Mi újság a Cervantes Intézetben?

30 éves a Cervantes Intézet, amelynek budapesti központja is lassan nagykorúvá érik. Eheti címlapsztorinkban utánajárunk, mi újság a spanyoltanítás és spanyoltanulás hazai Mekkájában, milyen tanfolyamokkal készülnek az őszre és hogyan zajlott a spanyolozás a pandémia alatt. Ebben Kutai Judit, az intézet tanfolyamokat átfogó adminisztratív asszisztense segített nekünk. ¡Feliz cumpleaños, IC!

Cervantes Intézetet a Spanyol Állam azzal a céllal hívta életre 1991-ben, hogy világszerte élen járjon a spanyol nyelv tanításában, valamint a spanyolországi és a spanyol nyelvű kultúra terjesztésében. 30 év távlatából nyugodtan kijelenthető, hogy a közintézmény azóta is nagy sikerrel teljesíti a kitűzött célokat – és ebben bizony a budapesti központ is jócskán kivette a részét.

„Évi több, mint 80.000 tanulóval intézetünk a világ legnagyobb spanyol nyelvet tanító oktatási intézménye, amely 2005-ben elnyerte az Asztúria Hercege-díjat, kommunikáció és bölcsésztudományok kategóriában.” – mesélte Kutai Judit, az intézet tanfolyamokat, sőt kulturális programokat is átfogó adminisztratív asszisztense.

A budapesti központ 2004-ben nyitotta meg kapuit a magyar közönség előtt, azóta több mint 14.000 végezték el a Cervantes Intézet kurzusait.

„Hogy lehetséges ez? A titok talán az, hogy másképp tanítunk.” – mondja Judit. „Beiratkozáskor mindenkivel tisztázzuk, hogy nem a nyelvtani táblázatok és ragozás állnak majd a középpontban, sem pedig a röpdogák. Beszélni kell, sokat, amennyit csak lehet! Tanfolyamaink alapja a kommunikáció: “Mondd bárhogy, de mondd! Nem baj, ha nem helyes, az a lényeg, hogy megértesd magad!”

„Lehet, hogy eleinte rosszul ragozol egy igét, de értjük, amit mondasz, hallani fogod a helyes módon is, és lassan így már helyesen fog rögzülni. Beszélgessünk, ennyi a titok. Az általános, 17 éves tapasztalat szerint (majdnem) mindenki beszél és jól mulat a kurzusainkon.”

Spanyolozás a pandémia árnyékában

A világjárvány nagy kihívás elé állította az intézetet, mint minden (köz)intézményt. A korábban alig alkalmazott digitális oktatás, legalábbis a pandémia alatt látott formájában, egyik napról a másikra beleépült mindennapjainkba. Nemcsak elfogadottá, keresetté váltak az online képzések. Bár kezdetben az emberek némi kényszerűséget is tapasztaltak, hamar felfedezték az előnyöket is, hiszen az IC (Instituto Cervantes) ugyanazt a színvonalat nyújtotta online, mint egy jelenléti tanfolyamokon. Judit hozzáteszi:

„Azért idén ősszel mindannyian várjuk már a személyes találkozást, a tantermi órák különleges hangulatát. De persze azokról sem feledkeztünk el, akiknek “bejött” a digitális oktatás, így jobban be tudják osztani szabadidejüket, vidékről csatlakoznának, illetve egyszerűen csak kényelmesebbnek tartják ezt a formát. Ezért a Cervantes Intézet szeptembertől jelenléti és online tanfolyamokat is meghirdet, hogy mindenki a számára megfelelő módon tanulhassa a spanyol nyelvet.”

A klasszikus tanfolyamok online és tantermi formában egyaránt, minden szinten folytatódnak.

„Aktuális kurzusajánlatunk mindig igyekszik alkalmazkodni az aktuális igényekhez.” – teszi hozzá Kutai Judit. „Nagy sikerrel hirdettünk olyan kurzusokat, mint az iskolaév, a nyelvtani ismétlő tanfolyam, flamenco dalárda stb., melyekre azonban napjainkban már nem igazán érezzük az igényt, viszont az üzleti spanyol nyelv iránti érdeklődés érezhetően nőtt. Az ideiglenesen felfüggesztett kurzusok helyére más tanfolyamok léptek, mint “zene és társalgás”, gasztronómia, fordítókör, stb.”

