100 éve született a spanyol rendezőzseni

Luis García Berlanga a spanyol filmtörténet egyik legkiválóbb rendezője. Karrierje hosszú és eredményes, alkotói jegyei összetéveszthetetlenek, humora maró és egyedülálló. Június 4. és 27. között a Cervantes Intézet ingyenes online filmciklussal emlékezik a rendezőre. Akik pedig a spanyol kultúra más területei iránt érdeklődnek, azokat gitárkoncert, fotókiállítások és irodalmi programok is várják a hónap első felében.

A 20. századi spanyol mozi számos klasszikusát köszönhetjük Luis García Berlangának. Születésének századik évfordulója alkalmából június 4. és 27. között négy olyan filmet tekinthetnek meg az érdeklődők ingyenesen a Cervantes Intézet Vimeo csatornáján, melyek pályafutásának mérföldköveit jelentik.  Június 4-től az 1951-es A boldog pár lesz elérhető 48 órán keresztül.

A film alapját egy korábbi forgatókönyv átdolgozása jelentette. A történet kritikus pillantás az ébredező fogyasztói társadalomra, ugyanakkor betekintést ad az időszak pezsgő, madridi közéletébe is.  Egy héttel később egy olasz koprodukcióban készült film, a valenciai faluban játszódó Calabuch tekinthető meg, ami világtörténelem változását jelző atomenergia-versenyt a vidék szemszögéből láttatja. Egy titokzatos ember érkezik a településre, szép lassan beleolvad az ottaniak mindennapi életébe, akik kénytelenek feladni sztereotípiáikat.

Június 18-án Rafael Azcona és Luis García Berlanga gúnyos karácsonyi története, a Plácido egy háromkerekű autó sofőrje kalandjait meséli el, akit az „Ültessen egy szegény embert az asztalához” elnevezésű reklámkampányhoz alkalmaznak. Az alkotás a fogyasztói társadalom és a vidéki élet ellentétességére reflektál: a szereplők válaszút előtt állnak, hogy melyik életformát válasszák.  Az online filmciklus június 25-én a Nemzeti örökség című filmmel zárul. Berlanga pályafutásának utolsó időszakában készült film a spanyol valóságot a frankóizmus kiváltságait élvező, opportunista társadalmi elit szempontjából láttatja.

A spanyol kultúra szerves része a gitárművészet. Június 11-én a mini gitár koncertek online sorozata Illyés Lóránt estjével zárul. A zenész pályafutása során számos regionális és országos díjat elnyert. Ezen az estén   Alexandre Tansman, Miguel Llobet és Mario Castelnuovo-Tedesco műveiből ad ízelítőt.

A debreceni Kossuth téren június 11. és július 12. között látogatható az Another Europe című szabadtéri kiállítás, amely a kultúra lassan elvesző aspektusaira reflektál. A tárlaton résztvevő fotósok célja e szempontok megörökítése. A kiállításon 28 fénykép látható, amelyek mindegyike egy-egy EU-tagállamot képvisel. A spanyol nézőpontot a British Journal of Photography Award nyertes Álvaro Deprit alkotása mutatja be.

Június 17-től online tekinthető meg a Chilei tájak fényképeken című fotókiállítás. A budapesti Cervantes Intézet és a Chilei Köztársaság Nagykövetségének közös tárlata María José Pedraza chilei művész képein keresztül a dél-amerikai ország titokzatos és távoli tájait mutatja be.  A Cervantes Intézet az Irodalom éjszakája programsorozatában is részt vesz. A Vészkijárat tematikához igazodva június 10-én Debrecenben, június 25-én Budapesten Juan Marsé Az álmok kalligráfiája című szövegéből olvasnak fel színészek.

Start typing and press Enter to search