Kultúra

Kultúra
Kultúra

Márciusi ünnepek a Fallas árnyékában

Molnár Péter | 2015.03.05.

Az évezredes katolikus örökséggel bíró Spanyolországban március hónap hagyományosan a nagyhét előkészületeivel telik, míg a világi ünnepek sorában ilyenkor semmi sem vetekedhet a valenciai Fallasszal. Kora tavasszal így is találunk néhány érdekes vidéki búcsút, amely megbújik a valenciai csődület árnyékában.

#spanyol ünnepek #fallas #ünnepek spanyolországban #valencia #spanyol búcsúk #fallas ünnep

Kultúra
Kultúra
Kultúra

A flamenco művészete fekete-fehérben

Molnár Péter | 2015.01.31.

Aki azt gondolja, hogy a flamenco csupán tánc és zene, nem látott még flamenco előadást. Ez az évszázados, tán évezredes hagyomány az andalúz lélek tükre, olyan művészeti örökség, amely generációkról generációkra száll. Az alábbi fényképek ennek a mágikus hagyománynak a lenyomatai, arcvonások és mozdulatok őrzői. Flamenco pillanatok fekete-fehérben.

#spanyol kultúra #spanyol zene #andalúzia #flamenco #spanyol tánc #spanyol szokások

Kultúra

Flamenco – az örökölt andalúz életfilozófia

Zsiray Eszter | 2015.01.24.

A flamenco egy olyan csoda, amit látni kell egyszer az életben – sem Andalúziát, sem az andalúz lelket nem lehet teljes egészében megérteni nélküle. Nem véletlen, hogy az UNESCO 2011-ben az eszmei kulturális világörökség részévé választotta, ahogyan az sem, hogy minden jóravaló turista, aki beteszi a lábát Spanyolországba, látni, hallani, érezni akarja.

#spanyol zene #andalúzia #dél-spanyolország #flamenco #spanyol tánc #spanyol flamenco

Kultúra

Franco tábornok és a spanyol diktatúra filmjei

Lénárt András | 2015.01.15.

Kevesen tudják, de Franco tábornok közvetlenül is részt vett a spanyol filmkultúra alakításában. A legfontosabb kapcsolódási pont bizonyára a Raza (Faj) című filmregény szerzőisége, amelyet Jaime de Andrade álnéven jegyzett. Hatalmas filmtárában mégis alig voltak spanyol alkotások.

#spanyol film #spanyol filmek #spanyol dokumentumfilmek #franco tábornok #franco diktatúra #spanyol történelem

Kultúra
Kultúra
Kultúra