Spanyol nyelvvizsga felkészítés videó: Spanyol B2 középfok szóbeli kötetlen párbeszéd

A spanyol nyelvvizsga-felkészítő sorozat második részében Riz Barnabás, a Nagy Origó Spanyol Nyelvvizsga Könyv szerzője ezúttal a spanyol középfokú állami és nemzetközi nyelvvizsgák (B2 szint), valamint a spanyol emelt szintű érettségi interjú jellegű feladattípusához nyújtani Nektek kapaszkodót. Spanyol példámondatok, felkészítő-ötletek és persze az elengedhetetlen videó, amivel a spanyol kiejtéseteket is tökéletesíthetitek.

Ahogyan már az előző bejegyzésemben is említettem, az elmúlt 10 évben vizsgáztatóként alkalmam volt megfigyelni és elemezni azokat a nehézségeket, melyekkel a legtöbb vizsgázó szembesül, amikor idegen nyelven kell megnyilvánulnia. Ezekből az elemzésekből kiindulva az alábbiakban olyan stratégiákat szeretnék megosztani Veletek, melyek alkalmazásával jobb eredményeket érhettek el bármilyen középfokú spanyol szóbeli nyelvvizsgán, illetve az emelt szintű érettségin.

A szóbeli vizsgákon a kommunikatív érték az, ami súlyozottan számít a többi értékelési szemponthoz (nyelvi választékosság, kifejezésmód, szókincs) képest. Ebbe tartozik bele a mondanivalónk önálló és összefüggő közlése, továbbá a részletesség. Annak érdekében tehát, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk, érdemes fontolóra venni az alábbi ötleteket:

1. Önálló vélemény kialakítása

Akár emelt szintű érettségire, akár állami nyelvvizsgára készülünk, a témalistában szereplő jelenségekről (például: modern családtípusok, tanulási módszerek, egyes generációk szabadidős tevékenységei stb.) alakítsunk ki önálló véleményt!

-¿Cuál es su opinión sobre las compras online? (Ön mit gondol az online vásárlásról?)

Me parece que comprar por la red tiene varias ventajas. Evidentemente, la oferta es mucho más amplia que en una tienda tradicional. Además, gracias a las empresas de paquetería como DHL o GLS, podemos recibir el pedido en muy poco tiempo. De todos modos, vale la pena comprar en sitios de subastas en línea fiables como eBay o Amazon, ya que allí se ven también las evaluaciones anteriores del vendedor.

(Szerintem az internetes vásárlásnak több előnye is van. Nyilvánvalóan a kínálat jóval nagyobb, mint egy hagyományos boltban. Ráadásul, olyan csomagküldő cégeknek köszönhetően, mint a DHL vagy a GLS, igen rövid időn belül hozzájuthatunk a megrendelt áruhoz. Mindenesetre, érdemes olyan megbízható oldalakról vásárolni, mint az eBay vagy az Amazon, mert ott az eladó korábbi értékelései is láthatóak.)

2. Érvelés – pró vagy kontra?

Ha a madridi utca emberétől azt kérnénk, hogy említsen három érvet a vegán étrend mellett vagy az alternatív terápiákkal szemben, még anyanyelviként is valószínűleg nehéz feladat elé állítanánk, sőt, talán nem is jutna eszébe egynél több… J Ez persze természetes, hiszen ő nem kapott elég időt a felkészülésre az adott témában. Vizsgázóként azonban mindenképpen gondoljuk végig, milyen érveket tudnánk említeni az egyes jelenségek (például: városi élet, távoktatás, közösségi oldalak stb.) mellett vagy ellen.

-¿Está a favor o en contra de los cursos virtuales? (Támogatja vagy ellenzi az internetes tanfolyamokat?)

-Personalmente soy partidario/a de estudiar en línea.  Creo que es ideal para muchas personas que no pueden asisitir a clase regularmente en persona por algún motivo u otro.  Por otra parte, una de las principales ventajas de los cursos virtuales es la flexibilidad: podemos estudiar a nuestro ritmo. También es importante que en estos cursos los materiales son, generalmente, descargables, así que podemos ahorrar costes.

