És akkor még egy percet sem feküdtünk a tengerparton… − Mallorca 3 meglepő arca

A legtöbbek számára Mallorca egyenlő a mediterrán napsütéssel és a világhírű strandokkal − nem véletlenül. Az igazi meglepetés akkor éri az embert, ha elindul felfedezni a Baleár-szigetek eme gyöngyszemét.

I need Mallorca

A Balear-szigetek kivételes úti cél. A magyar lelket simogató bézsszínű strandokban a szemközti spanyol partoknál sem szenvednek hiányt − elég ha a mesés Alicantéra gondolunk −, a végtelen hullámokhoz mégsem sűrűn kapcsolódik annyi kulturális és természeti csoda, mint a szigeteken. Mallorca, Menorca és Ibiza egy-egy mosollyal hívogatja a pihenni és felfedezni, vagy éppen strandolni és művelődni vágyó utazót. Hogy mindez egyszerre lehetetlen?

Hát ezért kivételesek a Balear-szigetek.

Köszönhetően a megállíthatatlanul növekvő járat-kínálatnak, Budapestről most már átszállás nélkül, kényelmesen kitűzhetjük zászlónkat Ibizára és Mallorcára is. Utóbbi már önmagában is annyi meglepetéssel szolgál, amit egy hét alatt is nehéz mind kiélvezni, sőt. Az ideális talán az lenne, ha az ember a mallorcai nyaralást néhány napos strandolással piheni ki − mondjuk Mallorcán.

1. Művészetrajongók, ¡atención!

Mallorca elbűvölő zugai egykor olyan művészek múzsái voltak, mint a lengyel zeneszerző Chopin, a nicaraguai költő Rubén Darío vagy a katalán festőművész Joan Miró. Nem véletlenül. A sziget ma is elbűvöli a látogatókat, nemcsak természeti szépségével, hanem pezsgő kulturális életével és csodás művészeti örökségével is. Miután becslések szerint a sziget 7-8000 éve számít lakottnak, az ókori romoktól kezdve a történelmi korok lenyomata mindenütt érezteti hatását Mallorcán.

A víz katedrálisa ©Fundación Turismo Palma de Mallorca

A sziget fővárosának egyik szimbóluma és kétségtelenül leggyakrabban ábrázolt épülete maga a tengerre néző katedrális. A palmai óváros által körbeölelt gótikus remekművet a XIV. században kezdték építeni, különlegességét pedig a XX. században Antoni Gaudí által megálmodott átalakítások jelentik. A katalán mester munkáinak szerelmesei aligha hagyhatják ki tehát a katedrális meglátogatását, ahol Miquel Barceló hagyatéka is jelentős művészeti értéket képvisel. Az épület 9 harangja közül kiemelkedik a két méter átmérőjű N’Eloi, amely nem kevesebb mint 4500 kilogrammot nyom.

Joan Miró stúdiója ©Fundación Turismo Palma de Mallorca

A látogatás persze nem érhet véget a katedrálisnál, a szintén gótikus stílusban épült Bellver-várkastélyt semmiképpen se hagyjuk ki, ha Mallorcán nyaralunk. Érdemes egyébként is nyitott szemmel járni a városban, és nem csak a művészeti tárlatok miatt − közülük a legjelentősebbek a Juan March Alapítvány és az Es Baluard Modern és Kortárs Művészeti Múzeum Cézanne-nal, Gauguinnel vagy Toulouse-Lautreckel. A művészet és a történelem nem csak múzeumokba zárva van jelen Mallorcán, hanem belengi a sziget levegőjét és néha olyan váratlan helyeken bukkan fel, mint a Palmát és Sóllert összekötő történelmi kisvasút romantikus kocsijai.

Bellver madártávlatból ©Fundación Turismo Palma de Mallorca

2. Tramuntana

Mallorca észak-nyugati partszakasza mentén húzódik a festői Tramuntana-hegység, amelyet 2011-ben az UNESCO a Világörökség részévé választott. Mindez önmagában elég okot jelenthetne ahhoz, hogy Palmában autót béreljünk és felfedezőútra induljunk a sziget eldugott csücskei irányába. A legmagasabb csúcsán közel 1500 méterre szökő Tramuntana például nem csak csodálatos természeti öröksége miatt lehet kellemes úti cél, hanem érdekes mezőgazdasági és kulturális hagyatéka is különlegesnek számít. A teraszos művelésű völgyek öntözése a mai napig harmonikusan ötvözi a mórok és a római kor vívmányait.

KultúrTapas tipp

Virágzás ©Turespaña

Ha január végétől február közepéig látogatunk Mallorcára, egy igazi természeti csodának lehetünk szemtanúi. A szigeten nagy számban található mandulafák virágzása, mindent elborító halvány rózsaszín viráguk pompája az egyik legromantikusabb tájképet adja, amit csak a meglepett turista elképzelhet. A mandulavirágzás az enyhe telek ajándéka a Balear-szigeteken, amely legszebben a Tramuntana-hegységben csodálható meg. Bármikor is járjunk Mallorcán, semmiképp se hagyjuk ki a különlegesen édeskés helyi mandula megkóstolását, akár pirítva, akár valamelyik íncsiklandó helyi sütemény formájában.

3. Tengerre, magyar!

A mallorcai hullámokon ringatózni sokak titkos (vagy nem is olyan titkos…) vágya, de hogy ezt számos (extrém) sporttal is ötvözhetjük a Balear-szigeteken, talán már kevesekben merül fel. Ha úgy döntünk, hogy a Tramuntana-hegység festői szépségét nem autóval szeretnénk felfedezni, ki-ki vérmérséklete szerint vághat neki sétának, kirándulásnak, gyalogtúrának. A legszebb hegyi falvak között mindenképpen meg kell említenünk Deiàt és Valldemossat, és bár a golf vagy a pecázás talán kevesebbek kiváltsága, ezek maradhatnak le a helyi sportok listájáról.

Éjjeli csillogás (Grand Hotel Palma) ©Fundación Turismo Palma de Mallorca

És amikor már azt hinnénk, hogy a sziget minden zegét-zugát bejártuk, lemerülhetünk a Mallorcát körbeölelő kristálytiszta vizekbe, hogy megcsodáljuk a Földközi-tenger mélyének szépségét. A sziget körülbelül 550 kilométer hosszú partjai mentén a türkizkék vizek korall-telepeket és vízalatti barlangokat rejtenek, amelyek felfedezésében számos búváriskola és -szolgáltatás segíti a látogatót.

A nyári hónapokban a kellemesen langyos és tiszta vizek akár 30 méteres látótávolságot is engedélyeznek, sőt, éjszakai búvárkodásra is van lehetőség. Felejthetetlen mallorcai élmények ezek, és akkor még egy percet sem feküdtünk a tengerparton. Ugye, hogy egy mallorcai nyaralást néhány nap mallorcai nyaralással lehet a legjobban kipihenni?

©www.illesbalears.es

Start typing and press Enter to search