LaLiga: Ismersz olyan sorozatot, ami 90 évadot megért?

A spanyol futballt nem lehet karanténba zárni. Szeptember közepén elrajtolt a LaLiga Santander, leánykori nevén a Primera División 2020-21-as idénye, amelyben közel egy hónapos „bemelegítés” után nemcsak az El Clásicóhoz érkeztünk el: a labda útját követve bejárjuk Spanyolország legnagyszerűbb városait, hogy a LaLiga és a KultúrTapas közös játékain hónapról-hónapra ne csak rengeteg élményt, de a kedvenc csapatod mezét is megnyerhesd.

Az ellendrukkerek szerint a spanyol bajnokság 10 évente egyszer válik izgalmassá, de hiába az Atlético 2014-es és a Valencia 2004-es bajnoki címe, a kérdés mégiscsak a következő: ismersz még egy olyan sorozatot, ami évi 38 epizódon keresztül, 90 évad óta fel tudná venni a versenyt a LaLigával? Ugye, hogy ugye.

A vírusválsággal dacolva a spanyol szurkolók ráadásul idén azt is bebizonyították, hogy a bajban még inkább kitartanak szeretett klubjuk mellett. Sevillában közel 50 000 bérletet váltottak meg a Betis drukkerek anélkül, hogy tudták volna, mikor térhetnek vissza a Benito Villamarín stadionba. Nincsenek egyedül – a szó szoros és átvitt érlemében egyaránt.

Ami persze nem is csoda, hiszen a mediterrán spanyol futball tele van heroikus összecsapásokkal. Amikor már azt hinnéd, hogy Barcelonában minden Gaudí színpompás meseországáról, Madridban a világhírű képtárakról szól; hogy Sevillában kizárólag a flamenco ritmusára hajlandóak tapsolni és tapaszozni; Valenciában csak a tűzijátékot csodálják az égen, Baszkföldön meg a (Michelin-)csillagokat…

eljön a derbi napja.

És megáll az élet. Mert ez a LaLiga, megannyi ősi rivális, érték és hagyomány bajnoksága, ahol világhírű egyéniségeket találsz a pályán és az oldalvonalon túl is. A címerbe vetett hit apáról-fiúra száll, ahogy a büszkeség és a fanatizmus is mindent felülír. Vírus ide, vírus oda, a 90. évad, a 90. idény ismét emberek százmillióit ülteti a képernyők elé hétvégéről hétvégére, lehetetlen, hogy erről lemaradj.

A 2020–21-es idényre mi is csapatot építünk, de nyerni biztosan te fogsz: a LaLiga és a KultúrTapas összjátékának jóvoltából hónapról hónapra felfedezzük a leghíresebb spanyol városokat a labda útját követve, és minden rangadón kisorsoljuk a bajnokok mezeit az Instagramon.

Október 24-én máris itt az El Clásico, szűk másfél hónap bemelegítés után új sebességbe kapcsol a spanyol bajnokság. A helyszín Barcelona és a Camp Nou, a spanyol futball örökrangadója jólismert díszletek előtt, Európa legnagyobb stadionjában. Aminek az árnyékában nemcsak a Barcelona szurkolók, hanem minden magyar büszkének érezheti magát Kubala László bronzszobra mellett.

Tudtad, hogy a Camp Nou-t a magyar legenda miatt kezdték építeni?

Nézd meg a KultúrTapas El Clásico portálját, ahol legendás kultúr- és futballsztorikat gyűjtöttünk toplistára. Az Instán és a Facebookon pedig az exkluzív fotó-és videóanyagok mellett jövőhéten egy eredeti FC Barcelona és Real Madrid mezt is megnyerhetsz magadnak (vagy épp a pasidnak). Ha már ez a Covid leszerelte nekünk a spanyol utazásokat, most közelebb hozzuk Spanyolországot a LaLiga segítségével, mint azt valaha gondoltad volna.

Start typing and press Enter to search