(Személy szerint az online tanulás mellett vagyok. Azt gondolom, ideális sokak számára, akik nem tudnak rendszeresen jelen lenni az órákon valamilyen okból kifolyólag. Másrészről, az internetes tanfolyamok egyik legnagyobb előnye a rugalmasság: a saját tempónkban tanulhatunk. Az is lényeges, hogy ezeken a tanfolyamokon a tananyagok általában letölthetőek, így spórolhatunk a költségeken.)

3. Indoklás

Ahogy azt a korábbi bejegyzésemben is említettem, igyekezzünk részletesen indokolni az állításunkat a vizsgáztató által feltett kérdésre vonatkozóan!

¿A Usted le interesa la moda? (Önt érdekli a divat?)

La verdad, no mucho. No soy de esos que siguen la moda a ciegas. Nunca me pondría algo con lo que no me sintiera cómodo/a, aunque estuviera en boga. Por lo demás, en mi opinión, los cambios constantes en las nuevas tendencias llevan a la gente a gastar más.

(Igazából, annyira nem. Nem tartozom azok közé, akik vakon követik a divatot. Sosem vennék fel olyat, amiben nem érzem kényelmesen magam, még ha az divatos is. Egyébként, az a véleményem, hogy az állandó változások a legújabb irányzatok terén arra ösztönzik az embereket, hogy még többet költsenek.)

4. Személyes élmények

Ha a vizsgán felmerülő téma kapcsán eszünkbe jutna egy odaillő, személyes példa, ne habozzunk elmondani! Annál is inkább, hiszen ezen a szinten már elvárt a vizsgázó részéről a múlt eseményeinek összefüggő és logikus sorrendben történő közlése.

-¿Suele usar el transporte público? (Igénybe szokta venni a tömegközlekedést?)

-Como la oficina de mi padre queda a dos pasos del instituto, es él quien me lleva cada día. El otro día, sin embargo, por alguna avería del coche me vi obligado a coger el autobús. El conductor tenía cara de pocos amigos, lo que sería porque era lunes por la mañana y el autobús estaba a tope. Los pasajeros, por su parte, se daban codazos para poder subir. Total, que llegué tarde a mi primera clase por el tráfico.

(Mivel apukám irodája csak pár lépésre van a gimnáziumtól, ő szokott elvinni. A múltkor viszont a kocsi műszaki hibája miatt kénytelen voltam buszra szállni.  A sofőr eléggé barátságtalannak tűnt, mindez valószínűleg azért, mert hétfő reggel volt, és dugig megtelt a busz. Az utasok pedig egymást lökdösve igyekeztek felszállni. Végül, a forgalom miatt késtem az első órámról.)

5. Feltételezések

Abban az esetben is, ha a kérdésre adandó válaszunk nemleges, törekedjünk arra, hogy készségesek maradjunk a vizsgáztatóval folytatott beszélgetésben! Ezt akár úgy is elérhetjük, hogy feltételezésekbe bocsátkozunk.

-¿Ha probado algún deporte extremo? (Kipróbált már valamilyen extrém sportot?)

-Pues todavía no, pero si pudiera, volaría en parapente. Debe de ser una sensación asombrosa ver el paisaje desde arriba. Seguramente me sentiría algo mareado/a, porque tengo miedo a las alturas, pero quería probarlo algún día. (Nos, még nem, de ha tehetném, siklóernyőznék. Lélegzetelállító érzés lehet felülről látni a tájat. Bizonyára szédülnék egy kicsit, mivel tériszonyom van, de egyszer majd szeretném kipróbálni.)

Az itt szereplő ötletek csupán lehetséges módjai annak, hogyan válhatunk kommunikatívabbá a vizsga folyamán, ami hozzásegíthet minket ahhoz, hogy magasabb pontszámokat érjünk el. Egy dolgot azonban tartsunk szem előtt: mindig releváns választ próbáljunk adni a vizsgáztató kérdéseire!

Ezenkívül, ne felejtsük el,  hogy a kifejezésmódunknak is igazodnia kell a vizsga szintjéhez. Ebben segít az alábbi linken elérhető videó, melyben további hasznos ötleteket igyekszem megosztani Veletek az eredményesebb felkészüléshez:

 

Jövő héten újabb ötleteket hozok, ezúttal a felsőfokú szóbeli (C1) nyelvvizsgákhoz!

Start typing and press Enter to search