Valenciai derbi: Egy 100 éves spanyol rangadó békák és denevérek közt

A valenciai városi derbi a spanyol futball egyik legalulértékeltebb párosítása, noha a Levante és a Valencia ádáz csatája több mint 100 évre nyúlik vissza. Az utóbbi években ráadásul Spanyolország harmadik legnagyobb városának csapatai egyre kiegyenlítettebb küzdelmet vívnak, így izgalomból, szép jelenetekből és persze szikrázó összecsapásokból várhatóan ezúttal sem lesz hiány a békák és a denevérek derbijén.

A spanyol bajnokságban egymást érik a rangadók. Következik a Turiai derbi – felkészül: Baszkföld –, amely a Valenciát egykor átszelő folyóról kapta a becenevét. A folyó azóta már másfelé kanyarog, ahogyan a Levante becenevének eredete is a múlt homályába vész… Hiába, sok minden változott a spanyol futballban a Levante és a Valencia első összecsapása óta, de ez a Valenciai derbinek csak az előnyére vált. A pénteki rangadón a hazai öltözőt elfoglaló Levantei Sport Egyesület ugyanis az utóbbi években vetette meg igazán a lábát a spanyol első osztályban, és ha már ott volt, gyakran borsot is tört a nagynevű városi rivális orra alá.

Mindezt aligha bánják a Turia partján – vélhetően még a Valencia-drukkerek sem – hiszen a városi derbiknek különleges hangulatuk van Spanyolországban. Valencia sem kivétel ezalól, pláne, ha figyelembe vesszük azt a rivalizálással keveredő rokonszenvet, amivel a valenciai csapatok viseltetnek egymás iránt. A rokonszenv persze mindig csak derbitől derbiig tart, hiszen a pályán még a kutya-macska barátságnak sincs helye – pláne nem békák és denevérek között.

Érdekesség, hogy a Levante éppen egy évtizeddel mondhatja magát „valenciaibbnak” (na jó, tapasztaltabbnak) nagynevű riválisánál, miután 1909-ben játszotta első mérkőzését a tengerparti El Cabanyal negyedben. A Levante FC harminc évvel később végül a spanyol polgárháború zavaros éveinek lezárásakor egyesült a helyi Gimnásticóval, és megszületett a Levante Unión Deportiva, a Sport Egyesület. Eddigra viszont már a város nevét felvevő Valencia Club de Fútbol is egymás után verte az ellenfeleket, olyannyira, hogy 1942-ben megszerezte első spanyol bajnoki címét is.

A negyvenes évek összesen három bajnoki címet hoztak a „Los Che” számára, akik a LaLiga trónjáról nézték a „szegény rokon” harmad- és másodosztályú vergődését. A két valenciai oldal hivatalosan 1920-ban feszült egymásnak először a területi bajnokságban, ezt a hatvanas évekig elsősorban barátságos és felkészülési meccsek követték. Az első LaLiga Valenciai derbit 1963. szeptember 28-án játszották a Mestallában, ahol rögtön máig tartó gólrekord (5:3 a hazaiak javára) is született. A visszavágó már nem volt ilyen gólzáporos, a Levante 1:0-ás győzelmét hozó meccset érthető módon a békák mégis szívesen emlegetik.

A Valencia CF 1971-es bajnoki címét, majd a kétezres évek hazai és európai sikersorozatát is az alacsonyabb osztályokból figyelték a Levante szurkolói, akik a 2004-2005-ös szezont követően találták meg ismét a helyüket a spanyol elsőosztályban. A LaLiga utolsó 17 szezonjából csupán négyet rendeztek a Levante részvétele nélkül. A Valenciai derbi pedig állandó izgalmat hozott a mérkőzésnaptárba, erre tökéletes bizonyíték, hogy eddig egyszer sem fordult elő, hogy bármelyik csapat idegenben és otthon is diadalmaskodni tudjon egy idényen belül. David Villa 2007-08-as mesterhármasa a Ciutat de Valènciában továbbra is a legnagyobb különbségű győzelmet hozta a 2000-es években (Levante–Valencia 1:5).

NYERJ MEZT A VALENCIAI DERBIVEL

Amikor már azt hinnéd, hogy Valenciában minden a napsütésről, a tenger hullámairól, a paelláról, Calatrava csészealjairól és persze a Fallasról szól, előtűnnek a futball katedrálisai és valami megváltozik a levegőben. A valenciaiak szíve ugyanis nem egyszerre dobban: fekete-fehér és gránátvörös-kék szemüvegen keresztül látják a világot. Ami közös bennük, hogy lélegzet-visszafojtva szurkolnak az övéiknek az örök rivális ellen.

A 2020–21-es idényre mi is csapatot építünk, de nyerni biztosan ti fogtok: a LaLiga és a KultúrTapas jóvoltából hónapról hónapra felfedezzük a leghíresebb spanyol városokat a labda útját követve, és minden rangadón kisorsoljuk a bajnokok mezeit az Instagramon. Ezúttal a tét telrmészetesen egy eredeti Valencia CF vagy Levante UD mez, amelyet a nyertes drukker választ. Nem kell mást tennetek, mint követni az exkluzív fotóanyagokat és focisztorikat az Instán, és pénteken részt venni a nyereményjátékon.

Ha már az idei év leszerelte a spanyol utazásokat, most közelebb hozzuk nektek Spanyolországot a LaLiga segítségével, mint azt valaha gondoltátok volna.

Sok minden változott a Turia-folyó partján a rivalizálás kezdete óta, egy dolog azonban még várat magára: a Levante sosem tudott bajnoki mérkőzésen diadalmaskodni a Mestalla stadionban. Ám ahogy nőtt az összecsapások száma, úgy szaporodtak a legendás jelenetek is: Mista jogtalan találatát 15 év után is emlegetik Valenciában, ahogyan Juan Mata lesgyanús helyzetét is. Ha valami, a szurkolók között évekig beszédtémát adó helyzetek minden (városi) derbi elengedhetetlen részét képezik. Már csak az a kérdés, vajon tartogat-e újabb legendás jelenet számunkra a pénteki összecsapás…

Start typing and press Enter to search