8 újságcikk, amivel végre nem kínszenvedés a spanyolozás

Hamarosan tematikus szólistákkal folytatjuk E-Studio sorozatunkat, de előbb visszatekintünk egy kicsit: az alábbi 8 újságcikk között ugyanis mindenki megtalálhatja a nyelvtudásának és érdeklődésének megfelelő írást, ami ráadásul a szószedeteknek köszönhetően nem csak élvezetes, hanem hasznos is. ¡Vamos, spanyolosok!

A2

Pero ¿por qué ‘chiringuito’?

Egy nyelv, amely világszerte közel 400 millió ember anyanyelvének számít, egészen biztosan rejtegetni fog néhány különleges kifejezést. A tapasztalatok szerint ezek közül is a hazai nyelvtanulók egyik kedvence a ‘chiringuito’, amit Spanyolországban a tengerparti bárokra szokás mondani. A hangzásánál már csak az eredete rejtélyesebb, erről szól alábbi cikkünk, amit már a kezdő spanyolosok is bátran olvashatnak.

Kattints a képre!

A2

Donald Trump elimina el español

Néha sajnos világpolitikai aktualitások is kötődhetnek negatívan a spanyol nyelvhez. Mr Trump határozott belépője az Egyesült Államokban élő latino-közösségnek, és a spanyol nyelv minden szerelmesének mélyütést jelentett. Még jó, hogy egy mexikói-amerikai kisfilm tett róla, hogy ezen is tudjunk mosolyogni. A hatékony spanyolozást szokás szerint a szöveg átdolgozásával és természetesen szójegyzékkel segítjük.

Kattints a képre!

B1

5 películas de Hollywood que se rodaron en España

“Es de película” − mondja a spanyol, ha éppen egy mesébe illő dologról beszél, és valljuk be őszintén, mi is lehetne filmbe illőbb, mint maga Spanyolország? Most bemutatunk Nektek 5 hollywoodi kasszasikert, amelyet spanyolországi helyszíneken forgattak. A B1-es ajánlott tudásszint ne tévesszen meg Benneteket, egy kis segítséggel kezdő spanyolosok is találhatnak benne sok érdekességet.

Kattints a képre!

B1

¿Cuál es el origen de ‘la canción del verano’?

50 éve már, hogy a “nyár dala” nélkül nincsen vakáció Spanyolországban. De mi is az a nyár dala, és mióta bolondítja meg a békés spanyolokat évről-évre?

Kattints a képre!

B2

El bar que dona los pinchos que le sobran

A spanyol sajtóban megjelenő írások sokszor hosszúak és nehezen érthetőek, E-STUDIO sorozatunkban ezért adaptációkat olvashattok majd időről-időre, a könnyebb megértést és tanulást pedig szószedettel segítjük − így harangoztuk be anno az új sorozatot, és a lényeg azóta sem változott: Spanyolozzatok velünk!

Kattints a képre!

B2

Las franquicias toman el centro

Alábbi cikkünk a spanyolországi franchise-ok világába kalauzolt Benneteket, már-már hagyományosnak számító szószedettel és a nagy franchise-hódítás után egy megnyugtatóan cuki videóval − a Coca-Colától.

Kattints a képre!

B2

Las redes sociales en España

Statisztikák szerint a spanyolok töltik a világon a legtöbb időt a közösségi média felületein. A következő cikkből kiderül az is, melyek a kedvenceik, mikor szállnak le a netről, és mihez kezdenek a sok reklámmal. Internetes és számítógépes szókincs spanyolosoknak.

Kattints a képre!

C1

“El flamenco nació del encuentro de distintas culturas” − entrevista a la bailaora Zsófia Pirók

Pirók Zsófia flamenco-táncművésszel készített spanyol nyelvű interjúnk igazi kuriózumnak számít, hiszen rengeteg spanyol beszélt nyelvi kifejezést elleshettek belőle. A beszélgetésből ráadásul kiderül, milyen volt Zsófi első találkozása a híres andalúz akcentussal, milyenek egy országos flamenco-turné előkészületei, és még a kulisszák mögé is bekukucskálhatunk!

Kattints a képre!

Start typing and press Enter to search