Pedro Almodóvar: Fájdalom és dicsőség

A kétezres években a mozi és/vagy Almodóvar-rajongók már megszokhatták, a kétszeres Oscar- és megannyi Goya-díjas Pedro Almodóvar átlagosan három évente jelentkezik új opusszal. A május 23-án végre a magyar mozikban is debütáló Fájdalom és dicsőség (Dolor y gloria) remélhetően nem az utolsó lesz a fenti sormintán, de hogy valódi (karrier)összegzést nyújt, az vitathatatlan.

Pedro Almodóvar megannyi fájdalom és dicsőség után karrierje egyfajta összegzéséhez érkezett. Erre utal, hogy legújabb filmjének főhőse egy filmrendező, aki visszatekint életére, hogy alkotásai és szerelmei kereszttüzében próbálja értelmezni a jelenkor válságát. Az idén 70 éves spanyol kultrendező ehhez olyan világsztárokkal dolgozik ismét együtt, akik már első sikerei idején is mellette álltak: Antonio Banderas és Penelopé Cruz.

A történet minden hozzávalót tartalmaz, amiből elkészíthető egy erős(en önreflektív) Almodóvar-mozi: a filmrendező Salvador Mallo (Antonio Banderas) élete alkonyán visszatekint a maga mögött hagyott időszakra. Gyermekkora a ’60-as évekre esett, amikor családja egy jobb élet reményében Spanyolországba vándorolt, és Valencia tartományban, egy faluban telepedett le. Mallo itt tapasztalta meg először, mit is jelent a vágyakozás.

A szerelem aztán a ’80-as években, immár a pezsgő Madridban, felnőtt férfiként éri utol. A lángolást a szakítás elviselhetetlennek tűnő fájdalma követi – Mallo ekkor fedezi fel a mozi varázsát, és döbben rá, hogy az alkotói tevékenység vigaszt nyújt kínzó bánatára. Mára, cselekvésképtelen művészként csak az ürességet érzékeli, amelyben még a filmkészítés is lehetetlennek tűnik –

akárcsak az, hogy elválassza a magánembert az alkotótól.

A változás érdekében megpróbálja felidézni és megérteni múltját, mert biztosan érzi, hogy ebben rejlik a kulcs, amely kisiklott élete számára új utat nyit a megváltás felé…

 

A filmet május 23-tól naponta háromszor is műsorára tűző Cirko-Gejzír mozival közös nyereményjátékunk a csütörtöki premier napján indul, részletek a KultúrTapas Instagram-oldalán.

Start typing and press Enter to search