„Dédelgesd az álmaid, a miénk szép fokozatosan valósággá vált” – Egy tenerifei varázslat története

Ősszel hiányozni kezd a nap melege. Télen már azt is örömmel vesszük, ha „melegebb éghajlatra” küldenek bennünket.

A mi családi utazásaink eltérnek a hagyományos vakációktól, ugyanis két rendkívül súlyos betegséggel élő lányunkat, Virágot és Málnát is magunkkal visszük. A legtöbb ilyen családnak nem adódik lehetősége előrébb lépni, de mi a kórházi kezelések alatt is kitartóak voltunk, és tartjuk magunkat a céljainkhoz. Szeretnénk példát mutatni:

érdemes célokat kitűzni és megvalósítani.

Egy utazás nem keletről nyugatra, vagy egy hegy lábától a csúcsra vezet, hanem szívtől szívig – és gyakran utazás közben találjuk meg saját magunkat! Feleségemmel idén fantasztikus, ugyanakkor biztonságos úti célt választottunk télire: a Kanári-szigetek legnagyobbikát, Tenerifét!

A tervezés fontosságát még gyermekkoromban láttam Édesapámtól: megözvegyülése után nem adta fel, hanem közös utazással tartotta össze a családunk megmaradt tagjait. Ez ügyben mindenkinek azt javaslom, hogy dédelgesse álmait, a miénk szép fokozatosan valósággá vált, most pedig szeretnénk megosztani tapasztalatainkat, élményeinketMindezek tudatában nézzétek képeinket, mert lehetséges, hogy úti beszámolónk a Ti utazásotok megtervezéséhez is támpontot nyújt majd.

A sárga part igazán ritka errefelé

A célunk tehát Tenerife, ahol ritka a képen látható sárga homokos part. Ezen a vulkáni szigeten a fekete homok a jellemző, de ha már itt járunk, feltétlen látogassuk meg a Playa de las Teresitast és – az autentikus hangulatú Lucas Kioscójában fogyasszunk is valamit. A tulaj több mint 40 éve szolgálja ki az ideérkezőket!

Csak alaposan!

Indulás előtt gondosan kiválasztottuk, mit szeretnénk látni. Az egyik hely Bajamar volt, ahol az Atlanti-óceán hullámai nekicsapódnak a sziklafalnak és a lehulló víz tölti meg a ott elterülő medencéket. Szeles és csendes időben is külön élmény!

Itt mi is szívesen lennénk újból gyerekek

Azoknak, akik az óceán vize kevés lenne, több vízipark közül választhatnak. Itt található a Európa legegzotikusabb parkja is, ahol olyan átlátszó csőcsúszdán száguldottam, amely egy cápákkal teli medencén megy keresztül. A fenti képen a kisebb, szintén nagyon szép és egzotikus környezetű Aqualand gyermekmedencéje látható. Az ember itt kedvet érez rá, hogy újból gyerek legyen.

Viszonylag furcsa, hogy egy vízicsúszda-parkban nemcsak medencék és csúszdák, hanem például delfinshow is része a kikapcsolódásnak – erre természetesen külön medence van kialakítva. Delfineket a természetes élőhelyükön is van lehetőségünk megcsodálni.

Horgász a sziklaszirten

A helyi lakosok közül sokan horgászatot választják kikapcsolódásnak. Nem is csoda, ha ilyen fantasztikus helyen horgászhatnak.  A családból egyikünk sem nagy rajongója ennek a sportnak, de a hely láttán még mi is kedvet kaptunk. A helyiek megmutatták nekünk azt is, hogy itt a legkisebb horog akkora, mint a hüvelykujjam.

A parti sétány mellett rengeteg hasonló szálloda és étterem látható – igazán szemet gyönyörködtető látvány amúgy is gyönyörű helyen.

Több mint tengerpart

Spanyolország legmagasabb pontjától nem messze

Ha a Kanári-szigetek kerülnek szóba, sokaknak kizárólag homokos strandok jutnak eszükbe, de a szigetnek meglepően sok arca van, és sok lehetőséget kínál. Feleségemmel a Teide csúcsát is megközelítettük: egy darabig felvonó viszi fel az embereket, onnan pedig a bátrabbak kalandosabb úton indulhatnak tovább Spanyolország legmagasabb hegycsúcsa felé!

