Spanyolország az utazást megelőző 72 órában készült negatív PCR tesztet kér a beutazóktól

Spanyolország a kockázatos országokból beutazóktól az országba érkezést megelőző 72 óránál nem régebben készült negatív PCR tesztet ír elő a beutazás feltételeként. Az új intézkedés az EU 2020/1475 ajánlásával áll összhangban, amely az Európai Unió országai által bevezetett eltérő ellenőrző módozatokat kívánja felszámolni.

Új elemként, a beutazás előtt kötelezően kitöltendő Egészségügyi Ellenőrző Formanyomtatvány tartalmazni fog egy, a 72 órával Spanyolországba érkezést megelőzően készült negatív PCR teszt meglétére vonatkozó kérdést. Az utastól bármely pillanatban kérhető a teszt meglétének igazolása. Az erre vonatkozó eredeti okmányt spanyol vagy angol nyelven kell bemutatni, papír vagy elektronikus formában.

Amennyiben a Formanyomtatvány kitöltése elektronikusan a www.spth.gob.es weboldalon, vagy a Spain Travel Health-SpTh applikáción keresztül, a QR kód generálásával nem történt meg, a beszállás előtt papír formában is bemutatható. Ez esetben a teszt elvégzését igazoló eredeti okmányt csatolni kell a formanyomtatványhoz. Az intézkedés a belépési pontokon jelenleg is érvényben lévő, nemzetközi utazókra vonatkozó egészségügyi ellenőrzés részét fogja képezni, tehát a lázmérés és szemrevételezés továbbra is érvényben marad.

Kockázatos országok

A kockázatos térségek vagy országok meghatározására, amelyek esetében a PCR teszt elvégzése követelmény, az Európai Unió és a Schengen országok tekintetében a Covid-19 világjárvány következményeként a szabad mozgást korlátozó összehangolt intézkedésekről szóló, október 13-án elfogadott 2020/1475 EU ajánlásának besorolása kerül alkalmazásra.

Harmadik országok tekintetében, a 100.000 lakosra vetített 14 napos halmozott esetszám a hivatkozási alap, kiegészítve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tájékoztatása alapján, a Nemzetközi Egészségügyi szabályzatba foglalt egészségügyi kapacitás mértékével.

Az utazási irodák, idegenforgalmi szervezők és légi vagy tengeri közlekedési vállalatok, valamint bármely szervezet, amely jegyértékesítéssel foglalkozik, köteles tájékoztatni utasait az utazáshoz szükséges negatív PCR tesztről. Az új intézkedés az EU 2020/1475 ajánlásával áll összhangban, amely az Európai Unió országai által bevezetett eltérő ellenőrző módozatokat kívánja felszámolni. Az új ellenőrző intézkedéseket bevezető határozat 2020. november 23-án lép életbe.

Start typing and press Enter to search