá. A gyakran emlegetett és jelképként is erőteljes szieszta például nem számít általánosnak. A Pekingi Spanyol Nagykövetségen kialakított szieszta-szobák nem a spanyol diplomaták, hanem a kínai munkatársak miatt lettek kialakítva…

A nagykövetasszony 7 pontja

A Müpa szimpóziumának résztvevői első kézből és igazán nagynevű előadóktól értesülhettek Spanyolország imázsának alakulásáról, hiszen Carlos Espinosa de los Monteros, a spanyol kormány Marca España miniszteri biztosa, valamint Alfonso Lucini Mateo, a madridi Cervantes Intézet stratégiai igazgatója mellett a kerekasztal-beszélgetésen részt vett Magyarország Madridi Nagykövete, Győri Enikő is. A nagykövetasszony egyebek mellett megosztott néhány olyan apró észrevételt is, amik árnyalják az idehaza a spanyolokról kialakult általános képet. Győri Enikő nagykövetasszony szerint…

 1. A spanyolok rendkívül kedvesek.
 2. A spanyolok mindig pozitívak és sosem panaszkodnak.
 3. A spanyolok nagyon empatikusak, együttérzőek.
 4. A spanyolok sokat dolgoznak, noha a róluk kialakult kép más.
 5. A spanyolok önmagukon is jól tudnak szórakozni és nagyon önironikusak.
 6. A spanyolok, bár büszkének tűnnek, sokszor önbizalomhiányosak.
 7. A spanyolok gondolkodása progresszív, de a szokásai konzervatívok.
Borítóképünk: Andrés Horrillo (Flickr)

Start typing and press Enter to search