Kultúra

Kultúra

"Henri Gonzóval zenélni mindig is örömet okozott" – Alejandro Moreta-interjú

Molnár Péter & Reznicsek Éva | 2020.07.31.

Alejandro Moreta nem tud elszakadni Budapesttől. Itt él és itt alkot, noha először minden vágya az volt, hogy visszamehessen Málagába és elfelejthesse a magyar kalandot. Bizarr nevű (Music Illness Cash-machine... ugye?) formációjával végül mégis nálunk eresztett gyökeret, így most nemcsak a második album felvételéről, egyedi hangzásáról és Henri Gonzo vezette művésztársairől beszélgethettünk.

#malaga #Henri Gonzo #Fran Palermo #Music Illness Cash-Machine #Alejandro Moreta

Kultúra
Kultúra

Pünkösdi hétvége a chilei kulturális örökség jegyében

KultúrTapas | 2020.05.29.

Hiába a vírusjárvány, Chile nem hagyja feledésbe merülni kulturális örökségének ünnepét. A Chilei Kulturális Örökség napját 1999 óta tartják meg évről-évre a dél-amerikai országban, és ez alól 2020 sem lehet kivétel. A Chilei Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködésben bemutatjuk, hogy a 6 UNESCO világörökségi helyszínnel és egyedülállóan változatos kulturális hagyatékkal rendelkező Chile milyen online felületeken ünnepli május 29. és 31. között a Día del Patrimonio Cultural de Chile programsorozatát.

#chile #chilei kultúra #chilei múzeumok #Chilei Nagykövetség #Gabriela Mistral #Pablo Neruda

Kultúra

Múzeumi világnap: (Túl)élni a Pradóban

KultúrTapas | 2020.05.14.

A Budapesti Cervantes Intézet 2020. május 18-án a Múzeumi világnapja alkalmából bemutatja a (Túl)élni a Pradóban című filmet. Az El Instante Fundación és az Intézet közös projektjének célja a budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye értékének tudatosítása, a múzeum és a madridi El Prado szakemberei részvételével történő beszélgetések, eszmecserék megrendezésével. Idén ennek keretében kerül vetítésre a (Túl)élni a Pradóban című film május 18-tól május 24-ig a YouTube-on. A Budapesti Cervantes Intézet bemutatója a filmről:

#cervantes intézet #spanyol művészet #Szépművészeti Múzeum #Prado

Kultúra
Kultúra

Kultúrkarantén: Múzeumtúra Chilében

Molnár Péter | 2020.04.30.

Bár a karantén a középkorban eredetileg 40 napos elszigeteltséget jelentett, a hetek mintha egyre hosszabbodnának a mostani járványhelyzetben. Utazásra ilyenkor gondolni sem szabad, pláne Latin-Amerikába, ami messzebb van, mint valaha. De furcsa módon Chile éppenhogy egyre közeledik. A Chilei Köztársaság Nagykövetségének támogatásával annak jártunk utána, hogyan járhatjuk be Chile kulturális fellegvárait a karanténból.

#chile #Santiago de Chile #chilei kultúra #virtuális múzeumlátogatás #chilei múzeumok

Kultúra

Mexikóváros egyedi kultúrája Budapesten

KultúrTapas | 2020.04.27.

A mexikóban élő amerikai művész, Keith Dannemiller nem mindennapi fényképeiből nem mindennapi kiállítás, és a koronavírusnak "köszönhetően" nem mindennapi kiállításmegnyitó született David Nájera mexikói nagykövet és Tim Nugent-Head igazgató részvételével a The Red Door Budapest galériában. Az Utcagráfia II fényképészeti kiállítást a Budapest Photo Festival Festival (BDP) keretében nyitották meg.

#mexikó #mexikói kultúra #mexikói nagykövetség #Budapesti Fotó Fesztivál

Kultúra

Spanyol díszvendégség: Virtuális spanyol könyvfesztivál a Cervantesben

KultúrTapas | 2020.04.26.

Április 23-án, a Könyv napján kezdődött volna a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek elmaradását bármikor nagyon sajnáltuk volna. Idén különösen, hiszen Spanyolország volt az esemény díszvendége. Mégsem hagytuk elrontani a kedvünket, belevetettük magunkat a kortárs spanyol irodalomba és szerencsére a Cervantes Intézet sem tett másként: virtuális könyvfesztivált indított, amelyen az előzetesen Budapestre jövő írók végül spanyolországi otthonukból mutatták be legújabb műveiket és meséltek a könyveikről.

#cervantes intézet #spanyol irodalom #spanyol könyvek #spanyol írók #Könyvfesztivál

Kultúra
Kultúra

10 spanyol könyv a polcomról: spanyol könyvajánló potpurri a könyv napjára

Várnagyi Márta | 2020.04.20.

A külföldi utazásokat ugyan egy időre mindenkinek el kell halasztania, de a fantáziának, mint köztudott, semmi sem szabhat határt. Pláne április 23-án, amelyet az UNESCO katalán ajánlásra indított útjára 1995-ben, és Spanyolországban ma is igazi ünnepnek számít: a férfiak rózsát, a hölgyek könyvet ajándékoznak szeretteiknek, Sárkányölő Szent Györgyről sem feledkezve.

#spanyol irodalom #spanyol könyvek #spanyol írók #könyv napja