Mexikói-magyar flamenco találkozások az új budapesti flamenco évad nyitányán

A flamenco varázsa a találkozásokban rejlik. A nyár búcsúzásával Andalúzia zenei kincsei hamarosan mexikói és magyar művészek találkozásában élednek újjá a budapesti flamenco évad nyitányán.

„..arról a lázról beszélnék, ami táncosok, zenészek, énekesek százait arra készteti, hogy a világ bármely pontján – legyen az Japán, Anglia, Oroszország, Brazil vagy Marokkó – teljességgel feladja életét és Spanyolországba igyekezzen, hogy az anyaföldön szívja magába a flamenco esszenciáját, miközben így-úgy kénytelen ellavírozni az életben, ki könnyedebben, ki gyötrelmes küzdelemmel.” – reflektált Keck Mária, flamenco táncművész tavalyi riportunkban arra, vajon miben rejlik a flamenco különleges ereje.

A flamenco mélységesen mély, szinte delejes ritmikai világának köszönhetően Magyarországon is sokan várják az ősz közeledtével a flamenco új budapesti idényének nyitányát, ami nem mindennapi találkozásokat ígér. A flamenco igazi varázsa ugyanis a találkozásokban rejlik – mondja napjaink egyik legismertebb és legsikeresebb magyar flamenco táncművésze.

 

Keck Mária útja messziről vezetett a flamencóhoz. Első diplomáját modern koreográfusként szerezte a Magyar Táncművészeti Főiskolán, majd Spanyolországban zeneterapeutaként folytatta az Universidad de Alcalá de Henares mesterképzésén. Több mint tizenöt éve foglalkozik a flamenco kultúrájával, hét éve él Spanyolországban és dolgozik Madrid legnevesebb flamenco színpadjain a műfaj legkiemelkedőbb nemzetközi képviselőivel. Magyarországi és nemzetközi workhopjai mellett immár 6 éve saját flamenco iskolát vezet Madridban, Flamenco Nuevo néven.

"Ahogy a több száz évnyi tradíció a jelen kor zenei és mozgásformáival keveredve éled (újra), ahogy a színpadra lépő művészek a pillanat erejéből, közös energetikai terükből improvizatív módon merítve formálják dallamaikat, ritmusaikat, mozdulataikat, az maga a flamenco." – hirdeti Keck María. "A zenei hagyomány jelenünk ízlésével, energiáival fuzionál, míg a műfaj művelői egymás művészi világával összefonódva muzsikálnak. E körbe a közönség és reakciói éppúgy bevonódnak, mint a dallamok, így valósul meg a flamenco koncert minden pillanatában megismételhetetlen varázslatos közös és közösségi élménye."

Élményből várhatóan Keck María és művésztársa, Böröcz Petra szeptember 15-i rendhagyó koncertjén sem lesz hiány.  Az évadnyitónak számító előadáson olyan csodás művészek körében osztják meg a flamenco élményét, mint a Mexikóból érkező Fernando Soto Gonzáles flamenco gitárművész és honfitársa, Angel Ramos Magaña cajón művész. További információk Spanyolos programajánló rovatunkban, míg egy exkluzív nyereményjátéknak köszönhetően az előadásra jegyeket az Instagram-oldalunkon nyerhettek. Suerte!


 

Start typing and press Enter to search