Real-Barça, de még véletlenül sem El Clásico

Hiába látogat holnap a Barcelona a Realhoz, nincs olyan spanyol focirajongó, aki összetévesztené a San Sebastián-i meccset az El Clásicóval. A baszk-katalán derbi előtt teszünk egy gyors sétát a mesés Kagyló-öbölben, és Ball Around the Globe-os barátainkkal felfedjük San Sebastián és a Real Sociedad történetének apró, ám annál szórakoztatóbb titkait.

Bármilyen furcsán is hangzik, Spanyolországban nincs olyan focirajongó, aki valaha is ‘Realnak’ hívta volna azt a világhírű madridi klubot, amit itthon ‘királyiként’ ismerünk. A név ugyanis foglalt, sőt 1920-ban is foglaltnak számított már, amikor a fővárosi klub XIII. Alfonz spanyol királytól megkapta az elismerő címet. Az uralkodó nem fukarkodott a megkülönböztetéssel, hiszen 10 évvel korábban a számára oly kedves San Sebastián csapatának címerébe is korona került.

Tudj meg mindent a La Liga csapatairól (kattints a képre!)

Nem nehéz megérteni, miért is számíthatott San Sebastián a spanyol király kegyére. A baszkföldi város az 1800-as évek közepétől kezdve a spanyol arisztokrácia, így természetesen a királyi család kedvelt nyári üdülőhelye volt, így természetes, hogy a városban 1902-től éledező futball-láz előbb-utóbb királyi kitüntetésben részesült. A Real Sociedad végül 1909-1910-ben vette fel emblematikus kék-fehér színeit és a királyi jelzőt, ami ma is egyedülálló megkülönböztetője a spanyol futballban:

La Real

A Barcelona tehát nem örökrangadóra utazik San Sebastiánba, de hogy könnyű mérkőzésre sem számíthat, az biztos. Az Európa egyik legszebb tengerpartjának számító Kagyló-öböltől, és a világ legtöbb Michelin-csillagos éttermével büszkélkedő elegáns üdülővárostól mi sem eshetne távolabb, mint imádott klubjának brusztolós és erőszakos futballja, ami a baszk hagyományokhoz híven az egykori angol futball stílusát idézi.

És miközben az enyhe óceáni télben a város elegáns éttermei lassan megtelnek majd vasárnap este, José Luis González González a sípjába fúj: a Real Sociedad − a Királyi Társaság − nekiveselkedik, hogy az Anoeta stadionban megtréfálja a listavezető Barcelonát. Nem lesz könnyű, akárcsak Ball Around the Globe-os barátainknak fellelni a város híres baszk tapasait. De az már egy másik történet…

Borítóképünk forrása: Essma.eu

Start typing and press Enter to search