Spanyoltanulás ingyen? Segítenek a napi spanyol szókártyák

Spanyoltanárként magam ellen beszélek, mégis azt mondom: régen véget értek már azok az idők, amikor csak egy spanyoltanártól tanulhattál meg spanyolul. Nem spanyoltanárra vagy spanyol tanfolyamra van szükséged a sikerhez, hanem rengeteg elszántságra, akaraterőre és persze egy jó adag kreativitásra. Utóbbi vezérelt minket is az ingyenes spanyol szókártyák megalkotásakor, hogy ne teljen el olyan nap a KultúrTapason, amikor ne tanulnánk valami újat. Velünk tartasz?

Spanyol nyelvtan és szókincsfejlesztés kezdőknek

Sok nyelvtanuló esik abba a hibába − különösen spanyol kezdő szinten −, hogy az első spanyol könyv megvásárlása, vagy esetleg az első néhány spanyol nyelvóra után hátradől egy kicsit. Ez legtöbbször a motiváció megcsappanása, vagy éppen a feladatok sokasodása miatt történik − és most nem csak a spanyol leckékre gondolunk. Hiába örök szerelem a spanyol, ha a nagybetűs élet kihívásait nem tudjuk összeegyeztetni a spanyoltanulással, így az egyre csak torlódó nyelvtani feladatok és új szavak előbb-utóbb maguk alá gyűrnek minket. A KultúrTapas Facebook-oldalán erre próbálunk megoldást kínálni.

Geplaatst door KultúrTapas op donderdag 7 december 2017

Kezdő #napispanyol kártyákért kattints a Facebook-ikonra

A #napispanyol és a #gramágica hashtagekkel jelzett, ingyenes spanyol szókártyákat napról-napra azért készítjük, hogy plusz impulzust adjunk a spanyolozáshoz. A rajzoknak, a színeknek és a pozitív érzéseknek ugyanis nagy szerepük van abban, hogy a spanyol szótanulásra ne úgy gondoljunk, mint egy szürke szótárfüzet végeláthatatlan oldalainak a bemagolására. Utóbbinál ne csodálkozzunk, ha néhány hét alatt elveszítjük a motivációnkat és sutba dobjuk a spanyolt. Kezdő szinten különösen fontos, hogy örömünket leljük a spanyoltanulásban, hiszen ez nemcsak erőt ad, hanem pozitív szokásokat is rögzíthet a folytatáshoz.

Spanyol nyelvtan és szókincsfejlesztés középhaladóknak

A kezdő spanyoltanulókhoz hasonlóan a középhaladó spanyolosokra is ott leselkedik a motivációvesztés-, vagy éppen a spanyollal töltött hosszú órák után a kiégés veszélye. Különösen igaz ez akkor, ha egy-egy nyelvtani anyag, például a spanyol múltidők közötti választás vagy a rettegett subjuntivo (spanyol kötőmód) időről-időre felkavarja a lelki nyugalmunkat. Erre találtuk ki a #gramágica trükkös nyelvtani kártyákat, amik egy-egy asszociációval segítenek a helyes sémák rögzítésében, hiszen a kezdőtől a haladóig minden szintnek megvannak a saját mumusai.

Geplaatst door KultúrTapas op maandag 4 december 2017

Középhaladó #napispanyol kártyákért kattints a Facebook-ikonra

Ami pedig a szavakat illeti, természetesen a középhaladó spanyolosokat sem hagyjuk magukra − de ti se hagyjatok magunkra minket! Középhaladó szinten ugyanis különösen fontos, hogy a rengeteg spanyollal töltött idő ne rögzítsen minket passzív szerepbe, hiszen így nő leginkább a szakadék az aktív és a passzív spanyol tudásunk között. Örömmel vesszük tehát, ha spanyolul kommenteltek vagy üzentek nekünk, hiszen ezzel is nő a rutin. A hibáktól pedig ne féljetek egy percig sem, mert a #spanyolosok jól tudják: a hibákból lehet a legtöbbet tanulni.

Spanyol nyelvtan és szókincsfejlesztés haladóknak

A haladó spanyol nyelvtanulók egyik legnagyobb ellensége a megrekedés. “Nem tudok tovább lépni” − halljuk sokszor, hiszen a középfokú szint elérése, esetleg a sikeres spanyol nyelvvizsga megszerzése után logikus, hogy csökken a spanyolra fordított idő és más dolgok kapnak prioritást. A hobbijaink “spanyolosítása” mellett a napi spanyol szókártyák is segítséget nyújthatnak, hiszen a kimondottan haladóknak készített anyagaink mellett a középhaladóktól is elleshető rengeteg szót, esetleg egy-egy nyelvtani szabályt, amivel egy perc alatt felfrissíthetitek a spanyolotokat − akár reggel a metrón vagy a buszon ülve.

Geplaatst door KultúrTapas op donderdag 7 december 2017

Haladó #napispanyol kártyákért kattints a Facebook-ikonra

Pontosan ezért kínáljuk Nektek minden reggel a spanyoltanulás apró falatkáit, hogy az órára vagy a munkába menet se teljen spanyol nélkül az idő. Egy-egy megragadt szó az egész napunkat elkísérheti, akárcsak egy jól irányzott komment, éppen ezért a ti felelősségetek sem kicsi.

A #napispanyol anyagai természetesen ingyenesek, de még véletlenül sem kapjuk őket készen, ezért a ti segítségetekre is nagy szükségünk van: ha hasznosnak találjátok a szókártyáinkat és úgy érzitek, más spanyoltanulóknak is segítséget nyújthatnak, tageljétek be barátaitokat kommentben vagy osszátok meg az ismerőseitek között.

Számítunk a segítségetekre, legyetek Ti is a spanyol nyelv nagykövetei és népszerűsítsétek velünk a spanyolt!

Start typing and press Enter to search