Mexikóváros egyedi kultúrája Budapesten

A mexikóban élő amerikai művész, Keith Dannemiller nem mindennapi fényképeiből nem mindennapi kiállítás, és a koronavírusnak „köszönhetően” nem mindennapi kiállításmegnyitó született David Nájera mexikói nagykövet és Tim Nugent-Head igazgató részvételével a The Red Door Budapest galériában. Az Utcagráfia II fényképészeti kiállítást a Budapest Photo Festival Festival (BDP) keretében nyitották meg.

Az Utcagráfia – a Keith Dannemiller maga által kidolgozott fényképészeti koncepció – olyan embereket, karaktereket és pillanatokat örökít meg, amelyek  mindennapi történeteket tükröznek Mexikóváros utcáinak színpadán. A kiállítás a művész, Dannemiller, Nugent-Head, igazgató úr és a mexikói nagykövetség csapata kurátori munkája eredménye.

A világjárvány visszaszorítására vonatkozó hivatalos rendelkezések következtében Keith Dannemiller nem lehetett jelen a zártajtós megnyitón; a Red Door Gallery azonban négy felvételből álló sorozatot készített, amelyen keresztül megtekinthető virtuálisan a kiállítás, meghallgathatják a fényképész gondolatit, valamint Nájera nagykövet és Tim Nugent-Head beszélgetését.

 

Dannemiller fényképeit a magyar közönség már ismerheti a 2018-as Utcagráfia kiállításból,  amely az „Élő ősz” kulturális fesztivál keretében került megrendezésre. Később a fotókiállítást a halottak napi kulturális eseménysorozat keretében, Budapesten és a kecskeméti Katona József Könyvtár kiállítási teremében mutatták be.

Keith Dannemiller

(Akron, Ohio, Egyesült Államok) fotós, újságíró, aki több mint 30 éve él Mexikóban. A Vanderbilt Egyetem kémia és matematika szak elvégzése után úgy döntött, hogy fényképezést tanul  a San Francisco-i Kaliforniai Állami Egyetemen. 1973 óta újságíróként dolgozik az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában. Együttműködik olyan kiadványok nyomtatott és digitális változataiban, mint például a Time, a National Geographic, a New York Times, a Forbes, az Al Jazeera America, a Fusion, a The Intercept, a The Guardian, a Macleans, a Politiken és a Le Monde.

Az Utcagráfia fényképészeti kiállítást ez alkalommal a Budapesti Fotó Fesztivál részként rendezik meg. Áprilisban a budapesti Olasz Kulturális Intézetben megnyitották a Tina Modotti: Szellem, forradalom és kamera virtuális retrospektív kiállítását is. Mexikó a második, egymást követő évben van jelen a Budapesti Fotó Fesztiválon, amely a közép-európai régió egyik legfontosabb fényképészeti fesztiválja. 2020-ban a fesztivál keretében több mint 50 kiállítást rendeznek, különféle szervezetek, galériák, múzeumok, kulturális intézetek és oktatási intézmények részvételével.

 

A The Red Door Budapest galériáról

A The Red Door Budapest galéria küldetése, hogy a művészi kifejezés minden formáját befogadja, és a művészethez kötődő közösségérzetet erősítse. Legfontosabb feladata, hogy térként szolgáljon a művészet és az emberi kapcsolat élvezetéhez, a kulturális kifejezésekre épülő beszélgetés és tapasztalatcsere révén.

A Budapesti Fotófesztiválról (BDP)

A Budapesti Fotó Fesztivál Mucsy Szilvia művészeti irányítása alatt kerül megrendezésre, Somosi Rita és Szarka Klára kurátor támogatásával, kiemelkedő magyar kulturális promóciókkal. Létrehozása óta a BDP válogatott kiállításokat gyűjtött össze a klasszikusoktól kezdve a kortárs műfajokig, bevonva művészeket, galériatulajdonosokat, helyi és külföldi fotósokat, valamint a művészeti és a formatervezési oktatási intézményeket.

Start typing and press Enter to search