Kultúra

Kultúra

Miért nem „Spanyol”? – Beszélgetés Egressy Zoltán és Juan Mayorga (dráma)írókkal

Molnár Péter | 2021.04.16.

Miért nem „Spanyol”? – szól első kérdésünk Egressy Zoltánhoz, akinek szereplőitől talán nem is állna olyan távol az abszurd felütés. És hogy fokozzuk, a kortárs spanyol drámairodalom kiválóságától, Juan Antonio Mayorgától is ugyanezt kérdezzük. Könnyed hangulatú, karantén- és párosinterjú a magyar, valamint a spanyol drámairodalom kiemelkedő alakjaival, akik a Budapesti Spanyol Nagykövetség kezdeményezésére a Nemzetközi Könyvnap előestéjén adnak egymásnak irodalmi találkozót az A38 hajón.

#spanyol színház #Egressy Zoltán #Juan Mayorga

Kultúra

„Az ismeretlen Uránia” – Megjelent a Nemzeti Filmszínház gazdagon illusztrált monográfiája

KultúrTapas | 2021.04.13.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021-ben több évfordulót is ünnepel. A hagyományos őszi Spanyol Filmhétnek immár évek óta otthont adó kulturális intézmény nemcsak a spanyol filmrajongók pirosbetűs ünnepével, hanem mór elemekkel díszített épületével is kötődik az ibériai kultúrához. "Az ismeretlen Uránia - Fejezetek egy filmszínház történetéből" címmel napokban megjelent monográfia sok érdekesség mellett így arra is rávilágít, hogyan kerülhetett az Alhambra motívumkincse a Rákóczi útra.

#spanyol film #spanyol mozi #uránia #Uránia Nemzeti Filmszínház

Kultúra

Baszk örökzöld: 4 nap alatt kétszer találkozik a Real és az Athletic a baszk derbin

Molnár Péter | 2021.04.01.

Nehezen vígasztalódik az, aki éppen elveszített egy kupadöntőt – pláne a nagy rivális ellen. A pandémia miatt összecsúszó meccsnaptár most mégis úgy hozta, hogy a Királykupa 2020-as (!) döntőjét hétvégén, míg a 2020-21-es idény bajnoki visszavágóját szerdán játsza a Real Sociedad és az Athletic Club. A visszavágáson túl egy olyan derbin, amelynek hagyománya és egyedi hangulata az elsők közé emeli egész Spanyolországban.

#san sebastián #baszkföld #bilbao #real sociedad #baszk derbi #Athetic Club

Kultúra
Kultúra

Baszk, noir, satöbbi: Martín Olmos és a Fekete panoptikum

KultúrTapas | 2021.03.24.

Martín Olmos Fekete panoptikum című könyve a bűnről és leghírhedtebb elkövetőiről szól. Egyfajta gyűjtemény, melyből felsejlik annak a lényege, amit leegyszerűsítve emberi gonoszságnak hívnak. A baszk íróval Dezső András újságíró és Mester Yvonne, a kötet fordítója beszélget március 26-án a Cervantes Intézet közösségi oldalán.

#spanyol irodalom #baszk #spanyol könyvek #Typotex

Kultúra

Cseney Ladislau: Egy magyar impresszionista Chilében

Carla Badani Schoneweg & Cristian Baeza Bernal | 2021.03.22.

Cseney Vuchetich László, vagy ahogy Chilében ismertté vált, Cseney Ladislau egyike azoknak a magyar művészeknek, akik a XX. század folyamán az amerikai kontinens felé vették útjukat és ismereteik révén nagyban hozzájárultak a művészet fejlődéséhez és intézményesítéséhez. Nem mindennapi, mégis alig ismert történetét chilei kutatók tárták fel nemrég. Ennek kivonata a Chilei Köztársaság Nagykövetségének együttműködésével most először a KultúrTapason olvasható.

#chile #Chilei Nagykövetség #Cseney László #chilei művészet

Kultúra

Fallas: Mindössze 10 hozzávalóból megvan, de inkább ne próbáld ki otthon a valenciai fiesztát

Horváth Lívia & Utolsó módosítás: | 2021.03.05.

2018. március 14. | Valencia legnagyobb fiesztája, a Fallas, több mint egy hétig tartja lázban a helyiek és érdeklődők százezreit, hogy március 19-én a nagy mulatozásnak és a gigantikus műalkotásoknak egyaránt a tisztítótűz vessen véget. De miért égetik el a gyönyörűen megmunkált bábukat és miből is áll pontosan a \"város felgyújtásával\" záródó Fallas ünnepe?

#spanyol ünnepek #fallas #fieszta #valencia #spanyol fieszta #járatok valenciában #valenciai ünnep #las fallas #fieszta valenciában

Kultúra

Színház à la carte Kiss Flórával és Vecsei H. Miklóssal a Cervantes Intézetben

KultúrTapas | 2021.02.24.

A spanyol és a latin-amerikai irodalmi művek megismertetése a célja a Cervantes Intézet Színház à la carte elnevezésű, négy eseményből álló sorozatának. Kiss Flóra és Vecsei H. Miklós február 26-tól négy héten át Miguel de Cervantes, Julio Cortázar valamint Juan José Millas műveiből olvasnak fel részleteket. A felolvasásokat a Cervantes Intézet közösségi média felületein lehet követni.

#cervantes intézet #cervantes #spanyol színház #Vecsei H. Miklós

Kultúra
Kultúra