Castells & castellers: a katalán embertornyok fővárosában jártunk

Akár 10 szint magasságot is elérhet, több mint 90 százalékát sikeresen építik meg és egy gyerek számára igazi kiváltság elfoglalni a csúcsát − vajon mi az?

Kevesen gondolnák, hogy a búcsújárással született. A castells, vagyis a katalán embertornyok története legalább kétszáz évre nyúlik vissza − legalább, hiszen elődeiket már a középkori valenciai búcsúkban gyakorolták. Az egyházi menetek koreográfiáját rendszeresen emberi tornyok csipkézték a katalán régió tőszomszédságában, a hagyomány pedig csakhamar a tarragonai járásban is meghonosodott. Katalóniában ma is úgy tartják, a castells és a hagyomány gyakorlói, a castellers igazi fővárosa nem más, mint Tarragona.

A dél-katalóniai városban járva az egyszeri látogató bizony nem árt, ha figyel a jelekre. A csodálatos Szent Tekla katedrális rózsaablaka alatt ugyanis nem mindennap épülnek embertornyok, Tarragona védőszentjének szeptemberi ünnepén azonban biztos. Nem mindennapi látvány lehet, ahogyan egy castell sem az. A több emeletes tornyok az emberi teljesítőképesség határait súrolva kinevetik a fizika törvényszerűségeit és rákacsintanak az ámuló külvilágra. Több ez, mint erő és bátorság; nem hiába hirdeti a castellerek hitvallása: egyensúlyérzék és ész nélkül mit sem érnek az előbbiek.

Az évszázados katalán hagyomány, amelyet 2010-ben az UNESCO a kulturális világörökség részévé választott, hosszú évtizedek hányattatásai után valódi reneszánszát éli. Tarragona utcáin a figyelmes járókelő nemcsak a castellsnek emléket állító monumentális köztéri alkotást talál, hanem egy kis szerencsével az embertornyok egyik műhelyére is rábukkanhat. A hagyomány gyakorlói ugyanis ún. collába, vagyis casteller-egyesületbe tömörülnek, hiszen alapos felkészülés nélkül nemhogy a 2 évente rendezett bajnokságon való részvétel, de egy közönséges bemutató is lehetetlen küldetésnek tűnik.

A kívülálló számára úgy tűnik, még felkészüléssel is…

A képek forrása: Tarragona Turisme

Start typing and press Enter to search