A klasszikus tanfolyamok mellett az intézet nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a megszerzett tudást az emberek szinten tarthassák és gyakorlás hiányában ne felejtsék el. A heti egyszeri alkalommal zajló speciális kurzusok, mint a spanyol társalgás, a már meglévő ismereteket kamatoztatja, kiegészülve a könyvtári szolgáltatásokkal és az ingyenes kulturális programokkal. „Az a vágyunk, hogy az összes(!) volt diákunk, akikből nem egy, már elismert spanyol tanár, visszajárjon könyvtárunkba és kulturális rendezvényeinkre, melyek elsődlegesen az ő kedvükért működnek.” – teszik hozzá az intézetben.

„Továbbá várjuk a gyerekeket is pénteken és szombaton spanyol foglalkozásokra, ahol anyanyelvi tanárok segítenek a nyelv elsajátításában. A gyerektanfolyamaink jelentik a legnagyobb kihívást a beiratkozási időszakban, hisz nem mindegy, hogy a gyermeknek a spanyol az anyanyelve-e, esetleg csak érti vagy beszéli a nyelvet.” – mondja Judit. A csoportok megfelelő kialakítását befolyásolja, hogy a gyermek tud-e már biztonsággal írni és olvasni, vagy óvódáskorú. „Ezért kérjük mindig a szülőket, hogy jelentkezés előtt lépjenek kapcsolatba az intézet munkatársaival, hogy a gyermek tudásáról és személyiségéről megfelelő képet tudjunk alkotni, a csoportok ideális kialakításához.”

Nagy sikere van a spanyolajkúak számára tartott magyar nyelvtanfolyamoknak is, a tanulók száma évről-évre növekszik. Ezzel a Cervantes Intézet is hozzájárul a Budapestre érkező, nálunk letelepedő spanyolok és latin-amerikaiak beilleszkedéséhez. A magyar nyelv tanulásán kívül ráadásul a helyi szokásokat, a magyar gondolkodásmódot is megérthetik a tapasztalt, spanyolul oktató, ám magyar anyanyelvű tanárok segítségével.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a spanyolt szerelemből tanulják az emberek, így igyekszünk az angol és a német után a harmadik helyet elfoglalni a nyelvtanulók preferencia-listáján. – KUTAI JUDIT

Ha kedvet kaptál, hogy elkezd a spanyol nyelv tanulását vagy akár csak felfrissítsd ismereteidet, a Cervantes Intézetben szeptemberben is szeretettel várnak. Az őszi tanfolyamok szeptember 25-én kezdődnek és december 17-én fejeződnek be. A beiratkozási időszak szeptember 17-ig tart, de érdemes sietni vele egy kicsit, hiszen szeptember 11-ig 10% kedvezménnyel iratkozhatsz be!

„Szeptember 18-án, szombat délelőtt nyílt napot tartunk az Intézet épületében (VI. kerület, Vörösmarty utca 32.)” – hívja fel a figyelmet Judit. „Így mindenki számára lehetőség nyílik próbaórákon megnézni a spanyol, de akár a katalán, gallego, baszk vagy a magyar tanfolyamokat is, megismerni a nyelvvizsgákat, a tanárképzést… az Intézetet. Kérjük a részletes programért keressétek fel honlapunkat vagy Facebook-oldalunkat!”

Több mint spanyol a spanyol intézetben

Judittól megtudtuk, hogy a Cervantes Intézet az Ibériai-félsziget más nyelveit is zászlajára tűzte tanfolyamaival: „Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a spanyol mellett katalán, gallego és baszk tanfolyamaink is indulnak anyanyelvi tanárokkal. Az alapnyelv ezeken a tanfolyamokon a spanyol, mivel nemcsak a nyelvvel, hanem a kultúrával, a szokásokkal is foglalkoznak. Az órák online zajlanak, így az egész országból tudjuk fogadni a jelentkezéseket.”

Ezen kívül a Cervantes Intézet feladatai közé tartozik a nemzetközileg elismert SIELE és a DELE nyelvvizsgák megszervezése is, amelyek természetesen Magyarországon is akkreditálhatók. Mivel egyre többen folytatják tanulmányaikat külföldi egyetemeken, a vizsgázók száma érezhetően megnövekedett az utóbbi években. A DELE nyelvvizsgákról másik cikkünkben írtunk.

Ha naprakészek szeretnétek lenni a Cervantes Intézet híreivel, programjaival kapcsolatban, itt tudtok feliratkozni az IC hírlevelére.

Start typing and press Enter to search