Spanyolország legmagasabb pontja a Kanári-szigeteken található

Ha felszeretnénk jutni a 3718 m-es magasságba, akkor bizony előre kell gondolkodnunk, és jó két hónapra előre le kell foglalni az időpontot. Én 11 és 13 óra közé foglaltam. A személyi okmányaid felmutatásával, foglalásod egyeztetése után indulhatsz tovább gyalog. A ritkás levegő a máig is aktívnak nevezett vulkán kénes füstjével vegyül, így jó okot ad arra, hogy a lefelé jövő emberek sok szerencsét kívánjanak a felfelé menőknek. Ám ezt csak felérve érted meg, és lefelé már te is szerencsét kívánsz. Viszont ha a rendelkezésedre álló másfél óra alatt nem érsz vissza, akkor a keresésedre indulnak!

A felhők fölött mindig…

És igen – a kérdésre a válasz: a felhők felett mindig kék az ég. Erről saját szemünkkel is meggyőzödhettünk. Számos csodálatos hely létezik a földön, amit érdemes saját szemmel is megnézni – Tenerife magaslatai mindenképp ezek közé tartoznak.

Elérhető luxus a strandon

A partra visszatérve többféleképpen pihenhetjük ki magunkat: lefekhetünk a homokba, valamilyen matracra – ha viszünk magunkkal –, vagy napozóágyakra. Vannak a képen látható szép fekvőhelyek is – mindenki az igényeinek és a pénztárcájának megfelelően választhat.

Ez lenne a tél?

A képek nézegetése közben ne feledjük, hogy decemberben készültek. Ezt magunk is alig hittük el, hiába voltunk ott személyesen. Ráadásul megtehetjük hogy közvetlenül egy világsztár villája mellett fürödjünk az óceánban: a fenti fotón látható kastélyszerű épület tulajdonosa állítólag Elton „eltűnt” (?) John.

Az épület és a túloldali partszakasz egy kicsit távolabbról

Gyakran előfordul itt az emberrel, hogy nem tudja eldönteni: nézegesse a szép helyeket, vagy ugorjon fejest az életbe és az óceánba – de legjobban tesszük, ha felváltva mindkettőt kipróbáljuk.

Ez a kép szintén az Aqualand egyik csúszdatornyából készült. Bámulatos, milyen festői környezetben helyezkedik el egy ilyen vízipark. A felhőket a hegyek alatt és az óceánhoz közel keressétek!

Ízelítő a tenerifei decemberből – távolban a Montaña Roja

Azokon a napokon, amikor autót béreltünk, majdnem minden nap elmentünk El Medano felé. A Montaña Roja kifejezetten szeles a partja kedvez a szörf, a kite-surf és más szeles-vizes sportok kedvelőinek, no meg azoknak aki szeretik nézni-fotózni őket.

Tenerifét nemcsak a pálmafák népesítik be: szinte megszámlálhatatlan növényfaj él itt. Ha már decemberről beszélünk: egy karácsonyfa-hatású kép is készült Mascában, a híres kalózfaluban, melynek a régi időkben a környező hegyek biztosítottak menedéket. Érdekessége még, hogy a mai napig élnek itt helyiek – ha lehet, ők még kedvesebbek, mint a part mentén élők!

Tenerife sokszínű

Itt még a nap is máshogy nyugszik le

Nem szabad szó nélkül elmenni amellett sem, amikor a nap az óceánba bukik, és minden nap más-más festményt rajzol a parton lévők vásznára. Jelen esetben ez az „aranyember” volt a segítségemre, hogy megörökítsem az egyik ilyen gyönyörű pillanatot.

Tenerife olyan, akár egy csodálatos gyémánt, melynek legalább ezer oldala van, és minden egyes oldalán másként ragyog a tekintetünk. Nem volt olyan sarok vagy kereszteződés, ahol ne estünk volna egyik ámulatból a másikba! Tenerifén viszonylag kis területe ellenére kilenc teljesen eltérő mikroklíma található – van is miért csodálkozni!

A sziget lakossága varázslatos egyveleget alkot: a helyi őslakosok angol, orosz, német, és világ számos más pontjáról érkező turistákkal keverednek, és ehhez rendkívül finom, egyedi fűszerezést ad a tartósan ott élő magyarok viszonylag kicsi, de annál szerethetőbb közössége. Innen a távolból üdvözlünk minden ott élő magyart. Legyen ugyanaz a mosoly a lelkükben, mint amit az ottani nap melege barnított az arcukra.

Start typing and press Enter to search